szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erdélyi személyek is esélyesek arra, hogy helyet kapjanak a majdani magyar kormányban - írta szerdai számában az Adevarul.

A bukaresti napilap egész újságoldalt betöltő írásában három személyt mutat be, mégpedig Martonyi Jánost mint leendő külügyminisztert, Gál Kingát, a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó hivatal esélyes vezetőjét, valamint Szőcs Gézát, a kulturális tárca államtitkári posztjának várományosát. A lap szerint hármukban a kolozsvári kötődés a közös. Martonyi - mint írja a lap - a kincses városban született.

A cikk külön keretes írásban idézi fel Szőcs Gézának a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt főtitkáraként kifejtett tevékenységét. Utal a Ceausescu-időszakban elszenvedett üldöztetésére, későbbi nyugati kapcsolataira, valamint arra is, hogy az RMDSZ annak idején vizsgálatot indított ellene a szövetség pénzeinek "hűtlen kezelése" miatt. Mint a lap írja, kiderült, hogy Szőcs Géza nem volt vétkes.

A magyarországi választásokkal a bukaresti napilapok közül még a Ziarul Financiar foglalkozott ezen a napon, de már csak rövid tudósításban az Orbán Viktor által két nappal korábbi sajtóértekezletén elmondottakról. A címben a lap azt írja: "Az új budapesti kormányfő felemeli hangját az EU-val és az IMF-el szemben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Orbánt jelöli Sólyom kormányfőnek

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét fogja kormányfővé jelölni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén. Az államfő ezt szerdán, a Sándor-palotában jelentette be.

hvg.hu Itthon

Orbán bemutatkozása: távol a tökéletestől

Nem biztos, hogy hétfői sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor kellő súllyal mérlegelte, hogy a nemzetközi közvéleménynek is beszél. A Fidesz elnöke által mondottakat idehaza értik, külföldön nem biztos, hogy minden kijelentésének jó az akusztikája. Krekó Péter politika elemzőt kérdeztük a nemzetközi sajtótájékoztató főbb üzeneteiről.

Meghalt a Samsung elnöke

Meghalt a Samsung elnöke

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában