szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fennakadás nélkül, rendben zajlik a szavazás a főváros XIII. és XIV. kerületében azokban a szavazókörökben, ahol a választópolgárok lakóhelyüktől távol, igazolással szavazhatnak az országgyűlési választások második fordulóján. Vasárnap reggel 9 óra előtt a két szavazókörben nem volt sorban állás.

A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így az április 11-ei első fordulóhoz képest sokkal gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok a reggeli órákban csak néhány percet álltak sorba. Két héttel korábban 303 ember szavazott igazolással 9 óráig ebben a szavazókörben, a választói névjegyzékben szereplők 22 százaléka.

Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, de sorban állást itt sincs. Kovács Melinda, a szavazatszámláló bizottság elnöke elmondta, a kora reggeli órákban mintegy 50-60 szavazó állt sorba arra várva, hogy élhessen állampolgári jogával. Véleménye szerint napközben minden bizonnyal ismét lesz sorban állás, csakúgy, mint az országgyűlési választások első fordulóján.

Április 11-én ez a XIV. kerületi szavazókör este 10 óra előtt tudott csak bezárni, mert több száz méteres sorban várakoztak az emberek az okmányirodának is helyet adó, szavazókörnek kijelölt önkormányzati épület folyosóin. Az első fordulóban reggel 9 óráig a névjegyzékben szereplő, lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók 13,4 százaléka, 185 ember járult az urnához.

Az idei országgyűlési választások első fordulójában a legtovább a XI. kerületi szavazókör volt nyitva, itt éjjel negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát egy fővárosban tanuló, egri egyetemista. Abban a választókerületben már nem tartanak második fordulót, mert az egyik jelült megszerezte a szavazatok több mint felét.

A második fordulóban szavazni reggel 6 órától este 7 óráig csak abban az 57 választókerületben lehet, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány nem szeretné, ha az ellenzéki I. kerület beleszólna a helyi építkezésekbe, ezért új szabályokat hozott

A kormány nem szeretné, ha az ellenzéki I. kerület beleszólna a helyi építkezésekbe, ezért új szabályokat hozott

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel