szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy az elnök lemondott, az elnökség pedig felajánlotta a lemondását, az MSZP számára "megnyitja az utat az átfogó politikai értékelés és a hosszú és fájdalmas megújulás előtt." A volt kormányfő az MTI-nek adott hétfői interjújában azt mondta, a jövőt sokakra és nem kevesekre kell építeni, ezért az lenne a legcélszerűbb, ha más-más személyek töltenék be a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot.

Gyurcsány Ferenc szerint oktalanság alapszabályi okokra hivatkozva szétválasztani az elnök és az elnökség lemondását, mert ez a politikai szembenézés elodázása, az érdemi kérdések helyett a személyi ügyek előtérbe helyezését vonja maga után. Az új vezetést, az elnököt és az elnökséget egyszerre, közös értékelés és a jövőre vonatkozó döntések meghozatala után kellene megválasztani, hiszen ha előbb választanánk vezetést, aztán döntenénk a jövőről, az olyan lenne, mintha a gombhoz varrnánk a kabátot - fogalmazott.

Véleménye szerint ha az elnök lemond, akkor az elnökhelyettesek egyike teljes hatáskörrel vezetheti a pártot a kongresszusig, amelyet még az önkormányzati választás előtt meg lehetne tartani. "Nem a technikai részletek fontosak, csak az lenne nehezen elfogadtatható, ha érdemi szembenézés helyett bárki személyi helyezkedéssel foglalkozna" - jelentette ki a volt pártelnök.

Ami a személyi kérdéseket illeti - folytatta - a párt jelenlegi vezetőinek "kellő mértéktartással egyelőre illendő háttérbe vonulni". Akkor járunk el helyesen, ha széles összefogásra építjük a vezetést. Sokakra és nem kevesekre kell építeni a jövőt, ezért az lenne a legcélszerűbb, ha más-más személyek töltenék be a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot - értékelte. Mint mondta: ő is el fogja mondani, hogy mit gondol az elmúlt évekről. Azon lesz majd, hogy tisztességes elemzést adjon, és nem fogja megkerülni azt sem, hogy mit gondol a saját szerepéről és mit a másokéról. "Óvni próbálom majd önmagunkat, hogy leegyszerűsített válaszokat adjunk múltról és jövőről. Az a tanácsom mindenkinek, magamnak is, hogy ne kerülje meg azt a kérdést, hogy ő személy szerint mit rontott el, neki mit kellene másként csinálni. Ha mindenki csak másokról beszél, ha mindenki csak a másikat akarja változásra bírni, akkor abból nem sok jó fog kisülni" - közölte.

Bejelentette, hogy még a kongresszus előtt átfogó, írásos értékelést fog közzétenni az elmúlt évekről, valamint javaslatokat kíván megfogalmazni a következő hónapokra és évekre. "Mielőtt az értékelésemet véglegesíteném, konzultálni fogok a párt helyi szervezeteinek vezetőivel, tagjaival és megbeszélést fogok folytatni a balliberális progresszió jó néhány jeles képviselőjével is. A jövő nem a pártemberek, hanem a balliberális oldal egészének kezében van" - vélekedett a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: amikor kormányon van egy párt, akkor nem lehet átalakítani, mert annak konfliktusaival veszélyeztetnék a kormányzást. Pártot ellenzékben kell átalakítani. Most ellenzékben leszünk, most jött el az ideje annak, hogy számot vessünk múltunkkal és helyes irányt válasszunk - hangsúlyozta. Kiemelte: a párt megújítása során nem lehet más a cél, mint hogy az MSZP a balközép olyan nyitott néppártja legyen, amely szociáldemokrácia bázisán megteremti nyitottságát a szabadelvűség különböző áramlatai, köztük a nyugatos és a nemzeti liberalizmus irányába is. "Nagy, demokratikus balközép gyűjtőpártot kell szerveznünk, amely alkalmas az ország kormányzására, a jobboldal leváltására" - tette hozzá. 

Szavai szerint "kár lenne tagadni", hogy történelmi vereséget szenvedtek. Véleménye szerint két ütemben elvesztettek másfél millió szavazót. "Kormányzásunk első évének fájdalmas költségvetési kiigazítása egymillió embert tántorított el tőlük, lemondásom után aztán elment újabb csaknem félmillió" - értékelte, hozzátéve: a helyzetet nehezíti, hogy ez nem egyszerűen az MSZP, hanem a balliberális közélet, társadalmi, politikai kultúra megrendülése is. 

Gyurcsány Ferenc szerint a választás után érdemi, alapos elemzésre lesz szükség. "Meg kell hallgatni egymást, aztán a végén dönteni, hogy merre, hogyan tovább. De vigyázni is kell egymásra, mert együtt kell maradni. Szakítani könnyű, de nem az a dolgunk, hogy darabokra essünk, éppen ellenkezőleg: az, hogy előbb-utóbb olyanokat is vonzzunk, akik ma nincsenek közöttünk vagy  velünk. Odamondogatással nem megyünk sokra" - közölte. Szerinte bűnbak helyett inkább megoldást kell keresni.

Kitért arra: a Táncsics Alapítvány elnökeként nagyon vigyázott rá, hogy ne éljék fel a tartalékaikat, sőt gyarapítsák vagyonukat a jövőre készülve. Jelezte, a megőrzött tartalékokból intézményeket szeretne építeni, szakmai elemző és tervező részleggel, új közéleti fórumokkal, a mainál elevenebb, bátrabb nyilvánosság megteremtésének segítésével. "Kevés dolgot csinálni, de azt magas minőségben és erőteljesen, ezt szeretném. Örülök, hogy nem volt és nincs rajtam nagy nyomás, hogy a jövő építése helyett a napi gondok megoldása használjuk fel erőnket. Ha ezt kérnék tőlem, azzal vitatkoznék, és azt elutasítanám" - szögezte le. 

Úgy látja: a Demokratikus Chartát "építeni kell", mert ez a közösség a nemzeti progresszió ügyének egyik legjobb hordozója. Ezt azzal indokolta, hogy ha nem bezárkózni, hanem nyitni szeretnének, akkor a charta meghatározó szerepbe kerülhet. "Most, hogy sem az SZDSZ, sem az MDF sincs benn a parlamentben, tegyük hozzá, végtelenül sajnálom mindkettőt, a charta is szélesebbre nyithatja kapuit, hiszen a szociáldemokraták, a nyugatos szabadelvűek mellett a nemzeti liberálisok is a demokratikus progresszió hordozói, olyan emberekkel és gondolatokkal, akikre és amelyekre szüksége van a hazának" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Hová tűnt Gyurcsány Ferenc?

Az MSZP-elnökség lemondásának bejelentése alkalmával sem tehettek fel kérdéseket az újságírók, a hvg.hu munkatársának azonban sikerült elkapnia a kifelé oldalgó Hiller Istvánt.

MTI Itthon

Lendvai lemond?

Lendvai Ildikó pártelnök elhárította a lemondását firtató újságírói kérdést, amikor megérkezett az MSZP fővárosi székházába vasárnap délután, de az MTI úgy tudja, ezt még az este folyamán bejelenti.

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában