szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás vasárnap délután, a rácsok mögött a szavazásra jogosult 3.028 fogvatartott közül 550-en voksoltak – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem sokkal fél öt után.

Az országgyűlési választások második fordulójában 13 büntetés-végrehajtási intézet területén tartottak szavazást. A szavazásra jogosultak közül mindössze 993-an kértek igazolást, közülük 745-en kaptak.

Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. A szavazást a fogva tartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kellett lebonyolítani. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akik ezt kérték, és akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte. A BVOP korábbi közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a bv-nél dolgozók is gyakorolhassák választójogukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi