szerző:
MTI

A köztársasági elnök elvárja, hogy a parlament alakuló ülésén ne legyen jogsértés, reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal azt követően, hogy a pártok előkészítő megbeszélésén Vona Gábor Jobbik-elnök megerősítette, hogy árpádsávos fekete mellényben érkezik majd a parlamentbe.

Kumin Ferenc közlése szerint a köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen semmilyen jogsértés. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője szerdán arra reagálva mondta ezt az MTI-nek, hogy a parlamenti pártok alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésén téma volt, milyen öltözékben jelenik majd meg Vona Gábor az Országgyűlésben, majd - még aznap - Lendvai Ildikó MSZP-elnök nyílt levelet írt a köztársasági elnöknek, arra kérve Sólyom Lászlót: figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására "az Országgyűlés alakuló ülésén a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelenni kívánó jobbikos képviselőket".

Kumin Ferenc az MTI Lendvai Ildikó levelével kapcsolatos kérdésére nem kívánt külön válaszolni, de általában az üggyel kapcsolatban jelezte: "a köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne kerüljön sor semmilyen jogsértésre".

A parlamenti pártok alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésén Vona Gábor, a Jobbik első embere az MSZP leköszönő elnökének kérdésére közölte, fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg az alakuló ülésen. Az egyeztetés után Vona Gábor újságíróknak megerősítette, hogy pénteken egy olyan fekete mellényben érkezik majd az Országgyűlés alakuló ülésére, amelynek a mellén egy árpádsávos pajzs, a hátán pedig egy hímzett oroszlán látható.

Lendvai Ildikó a tárgyaláson azt tudakolta: az alakuló ülés méltóságának megőrzése jegyében fenntartja-e a Jobbik korábbi szándékát és az Országgyűlésben olyan öltözetben jelenik-e meg, amely nem egyezik a teljes közvélemény egyetértésével. Vona Gábor erre úgy reagált, köszöni az aggódó szavakat az öltözködési stílusért, ő maga fekete mellényben, fehér ingben jelenik meg az ülésen. Az MTI-nek elmondta azt is, a frakcióból csak ő viseli majd ezt az öltözetet, "amelyet mindenki annak nevez, aminek akar".

Lendvai Ildikó levele szerint az alakuló ülés méltóságát, a magyar demokrácia értékrendjét és a törvényességet komoly sérelem fenyegeti, mert a Jobbik már előzetesen jelezte, hogy képviselői egységesen a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben kívánnak megjelenni.

A KEH közleményét követően Lendvai Ildikó újabb levélben fordult Sólyom Lászlóhoz, amelyben azt kéri, hogy legyen következetes és ha Vona Gábor a parlament pénteki alakuló ülésén mégis egy betiltott, jogsértő szervezet ruhájára emlékeztető öltözetben jelenik meg, ne kezdje meg az ülést

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában azzal kapcsolatban, hogy mi lesz akkor, ha pénteken Vona Gábor - korábbi ígéretét betartva - "gárdamellényben" jelenik meg az alakuló ülésen, úgy fogalmazott: "a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartani, akkor is, sőt pláne akkor, ha országgyűlési képviselő". Ehhez hozzátette, hogy a pénteki alakuló ülésen ebben az esetben a köztársasági elnök "nyilván a legkörültekintőbben" fog eljárni.

Lövétei István alkotmányjogász még május elején azt mondta az MTI-nek, hogy véleménye szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg. Hozzátette: az Országgyűlés pénteki alakuló ülésén mind a korelnöknek - ezúttal a fideszes Horváth Jánosnak -, mind pedig a megválasztott új házelnöknek joga van ahhoz, hogy döntsön, mi legyen, ha egy képviselő gárdamellényben jelenik meg az ülésteremben. (A házszabály kimondja, hogy a törvényhozás elnöke gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról.)

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. "Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel" - olvasható a tárcának a rendeletmódosításról tájékoztató akkori közleményében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Társadalom

Jobbik frakcióvezetés: Novák, Pörzse, Gaudi-Nagy kimaradt

Sopronban tartotta kétnapos alakuló ülését a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, ahol megválasztották a frakció vezetőit is. Vona Gábor a frakcióvezető, a párt prominensei közül többen, köztük Novák Előd alelnök, Gaudi-Nagy Tamás és Pörzse Sándor sem kerültek a frakcióvezetés élére.

MTI Itthon

Lendvai Sólyomhoz fordult Vona mellénye miatt

Lendvai Ildikó arra kéri Sólyom Lászlót, figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására az Országgyűlés alakuló ülésén a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelenni kívánó jobbikos képviselőket.

MTI Itthon

Kivezettethetik Vona Gábort a gárdamellény miatt

Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg.

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"