szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó szerint nincs olyan forgatókönyv az MSZP-ben, hogy a jelenlegi elnökség a helyén marad. A testület mindenképpen lemond, a júniusi kongresszus ennek menetrendjéről dönt majd. A szocialisták, függetlenül parlamenti mandátumarányuktól, megneveznek majd államfőjelöltet.

Az MSZP távozó elnöke az MTV Ma Reggel című műsorában közölte: az elnökség lemond, egyéb döntés nem születhet; azért a lemondás felajánlásának formáját választotta a testület, mert a kongresszusra kívánja bízni a teljes tisztújítás menetrendjét. Az egyik forgatókönyv szerint a júniusi kongresszust követően megindul a pártszervezetek mindegyikére kiterjedő tisztújítás, amely nyár végére fejeződhet be. A másik szerint először új alapszabályt alkotnának, és már az abból következő új szervezetre, év végén választanának új elnökséget − mondta Lendvai.

Arra a kérdése, hogy ez esetben Vadai Ágnes miért mondott le elnökségi tagságáról, arra hivatkozva, hogy azonnali elnökségi lemondást támogatott volna, Lendvai Ildikó azt felelte: nincs szó véleménykülönbségről. Szerinte éppen Vadai Ágnes segítette az elnökségi ülésen megtalálni azt a formát, amellyel világossá teszik, hogy az elnökség tudja, vállalnia kell a politikai felelősségét, és nem maradhat, de "nem szalad szélnek", mert valakinek össze kell hívnia a kongresszust, le kell vezényelnie az átmenetet. Szerinte Vadai Ágnes úgy gondolhatta, ebben az előkészítő munkában már nem akar részt venni, mert talán valamilyen másik politikai feladatra készül.

Lendvai Ildikó hozzátette: noha 20 éve hallja, hogy az MSZP szakad, ennek ellenére ez nem történik meg. Elismerte, hogy a pártot nagy trauma érte, történelmi léptékű, nagy vereséget szenvedett, de a megerősödésre és a megtisztulásra is esélyt kapott. Szerinte az MSZP-n belül "nincs akkora balhé, nincs nagyobb vita", mint ami ilyenkor normális. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is abba a vitába kapcsolódik be, amelyet a párt indított három tartalmi kérdésről − hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó kifejtette, megkérdezik a tagságtól, hogy miként kell értékelni az elmúlt négy évet, mi legyen az MSZP ellenzéki stratégiája, miként szavazzon a parlamentben fontos kérdéseknél, mi legyen a megújulás menetrendje. Úgy értékelte: a reform-, a változtatási szándék helyes baloldali cél volt, de az eszközök tekintetében sok hibát vétettek, a korrupciós ügyekben pedig "elviseltetetlen mennyiségű sár fröccsent" rájuk.

Az MSZP egyik legfontosabb feladata a megerősödés mellett a megtisztulás − húzta alá a távozó pártelnök, aki szerint sokkal jobb morális önvédelmi mechanizmusokra van szükség. Lendvai Ildikó szerint az MSZP-nek, függetlenül parlamenti arányától, jelölnie kell köztársasági elnököt, és ezt meg is fogja tenni. Erre azért van szükség, mert egy párt személyekben tudja legjobban jelképezni saját politikai gondolkodását − tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mesterházyt javasolják az MSZP frakcióvezetőjének

Az MSZP elnöksége egyhangúlag Mesterházy Attila listavezetőt javasolja parlamenti frakcióvezetőnek; a döntést a megyei elnökök is támogatták. A kongresszust június elején tartják a szocialisták.

MTI Itthon

Mesterházy: az MSZP megyénként tartson értékelést

Mesterházy Attila azt javasolja, hogy az MSZP szervezzen megyénként, vagy ha igény van rá, ennél is több helyszínen olyan összejöveteleket, amelyeken a vezetés valamely tagjának részvételével értékelést tartanak.

MTI / hvg.hu Itthon

Csökkentett pozícióhalmozás az MSZP-nél

Az MSZP fővárosi vezetése felhatalmazást kért a keddi budapesti párttanácstól, hogy szigoríthasson a Fővárosi Közgyűlésbe kerülő szocialista képviselők összeférhetetlenségi szabályain - erősítette meg Burány Sándor az MTI-nek szerdán.

MTI Itthon

Megszorítások és felmondások az MSZP-nél

A napokban kapják kézhez felmondó levelüket az MSZP-frakció egyes köztisztviselő alkalmazottai: a százból negyven embertől kell megválnia a választási vereség miatt a szocialista képviselőcsoportnak - tudta meg az MTI. A párt is csökkenti működési kiadásait.

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat