szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az alsó középosztályban egyre vonzóbb a Jobbik retorikája – erre a következtetésre jutott a HVG elemzése a dunántúli választási eredmények alapján.

„Regionális párt a Jobbik” – mondta a parlamenti választások utáni értékelésében Tölgyessy Péter politikai elemző. Az adatok cáfolják ezt a sommás kijelentést, hiszen a szélsőjobboldali párt nemcsak az ország keleti részében, hanem a Dunántúlon is minden megyében tíz százalék fölé jutott listán. Sőt, Zalában éppen úgy az MSZP előtt végzett, mint – Pest és Csongrád megye kivételével – a Dunától keletre.

Tény persze, hogy igazi sikereit a párt a keleti országrészben érte el, ahol egyéni választókörzetben nem tudott ugyan első helyet szerezni, de egyes városokat már elhódított. Ilyen például Tiszavasvári, ahol a Jobbik (valaha Fidesz-tag) jelöltje a Fidesz színeiben indult politikust is legyőzte. Falvakról nem is beszélve, számtalan borsodi és szabolcsi település lett a radikális párté. Korábban bevehetetlennek hitt szocialista végvárak kerültek a jobboldal kezére, ráadásul ezeken a helyeken – mint például a kazincbarcikai választási körzetben – a szélsőjobb is megelőzte az MSZP-t. A szocialista párt a Dunától keletre már egyértelműen csak a harmadik erőnek számít.

Új elem a soha nem látott erővel feltörő cigányellenesség, amelyet táplál a kormányok romapolitikájának teljes csődje, s az elveszett biztonságérzet. A Jobbik mindezekre mind retorikájában, mind – a Magyar Gárda megalakításával – tetteiben úgy reagált, hogy az találkozott a választói igényekkel. A Jobbik-szavazók egy része a létében egyre inkább fenyegetett alsó középosztályból tevődik össze, melynek csalódottságát a politikai elitben és a rend iránti igényét próbálja meglovagolni az új politikai szereplőket előtérbe állító radikális párt.

A teljes cikk térképpel a friss HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fürjes Judit Vélemény

Interjú Vona Gáborral: Parlament, Izrael, kurucinfó, romák

Akaratlanul is beszédtéma lett a Jobbik előretörése: még definiálásában sem igen egyeznek meg az elemzők: szélsőjobboldali?, radikális?, nemzeti bolsevik? Összecsapnak az álláspontok, átmeneti jelenség-e ilyen szélsőséges párt megjelenése, vagy a kapitalizmus hazai változatával elégedetlenek nagy száma miatt a párt a magyar politikai szín állandó résztvevője marad? Vona Gábort, a Jobbik elnökét terveikről kérdeztük.

Novák Zoltán Vélemény

Novák Zoltán: Kire volt sikk szavazni az idén?

Milyen érzetek, milyen képzetek kapcsolódtak az egyes pártokhoz, milyen trendek befolyásolták a választói magatartást? A pártok milyen életérzést, milyen hangulatot sugároztak? Bizonyos körben sikk volt a Jobbikra, egy másik körben pedig az LMP-re szavazni. Viszont sok hagyományos MSZP-s szavazó kínban volt, hogy leadja-e szavazatát hűtlennek tartott pártjára. A Fidesz-szavazatoknál divatos trendek már nem játszottak szerepet, a párt győzött a „betapasztott szájú kampány” ellenére – állapítja meg cikkében Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Kikhez tapadnak az LMP szabad vegyértékei?

A választások előtt alábecsült LMP most már azon gondolkozhat, milyen indítványokat nyújt majd be a parlamentben, s mely témákhoz lesz szüksége alkalmi szövetségesekre. Lassan a főpolgármester-jelöltjét is bemutathatja.

Papp László Tamás Vélemény

Hozzászólás: valóban visszajön a Horthy-korszak?

Néhány meszes agyú Horthy-imádót leszámítva van-e bárki, aki elhiszi, amit jónéhány szoclib közíró delirál a ’30-as évek visszatértéről? Matuzsálemi korú nyugdíjas csendőrök és leventeoktatók, egykori irredenta legényegyletek és fajvédő diáktársaságok aggastyán hírmondói valószínűleg reményteljes elégtételtől csillogó szemmel olvasnák sydney-i, clevelandi vagy torontói öregotthonukban Ungváry Rudolf cikkét. Könnybe lábadt tekintettel értesülve arról, hogy jönnek a régi szép idők, restaurálódik a horthysta kormányzat, mert az Orbán – egyem meg a szívét – újra bevezeti.

hvg.hu Itthon

Lázadás tört ki a Jobbikban

Fellázadtak az edelényi jobbikosok a pártközpont ellen, mert Vonáék Molnár Oszkárt preferálják, és felszólították a helyi szervezet vezetőjét, Miklós Árpádot, vonja vissza jelölését Molnár javára.

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi