szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén úgy döntött, megköti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (FKF) a 2010. évi köztisztasági és közútkezelési közszolgáltatási szerződést; egyúttal arról is határoztak, hogy az FKF vezérigazgatójával kapcsolatos személyi kérdésre még a nap folyamán visszatérnek. A személyi javaslat megtételére Demszky Gábor főpolgármestert kérték fel.

A napirendi pont előterjesztője, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a vitában jelezte: attól tart, a vita nem a közszolgáltatási szerződésről fog szólni, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az FKF vezetőjének személyével kapcsolatban a városvezetés semmilyen döntést nem hozott. A rendőrség múlt szerdán rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen több tanácsadói szerződés miatt. A Hír TV szerint Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatója a rendőrségen tett vallomásában közölte: Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott "megrendelést" a CEMI Kft. megbízására, a találkozón részt vett a tanácsadó cég vezetője is.

Szaniszló Sándor (MSZP), az FKF felügyelőbizottságának (fb) elnöke arról beszélt: a média "tele van" azzal, hogy a vezérigazgató vallomása alapján visszásságok történhettek a cégnél. Elvégzett belső vizsgálatuk azonban nem jutott eredményre, ezért külső szakértőt kértek fel, akinek május 15-ig kell előterjesztenie a vizsgálatát arról, hogy a tanácsadói szerződések rendben vannak-e, a cég érdekeit szolgálják-e, s azokat elvégezték-e. Mint mondta, Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesterhez fordulnak, hogy tegye meg a feljelentést az ügyben, s kiderüljön, igazak-e a médiában elhangzottak.

Nincs büntetőeljárás

Szaniszló Sándor beszámolt arról is, Bielek Péter az fb megkeresésére levélben tájékoztatta arról, hogy egyik hatóságnál sem folyik vele szemben büntetőeljárás, a nyomozóhatóság gyanúsítottként nem hallgatta meg őt. Bielek Péter arról is tájékoztatta az fb-t: a rendőrség nem hatalmazta fel annak közlésére, hogy tett vagy nem tett tanúvallomást valamely ügyben; egyúttal jelezte, hogy a médiában megjelentekkel kapcsolatban jogi lépések megtételét fontolgatja.

Papcsák Ferenc (Fidesz) azt mondta: olyan mértékben rendült meg a közbizalom a vállalkozással szemben, hogy nem kívánnak ebben osztozni, ezért nem vesznek részt a közgyűlési szavazásban sem. Lakos Imre (független) a cég háromezer dolgozója nevében kikérte, hogy megrendült volna a bizalom a cégben. Attól nem lesz tiszta a város, hogy eggyel több feljelentés születik, vagy egy embert lecsuknak. Ettől még a köztisztasági és közútkezelési munkát el kell végezni, ezt pedig csak úgy tudja elvégezni, ha a tulajdonos főváros szerződést köt vele - hangsúlyozta.

Demszky megkereste az igazgatót

Demszky Gábor elmondta: februárban az ellenzéki kritikák kapcsán megkereste az FKF vezérigazgatóját, hogy milyen nagyobb közbeszerzések történtek, mi volt az eljárás rendje. Válaszul egy ötoldalas igazoló jelentést kapott a vezérigazgatótól március 3-ai keltezéssel, és ez a dokumentum "semmiféle problémát nem tár fel". Szavai szerint tehát ellentmondás van a március 3-ai igazoló jelentés és a sajtónyilatkozat között, de a vezérigazgató által az fb előtt tett nyilatkozat és a március 3-ai jelentés összhangban van. Az ellentmondást az igazságszolgáltatás tudja tisztázni - tette hozzá. A főpolgármester megjegyezte: a március 3-ai keltezésű dokumentumot eljuttatta a rendőrséghez.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) közölte: nem szeretné, ha továbbra is ilyen vezérigazgatóra lenne bízva a cég. Devánszkyné Molnár Katalin felvetette, hogy a közgyűlés döntsön a személyi kérdésben is. A közgyűlés végül úgy döntött, hogy a városvezetés még a csütörtöki ülésen beterjeszti a személyi javaslatot a vezérigazgatóval kapcsolatban, és megszavazták a közszolgáltatási szerződést, de a szavazásban - ahogy előre jelezték - nem vettek részt a Fidesz és a KDNP képviselői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Egyelőre nem esik több hó

Mivel éjszaka már nem havazott Budapesten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) megkezdte a mellékutak megtisztítását is - közölte hétfőn kora reggel az FKF helyettes szóvivője az MTI-vel.

MTI Itthon

Öt centi hó hullott az éjszaka Budapesten

A fővárosban 50 munkagéppel folyamatosan mentesítik a síkosságtól az utakat a kedden hajnalban kezdődött havazás miatt - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-vel.

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt