szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Részvételt enged-e az Országgyűlés vezetésében a Jobbiknak a Fidesz? – a HVG e heti számának cikke szerint a szélsőjobb kiszorításához nem kell felrúgni a szokásjogot.

A parlamenti tisztségviselők választásáról az alkotmány rendelkezik, ám csak annyit mond: az Országgyűlés titkos szavazással, saját tagjai közül elnököt, alelnököket és jegyzőket választ. Az alaptörvény azt már nem rögzíti, hogy az elnök mellett hány alelnök és jegyző kerüljön a Ház tisztikarába. Erről az Országgyűlés az alakuló ülésén dönt a pártfrakciók megállapodása alapján. Az első három ciklusban három, az utolsó kettőben öt alelnök volt, s nőtt a jegyzők száma is. A parlamenti tisztségek betöltéséről kötött megállapodás kidolgozásakor a képviselőcsoportok a szokásjog szerint az erősorrend és arányosság elvét követik.

Eddig egyetlen kivétellel sikerült is teljes egyetértést kialakítani: 1990 és 2002 között a frakciók konszenzussal döntöttek, ám 2006-ban az MDF nem írta alá a megállapodást, mivel nem jutott alelnöki tisztséghez. Ez azonban mit sem változtatott a lényegen, hiszen a végső döntés a 386 képviselőn múlik. Ez pedig most gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetségen.

A Jobbik kiszorításához a Ház vezérkarából nem kell felrúgni a szokásjogot, hiszen ha az új Országgyűlés visszatér a 1990-2002-es időszak mintájához, s három alelnököt választ, akkor aligha jut poszt a szélsőjobboldali pártnak.

A teljes cikk a csütörtöki HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán hétfőn nevezheti meg újabb miniszterjelöltjeit

Hétfőn, a parlamenti választás második fordulójának másnapján két miniszterjelölttel bővülhet Orbán Viktor leendő kormányának névsora, a Fidesz elnöke ugyanis várhatóan megnevezi belügyminiszter-jelöltjét és a pénzügy-gazdaság irányításának várományosát.

Babarczy Eszter Vélemény

Babarczy Eszter: Jó hírek, rossz hírek

Trükkös volt ez a választási győzelmi beszéd, amennyiben a következő állítással fejezte be: „vincit voluntas tua”, „győz a te akaratod”. Keresztény nemzet leszünk, efelől nincs kétség, és kereszténységünket Orbán alapozza meg mintegy másodszor.

hvg.hu/MTI Itthon

Orbánt jelöli Sólyom kormányfőnek

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét fogja kormányfővé jelölni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén. Az államfő ezt szerdán, a Sándor-palotában jelentette be.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Kiutat találni mindannyiunk érdeke

Valamennyi hitelességre és tisztességre törekvő elemzőnek és médiaszereplőnek döntenie kell egy új kormány alakulásánál, hogy milyen magatartást alakít ki a kormányzás elején. El kell döntenie, ad-e 100 nap türelmi időt a felálló és első intézkedéseit megtevő kormányzatnak.

hvg.hu Itthon

Erre készülhet a Fidesz

Három csapás, kisebb bürokrácia, „zöld bank”, testnevelés óra. A hamarosan színre lépő Fidesz-kormány néhány terve már napvilágot látott. Ezeket gyűjtöttük össze.

Papp László Tamás Vélemény

Papp László Tamás: Intés a győzőkhöz

Nincs szándékomban elvitatni a jobboldali diadal átütő jellegét. Csak figyelmeztetnék: a legfőbb közjogi grémium erőviszonyainak arányait nem lehet mechanikusan rávetíteni a társadalomra. A Fidesz-többség választói legitimálása elég ahhoz, hogy meglépjen, végrehajtson olyan átalakításokat is, melyekhez elődeinek nem volt meg a törvényhozásban szükséges létszámuk. De a kétharmad nem helyettesíti a politikai bátorságot.

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi