szerző:
Roma Sajtóközpont
Tetszett a cikk?

Tarolt a Fidesz-KDNP az országgyűlési választások második fordulójában a romák által sűrűn lakott Borsod, Szabolcs és Heves megyében, és az országnak ezen a részén sem szerzett mandátumot a Jobbik. Az edelényi választókörzetben szoros küzdelemben nyert a „függetlenné kényszerült” edelényi polgármester a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

Ózdon az egyik párt rendőrségi feljelentést tett, mert szerintük a város több szavazóköréhez szervezetten szállítottak voksolókat. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy vizsgálják, fennáll-e a bűncselekmény gyanúja. Berki Lajos, az ózdi roma önkormányzat elnöke nem tud arról, hogy bárki szervezetten szállított volna romákat szavazni. Hozzátette, hogy csak Ózdon körülbelül tizenháromezer roma lakik, többségük nem ment el szavazni a választás első fordulóján, és most sem, mert nem hisznek a politikusoknak. Berki Lajos szerint az ózdi egyéni választókörzetben a Fidesz-KDNP jelöltjére szavazott a romák többsége az első fordulóban, és azért kapott ugyanitt körülbelül ötszáz szavazatot Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Párt képviselőjelöltjeként, mert a „romák is nézik a televíziót”, és tudják, hogy több ügyészségi eljárás indult ellene. Kiemelte, hogy a pártok nem keresték meg a romákat, nem akarták megvásárolni a szavazatokat, és élelmiszercsomagot sem osztogattak, mert tudták, hogy úgysem akarnak szavazni. Berki Lajos azt mondta, hogy Ózd öt cigánytelepén a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az első fordulóban, a Jobbik a második helyre szorult. A sorrend azokban a választókörökben cserélődött fel, ahol nem laknak romák.

Kovács János, a megyei területi választási iroda vezetője azt mondta, hogy a választási bizottságokhoz eddig nem érkezett kifogás a megyéből. A szavazatok majdnem teljes feldolgozottsága mellett Ózdon a Fidesz-KDNP jelöltje, Riz Gábor majdnem ötven százalékot szerzett, a jobbikos Kisgergely András a szavazatok több mint harmadát kapta, az MSZP-s Tóth István pedig majdnem húsz százalékot szerzett.

A szerencsi roma önkormányzat elnöke, Marosvölgyi János sem tudott arról, hogy a Fidesz szerencsi kampánystábja halat osztogatott volna a napokban Szerencsen, a Fecskés településrészen és Lebesbényen.  Marosvölgyi János azt mondta, hogy a romák többsége itt sem ment el szavazni, aki pedig elment, az többnyire a Fidesz-KDNP jelöltjére voksolt. Koncz Ferenc majdnem hatvan százalékot szerzett, a jobbikos Holcman László a szavazatok negyedét kapta meg, az MSZP-s Ficsor Ádám pedig tizenhat százalékkal a harmadik helyen végzett.

 

©

Az edelényi egyéni választókerületben a szavazatok majdnem teljes feldolgozottsága mellett a „függetlenné kényszerült” edelényi polgármester, Molnár Oszkár nyert. Ezt az eredményt úgy érte el, hogy a jobbikos jelölt visszalépett a javára. Az eredetileg fideszes edelényi polgármester korábban azzal vádolt várandós roma asszonyokat, hogy azok a „nyomorék” gyerekek után járó, magasabb családi pótlék reményében „gumikalapáccsal” verve hasukat, szándékosan kárt tesznek a magzatukban. Ezek után a Fidesz nem indította Molnár Oszkárt. Edelényben a Fidesz-KDNP jelöltje, Daher Pierre végzett a második helyen, az MSZP-s Gúr Nándor pedig a harmadik lett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint Tiszaújvárosban jobban lehetett mozgósítani a romákat azokon a településeken, ahol az első körben a jobbikos jelölt végzett az első helyen. Bordás Géza az RSK kérdésére elmondta, hogy Ónod és Bőcs községben a roma szavazók 75-80 %-a vett részt a második fordulóban, így sokan voksoltak azok közül is, akik az első fordulóban nem mentek el. Tiszaújvárosban és a környékén a legtöbb szavazatot a FIDESZ-KDNP jelöltje, dr. Mengyi Roland kapta, mintegy 25 százalékkal megelőzve a Jobbik színeiben induló Balla Gergőt, és a szavazatoknak csak közel 20 százalékát megszerző szocialista jelöltet, Kovács Tibort.

Káló Norbert, Szendrőlád cigány önkormányzatának elnökhelyettese szerint településükön több mint 80 százalékos volt a részvételi arány, és úgy látja, hogy több roma ment el szavazni, mint nem roma, amit komoly eredménynek tart. Káló Norbert úgy véli, hogy a romák rájöttek, nagy a tét. Tapasztalatai szerint azt akarták elérni, hogy a „gumikalapácsos” Molnár Oszkár helyett inkább a Fidesz-KDNP jelöltje kerüljön a Parlamentbe, mert így talán meg lehetett volna előzni a nyílt cigányozást, a gyűlölködést.

A romák által sűrűn lakott Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében egyetlen körzetben sem nyert jobbikos jelölt, mint ahogy Csongrád, Heves és Szabolcs–Szatmár-Bereg megyében sem.

Lakatos Elza, S. Kállai Szilvia, Roma Sajtóközpont

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fidesz megnyerte a választásokat – eredmények percről percre

Pártokra, képviselőjelöltekre szavazott vasárnap az ország, a hatodik szabad országgyűlési választások első fordulójában. A területi listákra leadott szavazatok alapján 4 párt – Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP – lépte át az ötszázalékos országgyűlési küszöböt. A választás első fordulójában 64,29 százalékos volt a részvételi arány (5,1 millió szavazó), ez valamennyivel elmarad a négy évvel ezelőttitől.

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e