szerző:
MTI

Módosítaná a családi pótlék rendszerét a következő kormány: akik gyermeküket nem járatják rendszeresen iskolába, azoknál a juttatási rendszert átalakítják, de ez nem a támogatás elvonását jelenti.

Soltész Miklós, aki a leendő Orbán-kormányban várhatóan a szociális területért felel majd államtitkárként, a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában hétfőn kiemelte: az új rendszer "biztató lesz", hogy érdemes a gyermeket iskolába járatni.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: azt nem lehet megtenni, hogy ezeket a sokszor egyébként is nagyon szegény családokat, még nagyobb nyomorba döntik, de figyelmeztetésre szükség van, hogy a társadalmi szolidaritás jogos elvárásokkal jár.

Soltész Miklós a társadalom részéről jogos elvárásnak nevezte, hogy ha valaki valamilyen támogatást – így például szociális segélyt kap – akkor cserébe tegyen valamit; az iskolás korú járjon iskolába és tanuljon, a felnőtt pedig közmunkában vegyen részt, vagy fejlessze magát.

A KDNP-s politikus az új kormány családpolitikájáról azt mondta, az több elemből áll majd: a gyes adott esetben három évre történő visszaállítása mellett tervezik az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatásának megteremtését, és a családi adózás bevezetését is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács István Itthon

Pokorni: lesz megint buktatás és osztályzat

A buktatásokról ismét az iskolának kell határoznia, rövidíteni kell a szakképzést, a családi pótlék pedig csak akkor járjon, ha a szülők iskolába járatják gyereküket – mondta ózdi lakossági fórumán Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikus alelnöke.

MTI Itthon

Az első törvényjavaslatokról tárgyalt a Fidesz

A Fidesz elnöksége keddi ülésén arról tárgyalt, hogy mely törvényjavaslatokat tudják a lehető leghamarabb benyújtani az Országgyűlésnek - közölte Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője.

MTI Itthon

Új gyes- és gyed-szabályok, változó családi pótlék

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyermeknevelési segély (gyes). A gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig jár.

Vállalkozás

Családi pótlék külföldi munkavállalásnál

Kell-e nyilatkozatot tennie a külföldi munkavállalónak a családi pótlékról? Milyen adóterhet nem viselő járandóságra vonatkozik az 50 százalékos megosztás? Olvasóink kérdéseire Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Mikor fizeti vissza az APEH az adóelőleget?

Az Alkotmánybíróság a családi pótlék adózásához kapcsolódó hatályos rendelkezéseket visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az év végén. Makroszinten ez több tízmilliárd forint költségvetési bevétel kiesését jelenti, továbbá a családi pótlékhoz kapcsolódóan a szeptember óta már levont és megfizetett adóelőlegek visszajárnak az adózóknak.

Németh György Publicisztika

Családipótlék-irigység mételyezné a társadalmat?

„A romló gazdasági és politikai közhangulat – a Medián vizsgálataiból úgy tűnik – lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket. Gyengül a bizalom, erősödik a gazdasági irigység és csökken a társadalmi szolidaritás” – állapítja meg a neves közvéleménykutató intézet, miután a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából néhány családi pótlékkal kapcsolatos kérdésről akarták megtudni a lakosság véleményét. Következtetéseikkel messze nem lehet egyetérteni.

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

A magyar határtól nem messze lehet egy új Volkswagen-gyár

A magyar határtól nem messze lehet egy új Volkswagen-gyár

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Zelenszkij győzelme után azonnal lemondott a kárpátaljai kormányzó

Zelenszkij győzelme után azonnal lemondott a kárpátaljai kormányzó