szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lefokozást és pénzbüntetést szabott ki a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárára, Szima Judit alezredesre bujtogatás vádja miatt csütörtökön a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa – értesült a hvg.hu. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A hvg.hu beszámolt már a Jobbikkal együttműködést kötött TMRSZ vezetőjével szemben megindított büntetőeljárásról. Szima Juditnak azt rótták fel, hogy az érdekvédelmi szervezet honlapjára olyan tartalmú írások kerültek fel, amelyek a beosztottaknak a parancsnokkal szembeni engedetlenségre hívtak fel. A vádhatóság szerint három cikkről van szó, ezek közül az egyik 2007-ben jelent meg, a másik kettő két évvel később.

Mindezek miatt a katonai ügyész a csütörtöki tárgyalási napon azt kérte, hogy szabadságvesztést próbára bocsátással szabjon ki a bíró, illetve rendelkezzen a rendfokozatból való lefokozásról is. A bíró viszont elégnek tartotta a lefokozást és pénzbüntetést. Ez a bűnügyi költségekkel együtt - amit szintén Szimának kell leróni - mintegy 300 ezer forintra rúg. Az első fokú ítélet ellen az ügyész fellebbezett. Információink szerint az első fokon kiszabott büntetés együtt járhat azzal, hogy a főtitkár ezek után a Tettrekésznek csak pártoló tagja lehet, ami azt jelenti, hogy nem választhat és ő sem választható. Így lehet, hogy a főtitkári széktől a kongresszuson meg kell válnia.

Mindezeken túl úgy tudjuk, Szima Judittal szemben folyik egy másik nyomozás is, amelynek feladata azt megállapítani, hogy a főtitkár megsértette-e a szolgálati tekintélyt. Az eljárást szintén a katonai ügyészség folytatja, s ez alapján – értesüléseink szerint – méltatlansági eljárás is indult. A Tolna Megyei Főügyészség pedig a Tettrekész működésével támasztott kifogásokat. A bíróságnak megküldött keresetlevélben azt indítványozta, hogy a bíróság első fokú ítéletének jogerőre emelkedése után hívja össze a szakszervezet kongresszusát. A vezető testület feladata az lenne, hogy az alapszabály módosításával és kiegészítésével hozza létre az ügyintéző és képviseleti szervet, valamint annak tagjait is válassza meg. Emellett a főügyészség arra kötelezi a TMRSZ-t, hogy a Jobbikkal tavaly május 18-án kötött együttműködési megállapodást bontsa fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye