szerző:
hvg.hu

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere lesz minden jel szerint a Fidesz frakcióvezetője. Röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a politikusról.

Hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor Fidesz-elnök a várható kormánynévsorról nem beszélt, annyit azonban elmondott, hogy Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét szeretné a Fidesz-frakció élén látni. (A KDNP frakcióveetője Harrach Péter lesz.) 

Az 1975-ben született Lázár János jogi egyetemet végzett, de már előtte, 1995-ben elkezdett politikával foglalkozni. A KDNP-s Rapcsák Andrásnak, Hódmezővásárhely egykori polgármesterének személyi titkára, s kampányfőnöke lett, majd 1999-ben belépett a Fideszbe. Rapcsák 2002-ben meghalt, Lázár az ő helyén indulva jutott be a parlamentbe, majd fél évvel később a város polgármesteri székét is elfoglalta.

Az ország közvéleménye akkor ismerte meg a nevét, amikor 2007-ben a kórházreform áldozatának nevezte azt a férfit, aki a vásárhelyi kórházból a szentesibe tartva egy mentőautóban lelte halálát. Lázár János - állítólag kommunikációs tanácsadói hatására - a kórházreformot okolta a történtekért, feljelentést is tett. Amikor a helyi lap az üggyel kapcsolatban a beteg felelősségét is felvetette, Lázár megorrolt az újságra és nem nyilatkozott nekik.

©

A HVG-nek 2007-ben adott interjúban úgy jellemezte magát, mint az az ember, aki megmondja, amit gondol. A 35 éves politikus azt állította akkor, a róla szóló "negatív cikkeket" is el szokta olvasni. Az akkori beszélgetésből az is kiderült, hogy elsősorban Navracsics Tiborhoz áll közel. "Korábban egyetlen fideszes vezér sem szólt hozzám éveken át. Aztán lassan a többiek is elfogadtak, miközben, hangsúlyozom, nem tartozom sem az alapító elithez, sem a Fidelitas-vonalhoz. Vidéki vagyok, egy közepes város polgármestere..." - mesélte három évvel ezelőtt a frakcióvezetői poszt várományosa.

Hódmezővásárhelyen oktatási reformot is levezényelt (a halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek integrált oktatásához szükséges feltételek megteremtésével), s ennek kapcsán azt mondta: hisz a nemzeti liberális kategória létezésében, s sajnálja, hogy a pártjában ez nem kap nagyobb hangsúlyt.

A hodmezovasarhely.hu-n hitvallásai között említi: jelentősen szigorítaná a visszaeső, erőszakos bűncselekmények elkövetőinek büntetését. Ennek érdekében nyújtotta be az Országgyűlésben a „három csapás” elnevezésű törvényjavaslatot is. Az erőszakos bűncselekményt elkövetők megfékezését célzó javaslat a Fidesz választási programjának közbiztonságot célzó fejezetén is végigvonul, utóbbit egyébként éppen Lázár János jegyezte. A politikus emellett ebben a ciklusban a honvédelmi bizottság elnöke volt. 

A HVG Portré rovatában azt mondta, nem óhajt magának "semmiféle pártkarriert", csupán annyit, hogy kormánypárti polgármester lehessen. A hírek szerint Lázár a frakcióvezetőség mellett polgármesteri tisztét is szeretné megtartani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Lázár: se a cigányoknak, se a cigányoktól ne kelljen félni

Az állam erőszak-monopóliuma megbonthatatlan, és aki mégis ennek megbontására tör, az állam demokratikus berendezkedését veszélyezteti - mondta Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

MTI Itthon

Lázár arra gondol, mit tenne rendészeti miniszterként

Vagyok annyira őszinte, hogy azt feleljem: gondolkodom a kérdésen, bár nagyon sok munkám van Hódmezővásárhelyen is - válaszolta Lázár János fideszes országgyűlési képviselő a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy a hírek szerint egy Fidesz-kormányban ő lehetne a belügy- vagy rendészeti miniszter és hogy készül-e erre.

Nem kommentálja a Gruevszki-ügyet az Európai Bizottság

Nem kommentálja a Gruevszki-ügyet az Európai Bizottság

Újabb magyar határhoz közeli településen jelent meg az afrikai sertéspestis Romániában

Újabb magyar határhoz közeli településen jelent meg az afrikai sertéspestis Romániában

De kik azok a hajléktalanok, és jó-e, ha a város lezárja az aluljárókat?

De kik azok a hajléktalanok, és jó-e, ha a város lezárja az aluljárókat?

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Helsinki: Szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszkiről

Helsinki: Szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszkiről

Nemzetközi piacra lép Mészáros Lőrinc

Nemzetközi piacra lép Mészáros Lőrinc