szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 139 ezer diák számára kezdődnek meg az érettségi vizsgák hétfőtől - mondta Hiller István szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető közölte: május 3. és június 25. között 1 166 vizsgahelyszínen összesen 139.453 diák ad számot középiskolai tanulmányai során szerzett tudásáról.   
   
A vizsgázó diákok közül 93 ezren fejezik be most tanulmányaikat, a többiek egy vagy két tárgyból előre hozott vagy megismételt érettségi vizsgát tesznek.
   
Az írásbeli érettségi vizsgákat május 3. és május 25. között rendezik meg. Emelt szinten a szóbeliket június 3. és június 9. között tartják, majd a középszintű szóbelik következnek június 14. és június 25. között. A diákok összesen 485.099 vizsgát tesznek emelt és középszinten.
   
Hiller István elmondta, hogy a tavalyi évhez képest átlagosan mintegy tíz százalékkal nőtt az emelt szintű érettségik száma, különösen a természettudományos tárgyakból szeretnének többen ilyen típusú vizsgát tenni. Kifejtette: biológiából 13 százalékkal, kémiából 16 százalékkal, fizikából 9 százalékkal nőtt az emelt szinten érettségizők száma. A tárca vezetője a növekedés okát egyebek mellett abban jelölte meg, hogy például az orvosegyetemeken legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit kérnek.
   
Angolból 14 százalékkal, németből 9, történelemből 12 százalékkal többen szeretnének emelt szintű vizsgát írni.
   
Hiller István elmondta, hogy az érettségi vizsgák megszervezése az intézményfenntartók feladata.
   
Az érettségi vizsgák központi költségeire 1,350 milliárd forintot különített el az oktatási tárca. A teljes költség ezt meghaladja, az önkormányzatoknak saját költségvetésükben is kell kötelezően e célra forrásokat elkülöníteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Több az érettségiző és a felvételiző

Emelkedett az érettségizők és a felvételizők száma Magyarországon, idén a tavalyihoz képest körülbelül kétezerrel többen szeretnének érettségizni, a felsőoktatásba pedig 13 ezerrel többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban - közölte Hiller István oktatási miniszter pénteken Budapesten.

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet