szerző:
MTI

Feljelentés-kiegészítést nyújtott be az ügyészséghez a pátyi civilek képviselője. Tollner József független önkormányzati képviselő tudomására jutott ugyanis: a leendő golfberuházás részét képező út megépítésére a Grupo Milton mellett egy másik céget is megbízott az önkormányzat.

A képviselő a rendelkezésére álló információk alapján állítja, hogy a golfberuházáshoz és a beruházó Grupo Milton cég egyéb pátyi érdekeltségeihez szükséges elkerülő utak tervezésére és kivitelezésére az önkormányzat kétszer kötött szerződést, s a "duplázás" miatt 1,5-2 milliárd forintos kár érte a települést. Tollner József szerint a Grupo Milton a 2010. április végén aláírt településrendezési szerződésben 10 millió euró értékben vállalt út- és közműépítést, ugyanakkor egy vélhetően mindmáig érvényben lévő szerződés értelmében az Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. is elvállalta ugyanezt a munkát.

A független képviselő azt mondta: az offshore tulajdonú Evern Invest birtokában lévő pátyi szántóföldet "cserébe" iparterületté minősítette át az önkormányzat, ami 1,5-2 milliárdos kárt jelent Pátynak, mivel a beígért út azóta sem készült el. A zsámbéki "kanyart" az M1-es autópálya csomópontjával összekötő úgynevezett nyugati elkerülő út megépítése része az idén április végén, a Grupo Miltonnal megkötött szerződésnek is - ezt a feladatot körülbelül 5 millió euróért vállalta a spanyol befektető - magyarázta Tollner József.

Mivel a jelek szerint a két, egymást átfedő szerződés miatt dupla kötelezettség terheli az önkormányzatot, s ezzel jelentős kár éri a falut, feljelentés kiegészítést csatolt a civilek korábbi ügyészségi beadványához - mondta a képviselő, aki szerint a szerződéseket aláíró két cég között nagy valószínűséggel "átjárás" van. Tollner József úgy véli: szándékosan megvezették Pátyot.

A korábbi feljelentés azért született, mert az útépítés elmaradása esetére a Grupo Milton által jelzálogként felajánlott székesfehérvári terület értéke - egy pátyi értékbecslő szerint - nagyságrendekkel kisebb, mint az önkormányzattal kötött szerződésben szereplő összeg (15 millióval szemben 2,7 milliárd forint). Egy olyan lápos, legelő besorolású ingatlanról van szó, amelyen több út, illetve egy szennyvíztisztító telep is található.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője április 26-án az MTI érdeklődésére megerősítette: valóban érkezett hűtlen kezelés gyanúja miatti feljelentés a gazdaságvédelmi osztályra, ám mivel a rendelkezésre álló dokumentumokból nem egyértelmű a bűncselekmény ténye, feljelentés-kiegészítést rendeltek el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Csaló befektető Pátyon

Csalásért és okirathamisításért másfél év börtönbüntetésre ítélték 1995-ben Magyarországon Kovács Bence Jánost, aki mostanában Spanyolországban meggazdagodott ingatlanmilliárdosként tűnt fel a médiában.

MTI Itthon

A pátyi képviselő-testület lesöpörte az ombudsmani ajánlást

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület, helyette saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően, hétfőn este az MTI-vel.

hvg.hu/MTI Itthon

A spanyol módszertől féltik falujukat a pátyiak - videó

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.

MTI Itthon

Ombudsman: jogszabályellenes a pátyi beruházás

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-beruházással kapcsolatos eljárása a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint és ha az önkormányzat nem helyezi hatályon kívül a beruházást lehetővé tevő rendeletét, akkor Fülöp Sándor az Alkotmánybírósághoz fordul a rendelet megsemmisítése érdekében - közölte a biztos hivatala vasárnap.

Sebők János Vélemény

Golfváros Pátyon? Civilek támadják a mega-projektet

A budapesti agglomerációban évek óta jelentős zöldmezős beruházások zajlanak, s most a Zsámbéki-medencében, Páty térségében a sávolyi Balatonring ügyében elhíresült, Spanyolországban bejegyzett Grupo Milton akar egy megaprojekt keretében óriási „golfvárost” építeni. A pátyi képviselőtestület mellette van, de egyre nő az ingatlanspekulációra gyanakvók, illetve a természetvédő ellenzők tábora, bár közülük többen életveszélyes fenyegetést kaptak. Felhívásukra március 23-án tüntetés lesz a spanyol követség előtt.