szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák bontását péntek reggeli ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A 85 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson − az országgyűlési képviselő − választás második fordulójában a magyarországi szavazással egy időben történt a voksolás (kivéve Amerikát, ahol már szombaton szavaztak az időeltolódás miatt). A külképviseleteken az Országos Választási Iroda közlése szerint 1 453 voksot adtak le. 

A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számolják össze, hanem Magyarországra szállítják, hogy a külföldön szavazók hazai lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének szavazatai közé keverhessék őket, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárták, és a külképviseleti választási iroda vezetője indult el vele Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy − az izlandi vulkáni hamufelhő miatt Európából − autóval érkező urnákat a törvényes határidőn belül, csütörtök éjfélig az Országos Választási Központba (OVK) szállították.

A 85 külképviseletből három olyan volt − Bejrút (Libanon, 1 szavazó), Rabat (Marokkó, 3 szavazó) és Mexikóváros (Mexikó, 1 szavazó) − ahol végül senki nem ment el voksolni, így ezekre a helyekre feleslegesen utazott el a külképviseleti választási iroda vezetője. A szavazási iratokat azonban akkor is haza kellett hozni, ha nem használták fel őket.
 
Londonból és Brüsszelből a sok szavazó miatt két urna érkezett Budapestre, így 84 külképviseletről 86 urnát vittek az OVK-ba. Az urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek reggel kezdte el felbontani, és egyéni választókerületenként csoportosítani. Az 57 egyéni választókerület szerint csoportosított szavazási iratokat délután átadják az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb) elnökének. Az iratokat az oevb bontja majd fel.
 
A második fordulóban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat lezárják ugyan, de a szavazatok megszámlálását csak akkor kezdik meg, ha a külföldi szavazatokat már hozzákeverték a hazaiakhoz.

A külképviseleti névjegyzékbe vett 2 885 választópolgárból 1 453 adta le a szavazatát a második fordulóban, így a részvétel 50,36 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megkezdődött a szavazás a magyar külképviseleteken

Megkezdődött vasárnap hajnalban Európában, illetve az amerikai kontinensen kívüli többi magyar külképviseleten is a magyar parlamenti választások második fordulója. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak.

MTI Itthon

Csütörtök éjfélig várják a külképviseleti urnákat Budapestre

Még tart az áprilisi országgyűlési képviselő-választás második fordulójának szavazása Magyarország külképviseletein, a szavazás befejeztével a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig várják Budapestre, az Országos Választási Központba (OVK).

MTI Itthon

900 külképviseleti szavazat hazaérkezése kérdéses

Kétséges, hogy közel 900 - Amerikából, illetve a Távol-Keletről érkező szavazat határidőre Magyarországra ér-e, amennyiben marad Európa felett az izlandi vulkán kitörése miatti légtérzár - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője a Külügyminisztériumban folytatott operatív egyeztetés után újságíróknak.