szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai kontinensen helyi idő szerint szombat reggel megkezdődött a magyar parlamenti választások külképviseleti szavazásának második fordulója.

Buenos Airesben (Argentína) nyílt meg először - közép-európai idő szerint 11 órakor - a szavazókör, ahol három voksolót várnak. Az Egyesült Államokban New Yorkban 151, Washingtonban 33, Los Angelesben 35 választó szerepel a névjegyzékben. Kanadában (Ottawa) 43, Mexikóban (Mexikóváros) 1, Kubában (Havanna) 3 voksolót várnak.

Azok voksolhatnak, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és a lakóhelyük szerinti egyéni választókerületben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.

A helyi nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon a szavazás helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart. Az amerikai kontinensen a voksolás az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul. Washingtonban Barczi Veronika, a külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke elmondta: a Fidesz és a Jobbik jelezte, hogy a szavazásra megfigyelőt küld, de az első másfél órában még nem érkeztek meg, ez alatt az idő alatt egyébként még senki nem voksolt. New Yorkból Király Edina küvi-elnök közölte: az első másfél órában hatan szavaztak, és csak a Jobbik küldött megfigyelőt.

Korábban, az izlandi vulkán kitörése után elrendelt légtérzár miatt kérdéses volt, hogy a szavazatok az előírt határidőre (csütörtök éjfélig) Magyarországra érkezhetnek-e. Az MTI-t a washingtoni és a New York-i küvi-elnök is úgy tájékoztatta, hogy a légi közlekedésben már nincs fennakadás, így az amerikai kontinensről a küvi-elnökök már vasárnap hazautaznak Magyarországra, ahol a lezárt urnát az Országos Választási Központba szállítják.

A külföldön történő szavazás sajátossága, hogy a szavazatokat nem számolják össze a külképviseleteken, hanem Magyarországra szállítják és bekeverik a választópolgár lakóhelye szerinti egyéni választókerület egyik kijelölt szavazókörének szavazatai közé, így biztosítva azok titkosságát. A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és "bekeverése" után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye. Emiatt a vasárnap 19 órakor induló tájékoztató rendszer - amely az előzetes eredményeket közli - vasárnap este még nem fog tudni 100 százalékos feldolgozottságot mutatni.

A második fordulóban 85 külképviseleten összesen 2.885 voksolót várnak az urnákhoz. A legtöbben - akárcsak az első fordulóban - Londonban voksolhatnak: 641-en szerepelnek a névjegyzékben. Brüsszelben 278, Dublinban 230, Párizsban 128, Münchenben 120, Hágában 115 voksolót várnak. Húsz külképviseleten csak egy-két szavazó miatt lesz voksolás, és 41 olyan külképviselet van, ahol tíznél kevesebben adhatják le szavazatukat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

900 külképviseleti szavazat hazaérkezése kérdéses

Kétséges, hogy közel 900 - Amerikából, illetve a Távol-Keletről érkező szavazat határidőre Magyarországra ér-e, amennyiben marad Európa felett az izlandi vulkán kitörése miatti légtérzár - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője a Külügyminisztériumban folytatott operatív egyeztetés után újságíróknak.

Sokan nem viseltek maszkot a szombati FTC-UTE meccsen

Sokan nem viseltek maszkot a szombati FTC-UTE meccsen

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer cserélt gazdát a sokmilliárdos villa

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer cserélt gazdát a sokmilliárdos villa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa