szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzeti érdek a független jegybank − mondta pénteki sajtótájékoztatóján Herényi Károly, az MDF ideiglenes elnöke.

Herényi Károly hangsúlyozta: pártja a jogbiztonság és a jogrend elkötelezett híve, és komolyan veszi, hogy a jegybank önálló és független legyen. Az MDF ezért nem tudja elfogadni a Magyar Nemzeti Bank elnökének kormányzati ciklushoz köthető eltávolítását.

Szerinte a jegybank a válság idején jól szerepelt. Korábban ugyanis a jegybanki alapkamat 10 százalék felett volt, az euró árfolyama pedig 300 forint felett, s jórészt a jegybanknak köszönhető, hogy ez a helyzet konszolidálódott − hívta fel a figyelmet. Az esetleges változtatásokkal kapcsolatban szempontként említette azt is, hogy "a nemzetközi pénzvilág megítélését nem biztos, hogy kedvezően alakítja, ha a magyar pénzügyi rendszer hátterét meg akarja változtatni bármelyik kormány".

Orbán Viktor a választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: kétséges, hogy az MNB és a PSZÁF ellátják azokat a feladatokat, amire létrehozták őket. A két szervezet megújítására, összevonására, az esetleges személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: majd a frakciókkal megvitatják, megváltoztatják-e a két szervezetről szóló törvényeket. Úgy fogalmazott: az MNB-re büszkék szeretnénk lenni, "beleértve a vezetőit is, az nem offshore-lovagok szálláshelye".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Elemzők: a piac nem szereti, ha a jegybankot támadják

A piac nem szereti, ha a független jegybankot, vagy annak elnökét támadják, Simor Andrásnak ki kell töltenie 2013-ig szóló mandátumát – reagáltak elemzők Orbán Viktor és Pokorni Zoltán az MNB elnökét támadó, illetve lemondásra felszólító kijelentéseire.