szerző:
MTI

Békés megyében okozta a legtöbb gondot a csütörtöki vihar, de Miskolcon már a helyiek segítségét kérik a tűzoltók. Szabolcsban fákat és kéményeket döntött a vihar, Zemplénben az áradás házakat veszélyeztet.

A miskolci tűzoltóság felhívásban kérte a helyieket a nagy mennyiségű csapadék miatti ár elvezetéséhez és a legsürgősebb problémák megoldásához. Arra kérték, illetve kérik a lakosokat, hogy "minden csatornaszemet tisztítsanak meg, a vízelvezető árkokkal egyetemben". A tűzoltóság és a segítségükre siető többi tűzoltóegység ugyanis nem képes minden helyen egyszerre beavatkozni. Emellett arra kérik az áradás helyszínén élőket, hogy ne akadályozzák a munkájukat, hiszen ezzel életveszélyes helyzetekben lévők menekülését lehetetlenítik el.

Minden segélykérő vonal foglalt, a tűzoltóság folyamatosan rögzíti a káreseteket és fontossági sorrendet állít fel. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: megszámolni sem lehet az eddig beérkezett segélykéréseket. A csütörtök délután négy óra után a hegyoldalakról lezúdult óriási mennyiségű esővizet a közműhálózat nem volt képes elvezetni, ráadásul minden patak kilépett a medréből.

A helyszínen dolgozó miskolci tűzoltóegység mellett tiszaújvárosi, szerencsi és kazincbarcikai tűzoltók is megkezdték a lakók és anyagi javak mentését. "Eddig két, közvetlen veszélyben lévő idős embert mentettünk ki egy-egy elöntött garázsból, illetve lakóházból. Az utcákon több helyen félméteres víz hömpölyög, járművek akadtak el, illetve némelyiket el is sodorta víz, további akadályokat képezve az úton" - tette hozzá.

Víz tör fel a csatornából egy ház udvarán Miskolcon
©

Több közintézménybe is betört a víz, így a Máltai Szeretetszolgálat idősek otthonába, a Szimbiózis Alapítvány épületeibe, és egy beteg gyerekekkel teli napközi otthonos épületbe. A rendőrség lezárta a megrongálódott, elárasztott útszakaszokat.

Kidőlt fák, leomló kémények Szabolcsban

A heves szél miatt útra dőlt fákhoz, leomló kéményekhez riasztották a tűzoltókat a vihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint este hat óra óta folyamatosan érkeznek a bejelentések az ügyeletre. Nyíregyháza több pontján vízszivattyúzáshoz kérték a tűzoltók segítségét, Nyírpazonyba pedig ledőlt kémény miatt vonultak ki a lánglovagok. Szakoly és Balkány között, illetve Nagykállóban fák dőltek az útra, míg Újfehértón egy magántelken álló villanypóznát borított rá szél a szomszéd ház kerítésére. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Közel harminc esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak Hajdú-Bihar megyében. Az első riasztást délután négy óra után kapták, az esővel, jégveréssel érkező viharos erejű szél elsősorban Debrecenben, Püspökladányban, Balmazújvárosban és Hajdúhadházon okozott károkat. A tűzoltókat főként fakidőlésekhez, fákról leszakadt ágak eltávolításához és vízszivattyúzáshoz riasztották.

Veszélyben a házak

Házakat veszélyeztet a megáradt patak és a leesett nagymennyiségű hömpölygő víz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván és Vámosújfaluban, valamint Olaszliszkán és Komlóskán is. Tolcsván és Vámosújfaluban vélhetően lesz olyan épület, ahonnan a lakókat is ki kell költöztetni, mert a házakba is betört a víz.

Az MTI információi szerint Tolcsván tíz ház van veszélyben, ebből három lakott. Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője elmondta: a 37-es számú főúton és környékén több helyen vízátfolyás nehezíti a közlekedést, a leesett nagy mennyiségű csapadék hordalékot, iszapot rakott le a burkolatra, ezért az arra járóknak óvatosan kell közlekedniük.

A jeges vihar miatt megrongálódott tetőcserepeket szedi le egy férfi Szabadkígyóson
©

Az ország keleti felén csütörtökön átvonuló vihar Békés megyében okozta a legtöbb gondot: kora estig több mint negyven bejelentés érkezett. A tűzoltókat javarészt kidőlt fákhoz, vízszivattyúzáshoz riasztották a térségben. Miskolc és Diósgyőr körzetét kora este érte el a vihar. Ott az utakon hömpölygő sáros víz okoz nagyobb problémákat. Már innen is több mint negyven bejelentés érkezett.

Mezőhegyesnél korábban szünetelt a vasúti forgalom egy sínekre dőlt fa miatt. A tűzoltók azt már eltakarították, így megindulhatott a vonatközlekedés. Túrkevén egy családot (két felnőttet és hat gyereket) ideiglenesen ki kellett költöztetni a nagy esőzés következtében beázott házukból.

Budapesten a tűzoltók legkomolyabb munkája a XII. kerületben, az Országos Rehabilitációs Intézet területén volt, ahol az udvaron lévő oxigéntartályt veszélyeztető megdőlt fát kellett eltávolítaniuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a kora délutáni órákra jelezte, hogy Észak- és Közép-Magyarországon, valamint az Alföldön néhol kialakulhat heves zivatar, 90 kilométer/órát meghaladó széllökés, illetve jégeső.

Az érintett régiókra másodfokú, narancs színű riasztást adtak ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken

Összeszedtük a legeket: a Fidesz letarolta Vas megyét, az MSZP Zalában elvérzett

Összeszedtük a legeket: a Fidesz letarolta Vas megyét, az MSZP Zalában elvérzett

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

Szirénázó autóba ülhetett a rendőrrajongó 6 éves kislány

Szirénázó autóba ülhetett a rendőrrajongó 6 éves kislány