szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP fővárosi vezetése felhatalmazást kért a keddi budapesti párttanácstól, hogy szigoríthasson a Fővárosi Közgyűlésbe kerülő szocialista képviselők összeférhetetlenségi szabályain - erősítette meg Burány Sándor az MTI-nek szerdán.

Az MSZp fővárosi elnöke, Burány Sándor szerint úgy alakítanák át az összeférhetetlenségi szabályozást, hogy a fővárosi képviselőknek - ha több tisztséget is betöltenek - választaniuk kelljen a közgyűlési munka, a polgármesteri vagy az alpolgármesteri pozíciók, illetve az országgyűlési képviselőség között. Burány a kezdeményezést azzal indokolta, hogy az MSZP-nek most a feladatokat szétosztani kell, nem pedig koncentrálni.

A szocialisták parlamenti képviselőik nagy részét elveszítették: 2006-ban még 186 mandátumot szereztek az országgyűlésben, a most tartott választásokon pedig csupán 59-et.

Az új szabályozás néhány héten belül elkészülhet, a fővárosi jelölteknek pedig várhatóan alá kell írniuk majd egy nyilatkozatot, amelyben elfogadják ezt a feltételt.  

A fővárosi közgyűlési listát február 26-án fogadta el a fővárosi küldöttértekezlet. Az MSZP-nek jelenleg 24 képviselője van a Fővárosi Közgyűlésben. Az új, belső MSZP-s összeférhetetlenségi szabály biztosan érinti a fővárosi listát vezető Horváth Csabát - akit ha főpolgármesterré választanának, az a törvények szerint nem lenne összeférhetetlen az országgyűlési képviselői tisztséggel - és a második helyen álló Steiner Pált, mert mindketten bejutottak most a parlamentbe. A MSZP közgyűlési listájának első húsz helyén rajtuk kívül egy parlamenti képviselő van, Molnár Zsolt a huszadik helyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A szocialista Oláh Lajos nem megy át az országos listára

Oláh Lajos Hajdú-Bihar megyei szocialista elnök szerint nincs lehetőség arra, hogy visszaadja területi listás mandátumát, és az országos listáról kerüljön be a parlamentbe. A politikus erről az MSZP megyei elnökeinek tanácskozására érkezve nyilatkozott az MTI kérdésére kedden.

MTI Itthon

Mesterházyt javasolják az MSZP frakcióvezetőjének

Az MSZP elnöksége egyhangúlag Mesterházy Attila listavezetőt javasolja parlamenti frakcióvezetőnek; a döntést a megyei elnökök is támogatták. A kongresszust június elején tartják a szocialisták.

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

Domány András: Szijjártó Péternek most ment el végképp az esze

Domány András: Szijjártó Péternek most ment el végképp az esze

Tokió 2020: Az olimpiai faluban is tudják majd kezelni a koronavírussal fertőzötteket

Tokió 2020: Az olimpiai faluban is tudják majd kezelni a koronavírussal fertőzötteket