szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési képviselőválasztás második fordulójában is csak azok szavazhatnak, akik a szavazókörökbe magukkal viszik valamelyik személyazonosító okmányukat és lakcímigazolványukat.

A 176 egyéni választókerület közül 57-ben nem dőlt el az április 11-ei első fordulóban a parlamenti mandátum sorsa; ezeken a helyeken vasárnap reggel 6 és este 7 óra között második fordulót tartanak. A választókat 3.150 szavazókörben várják az urnákhoz. A személyazonosító és a lakcímigazolvány hiányában (illetve, ha azok érvényessége lejárt) még azok sem szavazhatnak, akiket egyébként a bizottság tagjai személyen ismernek. A szavazatszámláló bizottság e dokumentumok alapján döntheti el, szerepel-e a polgár a névjegyzékben.

A választáson szavazni kizárólag személyesen és - a korábban igazolást kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet. 

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már - az igazolással szavazók kivételével - senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.    

Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókör névjegyzékébe pedig csak az adott településre kiállított igazolással rendelkező választópolgárok vehetők fel.

A szavazáson megjelenő választópolgártól a szavazatszámláló bizottság elkéri a személyazonosság és a lakcím megállapításához alkalmas igazolványokat. A szavazáshoz nem kell a még az első forduló előtt kipostázott értesítő, de aki magával viszi, az ezzel megkönnyítheti a testület munkáját, a szavazás menetét, mivel az értesítőn fel van tüntetve a névjegyzékbeli sorszáma, a névjegyzéket pedig minden megjelent választónak alá kell írnia. 

A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja. A bizottság elfogadja az útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Ha a személyazonosításhoz használt igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó egy borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"