szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatja ki a BRFK a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi és korábbi vezérigazgatóját - tudatta a rendőrség csütörtök délután.

A jelenleg is zajló kihallgatásokkal kapcsolatban a rendőrség azt közölte: a mostani vezérigazgatót 40 millió, a volt vezérigazgatót pedig 15 millió forint vagyoni hátrány okozásával gyanúsítják. A rendőrség - az ügyészség kijelölése alapján - tavaly november óta nyomoz a MÁV Informatika ügyében, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter feljelentése nyomán. A nyomozók februárban házkutatást is tartottak a cég Krisztina körúti székházában. A rendőrség szerint a feljelentés és az eljárás eddigi adatai alapján az a gyanú merült fel, hogy a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi vezetőjének döntései, humánpolitikája, valamint a cég gazdálkodása jelentős kárt okozott a Zrt-nek és a MÁV-nak is.

Az eljárás során a nyomozók adatokat és információkat kértek a MÁV-tól, az Informatika Zrt-nél kötött egyes végkielégítésekkel, munkaszerződésekkel kapcsolatban. Várják továbbá a nyomozók a zrt. mintegy 20 céggel kötött tanácsadói szerződéseinek teljes dokumentációját. A rendőrség közléséből kiderül, hogy a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját azzal gyanúsítják, hogy vagyonkezelési kötelezettségét megszegte, amikor több munkavállalóval kötött oly módon munkaszerződést, hogy ők a valóságban munkát a MÁV Informatika Zrt.-nél nem végeztek. A vezérigazgató több céggel kötött fiktív megbízási szerződést, többek között az internetes jegyrendelés rendszerének megvalósítására, azonban a cég semmiféle munkát nem végzett, a leadott számlákat mégis kifizették.

A vezérigazgató és közvetlen munkatársai hivatalos útként számoltak el egy római konferencián való részvételt, de a konferenciát - a rendőrség közlése szerint - soha nem rendezték meg. A volt vezérigazgatót, a rendőrség közlése alapján azzal gyanúsítják, hogy a cég egykori vezérigazgatójaként vagyonkezelési kötelezettségét megszegve kötött megbízási keretszerződést egy gazdasági társasággal, de a bt. tényleges tevékenység nélkül vett fel több millió forintot.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Minél előbb "lezárná" a MÁV a rendőrségi ügyet

A MÁV Zrt. az ügy mielőbbi tisztázása és lezárása érdekében szerdán a rendőrség rendelkezésére bocsátotta a kért információkat, dokumentumokat - közölte a vasúttársaság annak kapcsán, hogy a rendőrség csütörtökön házkutatást tartott a MÁV Informatika Zrt. budapesti székházában.

Csikász Brigitta Gazdaság

Több sebből vérzik a MÁV Informatika Zrt. pályázata?

A MÁV Informatika Zrt.-nél hűtlen kezelés gyanúja miatt zajlik rendőrségi eljárás. Vizsgálják azt is, hogy a cég által kiírt gépjárműflotta-tender mennyire volt szabályos – tudta meg a hvg.hu. Kétségtelen, hogy mivel állami cég, azaz a MÁV leányvállalatáról van szó, a törvény szerint megteheti, hogy meghívásos alapon írja ki a pályázatot, ne kelljen versenyeztetni az ajánlattevőket. Ez azonban – pályázók és szakértők szerint is – a korrupció melegágya lehet. Egy szakértő-ügyvéd segyítségével nagyító alá vesszük a gépjármúflotta vásárlására kiírt, több sebből vérző pályázatot.

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Koronavírus: Egyre több amerikai tagállamban nem elég a kórházi ágy és az orvos

Koronavírus: Egyre több amerikai tagállamban nem elég a kórházi ágy és az orvos