szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákia és Magyarország lakosságának többségében nincs gyűlölet a másik nemzet iránt - állították szlovák és magyar katolikus egyházi vezetők csütörtökön Pozsonyban.

"Az emberek többsége normálisabb, mint a politikusok" - jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szlovák és a magyar püspöki kar képviselőinek találkozóját követően újságírók előtt. Az érsek szerint a katolikus egyház kötelességének tekinti, hogy párbeszédet folytasson a múltbeli problémák áthidalása érdekében. Megjegyezte: a két püspöki kar már 2006-ban Esztergomban megtette a megbékélési gesztust, kölcsönösen megbocsátottak egymásnak.

A két püspöki kar a szlovák-magyar feszültség legutóbbi eszkalációja idején is üzenetet juttatott el a lakossághoz a kölcsönös megbékélés és a szeretet szükségességéről. Erdő emlékeztetett, hogy hasonló megbékélési gesztust tett a lengyel és a német katolikus egyház is. Stanislav Zvolensky pozsonyi érsek szerint a megbékélés kérdése elkerülhetetlen. A szlovák egyházi vezető hangsúlyozta: nem szabad pazarolni erőinket a múlt problémáira, most azokra a gondokra kell összpontosítani, amelyeket a jelen vetett fel.

Erdő leszögezte, hogy az evangélium üzenetének anyanyelven kell eljutnia a hívőkhöz. Ezen a téren nagy szerepet játszik a püspöki karok együttműködése. Szlovákiában magyar, míg Magyarországon szlovák papok működnek. A két püspöki kar megállapodott abban, hogy kölcsönösen segítik a papképzést a másik ország egyházi oktatási intézményeiben. A szlovák és a magyar püspöki kar rendszeresen találkozik, hol Szlovákiában, hol Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát