szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 18 ezer igazolással szavazásra jogosultból mindössze 3 ezren vetették magukat névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolással szavazni kívánnak vasárnap - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője pénteken Budapesten.

A második fordulóban a kiadott igazolások száma 18 705, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, azaz nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra számítaniuk. (Az első fordulóban a 3174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra.) 

A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben lesz voksolás, ebből kilenc szavazókörben várható 500 vagy annál több igazolásos szavazó. Három szavazókörben pedig (a III., a XIII. és a XIV. kerületben) ezernél is több igazolással szavazót várnak. Az első forduló tapasztalati alapján módosult a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet - tette hozzá. Lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel kell felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe. Ez akár egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak az OVI azt ajánlja, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, és eszerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, és gyorsítsák a szavazást. Az OVI javasolja azt is, hogy a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők. Az OVI emellett szórólapokon és hirdetésekben kérte fel az igazolással szavazókat, hogy ha módjuk van rá, vetessék magukat fel az igazolás szerinti névjegyzékbe. Ezt a 18 ezerből mindössze 3 ezren tették meg. Azt is kérik az igazolással szavazóktól, hogy ne a szavazás vége felé keressék fel a szavazókört. Ennek ellenére néhány szavazókörben előfordulhat, hogy 19 óráig nem zárnak be, de ott sem lesz jelentős csúszás - mondta az Országos Választási Iroda vezetője.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

Marabu Féknyúz: Mit üzennek ötvenhat hősei a fiataloknak?

Marabu Féknyúz: Mit üzennek ötvenhat hősei a fiataloknak?

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől