szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem duplájára, 500-ról 900-ra nőtt 2009-ben a korrupciós ügyek száma az azt megelőző évhez képest - ismertették az egységes nyomozó hatósági és bűnügyi statisztika (ENYÜBS) adatait ügyészek a múlt évet értékelő sajtótájékoztatójukon Budapesten szerdán.

Nagy Tibor, a Legfőbb Ügyészség számítástechnika-alkalmazási és információs főosztályának vezetője ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a növekedés az eredményes felderítésnek köszönhető. Azaz ténylegesen nem emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma.
   
Tavaly is a vagyon elleni bűncselekmények szerepeltek az élen, de az emberölés kivételével nőtt a személy elleni bűncselekmények száma. Összességében 4 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el tavaly, mint egy évvel korábban. Csökkent a regisztrált bűnelkövetők, ezen belül a fiatalkorúak száma.
   
Tavaly 100 ezer lakosra 3 928 bűncselekmény jutott. Ezt figyelembe véve a bűnözés szempontjából a legfertőzöttebb Hajdú-Bihar megye és a főváros volt, ahol ez a szám a 6 000-et is meghaladta. Budapesten a Belvárosban csaknem duplájára nőtt a 100 ezer főre jutó bűncselekmények száma. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője ezt egyetlen szerver lefoglalásával magyarázta, amelyen olyan sok illegális tartalom volt, hogy a kerületben jelentősen megnőtt a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos visszaélések miatti eljárások száma.
   
Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgatója a statisztika értelmezésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályváltozások, például a szabálysértési értékhatár módosulása, jelentősen befolyásolhatják az adatok változását.
   
Az ügyészség múlt évi munkájáról szólva Nagy Tibor azt mondta: 2009. december 31-én az 1 728-as engedélyezett ügyészi létszámból 1.660 volt betöltött. A főosztályvezető ügyész aggodalmának adott hangot, miszerint ezzel a létszámmal nem tud megfelelni a vádhatóság az Alkotmánybíróság által támasztott, 2011-től a tárgyalásokon az ügyészi részvételt kötelezővé tevő követelménynek. Tavaly az elsőfokú bírósági tárgyalásokon csaknem 64, a másodfokúakon több mint 87 százalékos volt az ügyészi részvétel.
   
Az ügyészség múlt évben csaknem 30 milliárd forintból gazdálkodott, ennek döntő részét a 3.891 ügyészségi alkalmazott - az ügyészek mellett titkárok, fogalmazók, ügyészségi nyomozók, tisztviselők, írnokok -  bérköltségére fordították. Szintén a költségekről szólva Nagy Tibor ismertette azt is, hogy az ügyészségi eljárások elektronizálására - és ezáltal gyorsítására - az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 613 millió 800 ezer forintot nyertek pályázaton.
   
Múlt évben 1 105 737 ügyirat érkezett az ügyészségekhez, ebből 948 006 büntetőjogi, 157 731 törvényességi felügyeleti és magánjogi ügyirat volt. Egy ügyészre 666 ügy jutott. A tavalyi adatsorból kiderült az is, hogy a büntetőeljárást gyorsító jogintézményeket tekintve - így a tárgyalás mellőzésével történő büntetés kiszabását, vagy a gyorsított bírósági eljárásokat illetően - növekedés volt tapasztalható.
   
Nőtt az előzetes letartóztatások száma is, 5 960 ügyészi indítványból, a bíróságok 5 591-et találtak megalapozottnak. Az ítéleteket, határozatokat tekintve tavaly a bíróságok 67.637 ügyben 91.387 határozatot hoztak az ügyész indítványával egyezően. A vádhatóság váderedményessége 96,9 százalékos volt, amely némi javulást mutat a 2008-as adathoz képest.
   
Az ügyészek újságírói kérdésre adott válaszából kiderült, hogy akkor is eredményesnek tekintenek egy vádat, ha több súlyos vádpont közül a legsúlyosabb esetében felmentik a vádlottat, s csak a kisebb súlyú vagy súlyúak miatt ítélik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Magyar felmérés: 10-ből 9-es szinten a politikai korrupció

Az állam feladata, hogy a korrupt tisztviselők kizárásával és világos játékszabályok megalkotásával megkezdje a korrupció felszámolását, az új kormány a választási kampány- és a pártfinanszírozásnál hamarosan megszünteti a korrupció lehetőségét – mondta saját véleményeként Stumpf István egyetemi oktató egy korrupcióról szóló mai budapesti konferencián.

MTI Gazdaság

Önmegtartóztatással a korrupció ellen

A magyarországi vegyes kamarák, illetve gazdasági szervezetek elvben egyetértenek azzal, hogy vállalati kezdeményezéssel, vállalati önmegtartóztatással is küzdjenek a korrupció ellen, ám a Világgazdaság körkérdéséből kiderül: egyelőre nem várható az oroszországihoz hasonló céges akció.

MTI Gazdaság

Total korrupció: hatvan országban több ezer vállalat lehet sáros

Vádat emelt egy francia vizsgálóbíró a Total cég ellen az iraki „olajat élelmiszerért” ENSZ-programot övező korrupciós botrányban való érintettség gyanújával – erősítette meg kedden a francia olajipari vállalat egyik szóvivője és ügyvédje a Les Échos című gazdasági lap értesülését.

hvg.hu Gazdaság

Üzleti korrupció: a Strabagtól a Daimlerig

Nem a Daimler-ügy az első nemzetközi korrupciós botrány, amelyben felmerül a gyanú, hogy magyar kormánytisztviselők vagy politikai pártok kenőpénzeket fogadtak el. Az is előfordult, hogy magyar cégvezetők keveredtek külföldön vesztegetés gyanújába. A felidézett ügyekből kiderül: a vállalatvezetők belebukhatnak ugyan, és a cégek gyakran vaskos büntetéseket kénytelenek fizetni, ám az sohasem derül ki, hogy kinek a zsebében landoltak a csúszópénzek.

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Nadrágjában turkál Trump ügyvédje az új Borat-filmben

Nadrágjában turkál Trump ügyvédje az új Borat-filmben

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke