szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem biztosított a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) hatékonysága és eredményessége Magyarországon a megfelelő társadalmi és politikai háttér valamint az átlátható támogatási rendszer hiányában - olvasható a Kurt Lewin Alapítvány által készített tanulmány összefoglalójában.

"Bár az egyes programok lehetnek pozitív hatásúak, illetve kiterjedt intézményi struktúra, nagy mennyiségű anyagi források állnak rendelkezésre a program által meghatározott feladatok végrehajtására; a problémák kezeléséhez szükséges megfelelő társadalmi, politikai háttér, stratégia, koncepció, átlátható támogatási rendszer hiányában" a program hatékonysága és eredményessége nem biztosított - áll az alapítvány honlapján közzétett dokumentumban. 

Mint olvasható, a kormány számos intézkedést tett a program keretében a romák forrásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtése, a cigány tanulók iskolai sikeressége, a munkaerő-piaci integráció, valamint a lakhatási szegregáció csökkentése érdekében. 

A bevezetett kormányzati programok célcsoportjai azonban többnyire nem kifejezetten a romák, hanem a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok; az intézkedések hatékonysága a romák integrációja, körülményeik javítása szempontjából a szükséges adatok hiányában nem megfelelően ítélhető meg, nem nyomon követhető. "A visszajelzések alapján kézzel fogható eredményt, érzékelhető változást sem a cigányság, sem a többségi társadalom nem érzékel" - írták.

A kérdőíves kutatás eredményei szerint bár bizonyos intézkedések korlátozott mértékben sikeresnek tekinthetőek, a program összes területén - azaz oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy terén - növekedett a diszkrimináció és csökkent az integráció szintje az elmúlt években.

A fókuszcsoportos vizsgálat alapján elmondható: a RIÉP egyértelmű pozitív vonatkozása, hogy a roma integrációra, a cigány emberek tarthatatlan élethelyzetére irányítja a közfigyelmet. "Ezen túlmenően azonban a megkérdezettek a programot többnyire egy jóindulatú, reprezentatív, szimbolikus eljárásnak, és nem valós cselekvésnek tekintették" - áll a dokumentumban.

A tanulmány ajánlásai szerint szükség lenne egy irányító szervezet felállítására, amelynek - egyebek mellett - feladata lenne: a program stratégia tervében meghatározott feladat-, és hatáskörök, valamint ezek végrehajtásáért felelős személyek, intézmények körének egyértelmű meghatározása. A többi között szükséges lenne megszervezni az évenkénti, rendszeres és teljes körű adatgyűjtést és programértékelést, valamint szintetizáló, nemzetközi szintű kimutatások készítését - olvasható. 

A Kurt Lewin Alapítvány a program 2005 és 2009 közötti eredményeit vizsgálta, a tanulmány a 2009 októberétől 2010 márciusáig tartó kutatás eredményeit mutatja be. A 2005 és 2015 közötti nemzetközi program során elsősorban négy területen szeretnének komoly eredményeket elérni: a romák oktatásában, egészségügyi ellátásában, foglalkoztatásában és lakhatásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiricsi Gábor (hvg.hu) Itthon

Van-e Fidesz-recept a roma válságra?

Végletekig hiszterizált közhangulatban kell majd a kormányzásra készülő Fidesznek szembenéznie a magyarországi cigányok körül kialakult válsághelyzettel. A megoldást nehezíti majd az is, hogy sem maga a polgári párt, sem a jobboldali média nem a kedélyek lenyugtatásával tűnt ki eddig.

Itthon

„Se fejsze, se szike. Statisztika”

Munkatársunk megbírált egy bírálatot, amely a cigányok és nem cigányok integrált oktatásával foglalkozó kutatásról szólt. Kabai Péter biológus nem hagyta szó nélkül a cikkét ért kifogásokat, írását alant, kollégánk viszontválaszát a következő oldalon közöljük.

Pelle János Vélemény

Lehet más a cigánypolitika?

Osztolykán Ágnes, akinek az LMP képviselőjelölt-listáján befutó helye van, a miskolci egyetem politológia szakán végzett, menedzselte a magyar Soros Alapítvány roma programját, részt vett A roma integráció évtizede című program kidolgozásában, majd a hasonló nevű alapítvány munkatársaként dolgozott. A 29 éves Szombati Kristóf az LMP egyik alapítója és választmányi tagja, a párt romaprogramjának koordinátora. Kettőjükkel beszélgettünk az LMP romapolitikájáról.

Itthon

Cigány integrációs kutatás: boncolás szike helyett fejszével

Van-e értékelhető haszna a cigány és nem cigány gyerekek együtt-tanításának? Egy kutatás szerint van. A hatásvizsgálat friss bírálata szerint viszont ezt nem lehet tudni, sőt, ami tudható, az kudarcot sejtet. A kritika inkább karcos, mint meggyőző.

MTI Itthon

Bajnai: sorskérdés a romák integrációja

A politika következő tíz-húsz éve meghatározó mértékben a romák integrációjáról fog szólni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön egy budapesti konferencián.

HVG Itthon

Feszültségzónák: cigánytelepek népe

A cigánytelepek felszámolása önmagában nem jelent megoldást az ott élők számára, akikben egyre nő a feszültség a többségi társadalommal szemben – derül ki egy friss tanulmányból.

hvg.hu Vélemény

Schmidt Mária: fogytán a társadalom tűrőképessége

Miért nem integrálódnak a magyarországi romák? - címmel indított vitánkhoz - a sok értékes és a néhány kigyomlált kommentár mellett - hozzászólás érkezett Schmidt Máriától, a XX. Század Intézet és a Terror Háza múzeum igazgatójától. A cigányok társadalmi beilleszkedése rajtuk és rajtunk is múlik - vallja. Várjuk a további hozzászólásokat.

hvg.hu Itthon

Kállai élesen bírálja a cigánytelepek népéről szóló kutatást

Solt Ágnes „Élet a reményen túl” című tanulmányát kisebbségi ombudsmanként, sőt kutatóként sem hagyhatom szó nélkül – írja közleményében Kállai Ernő. A tavaly decemberben publikált kutatás a cigánytelepeken élőkről fest csöppet sem kedvező képet.

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene