szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még két napig, péntek délutánig vetethetik magukat fel a névjegyzékbe azok az igazolással szavazók, akik nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak szavazni az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, vasárnap.

Az igazolással szavazók azzal, hogy a szavazás napja előtt felvetetik magukat annak a településnek a névjegyzékébe, ahová az igazolásukat kiállították, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne kelljen hosszú ideig sorban állni az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörök előtt, mint ahogy ez az első fordulóban több helyen történt. (Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még voksolók százai várakoztak, hogy szavazhassanak.) A második fordulóban a kiadott igazolások száma 18 ezer, de 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, azaz nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra számítaniuk.

A második fordulóban 391 szavazókörben adhatják le voksukat az igazolással szavazók, az igazolással voksolók mintegy fele tíz szavazókörben szavaz. Az Országos Választási Iroda (OVI) közlése szerint az érintett választókerületek (illetve ezek igazolással szavazásra kijelölt szavazóköre) a következők: a fővárosban (a III. kerületben) a 3. számú országgyűlési egyéni választókerület (oevk), (a IV. kerületben) a 6. oevk, (a VI. kerületben) a 8. oevk, (a VII. kerületben) a 10. oevk, (a X. kerületben) a 14. oevk, (a XIII. kerületben) a 19. oevk, (a XIV. kerületben) a 21. oevk, (a XVIII. kerületben) a 26. oevk, (a XIX. kerületben) a 28. oevk, valamint Miskolcon a 2. ovk. Ebből a III. , a XIII. és a XIV. kerületben ezernél is több igazolással szavazó van.

Az OVI szórólapon tájékoztatja azokat a választópolgárokat, akiknek a lakóhelyük szerinti választókerületben második fordulót tartanak április 25-én. Ennek a szórólapnak a hátoldalán az OVI felsorolja azt az 57 egyéni választókerületet, ahol lesz második forduló. A második fordulóban ugyanis csak ezekben a választókerületekben lehet szavazni, és csak akkor, ha az első fordulóban is (akár igazolással, akár anélkül) e választókerületek egyikében szavazott vagy szavazhatott volna a választópolgár. A szórólapon az OVI felhívja a választók figyelmét arra is, hogy melyik az a tíz szavazókör, ahol várhatóan a második fordulóban is sokan szavaznak igazolással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya