szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szocialista pártelnök nem cáfolta, de nem is erősítette meg azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint lemond a pártelnöki posztról az országgyűlési választás második fordulója után.

Lendvai Ildikó a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: választási hajrában az ember mindent belead, mindenki teszi a dolgát a posztján. Hozzátette, minden kérdés az MSZP későbbi ellenzéki szerepére, személyi megoldásaira, szervezeti megújítására ezt követően jön.

Arra a kérdésre, hogy, megalapozatlanok-e a lemondásáról szóló sajtóhírek, azt válaszolta: amíg választási időszak van, az ezzel kapcsolatos hírekre mindig ugyanazt fogja válaszolni. "Dolgozom, harcolok azon a poszton, amelyre megválasztottak" - hangoztatta. Kiemelte: az MSZP-ben nyilván lesz tisztújítás, de hogy ki, milyen posztért indul el, azt a választások után beszélik meg.

Lendvai Ildikó "nem lát ördögtől valót abban", ha valaki meg akarná változtatni az MSZP logóját vagy arculatát. Véleménye szerint az MSZP szempontjából a megújulás azt jelenti, hogy legnagyobb ellenzéki erőként kész saját programja képviseletére új és hatékony eszközöket találni. A politizálás taktikai eszközének tartja, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) Országos Választási Bizottsághoz fordul amiatt, mert szerintük az MSZP a párt nevével, illetve szlogenjével kampányol egy laphirdetésben. Az MSZP elnöke közölte: nem hiszi, hogy az LMP intelligens politikusai komolyan gondolnák, hogy attól lehet más a politika, hogy bizonyos szavakat levédenek és kisajátítanak. A pártelnök tudomásul veszi és tiszteli, hogy egy, a parlamentbe frissen bekerült párt keresi a politikai megnyilatkozás lehetőségét és ezt is ennek tudja be. Mint mondta, reméli, hogy ez aktív politizálási szándék azokban a kerületekben is megélénkíti az LMP kampánytevékenységét, amelyekben "övék a pálya", hiszen az MSZP visszalépett jelöltjeik javára.

Azon felvetésre, hogy Simicskó István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje etikátlannak tartja azt, hogy a vele egy körzetben, a főváros XI. kerületében induló szocialista Molnár Gyula új kampányhirdetésein nem szerepel az MSZP logója, az LMP szlogenjére emlékeztető "tényleg lehet más a politika" kitétel ugyanakkor igen, azt mondta: szerinte mindenki tudja, hogy Molnár Gyula szocialista politikus.

Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva visszautasította a Fidesz azon állítását, miszerint a főváros több kerületében is, ahol lesz második forduló, a szocialisták telefonon hívogatják a választókat, és téves információkat közölnek velük. Megjegyezte: reméli, nem Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója tartott erről sajtótájékoztatót, mert az ő módszere az, hogy el kell követni egy választási csalást, majd utóbb feljelenteni az MSZP-t érte.

A pártelnök leszögezte: a szocialista jelölt semmiképpen nem lép vissza Edelényben a Fidesz javára. Erről annak kapcsán beszélt, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, vezető rabbija levélben fordult hozzá, kérve a demokratikus pártok összefogását annak érdekében, hogy akadályozzák meg "a rasszista kijelentéseiről hírhedtté" vált edelényi polgármester parlamentbe való bejutását.

A döntést azzal indokolta, hogy nem lehet az egyik bajt a másik bajjal orvosolni. Szerinte ugyanis az egyik baj a Jobbik megerősödése, a másik pedig egyetlen párt teljhatalmának a veszélye.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: a levélírónak a figyelmébe ajánlja az edelényi fideszes jelölt megnyilvánulásait, aki "buzizott".

Kérdésre válaszolva kitért arra: az MSZP mindig is egyetértett azzal, hogy kisebb parlamentre és kisebb létszámú önkormányzatokra van szükség, de amikor benyújtották az erre vonatkozó indítványaikat, azokat a Fidesz nem támogatta és mivel kétharmados törvényekről van szó, így nem fogadta el azokat a parlament.

Hangsúlyozta: ha megfelelő törvényjavaslatokat nyújt be ezekre vonatkozóan a Fidesz, az MSZP támogatni fogja az indítványokat. Jelezte ugyanakkor, hogy azt majd meg kell nézniük: a Fidesz nem olyan módon szabná-e át választókerületeket, amely ellene van a demokratikus és arányos képviseletnek, vagy suba alatt nem próbálják-e megszünteti a polgármesterek közvetlen választhatóságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Lendvai Ildikó nem javasol visszalépést a Fidesz javára

Lendvai Ildikó hétfő reggel az ATV műsorában kijelentette: senkinek sem fogja javasolni, hogy a második fordulóra visszalépjen annak javára, "akinek a pártja komcsilistát állított"; ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az MSZP támogatja-e a Fideszt a Jobbikkal szemben olyan módon, hogy jelölteket léptet vissza.

hvg.hu Itthon

Lendvai: az MSZP vizsgálatot követel

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament vizsgálja újra a választási törvénynek azt a módosítását, amelyet az Alkotmánybíróság írt elő és amelynek során a kétharmados többség Salamon László (KDNP) javaslatát magáévá tette - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap este.

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához