szerző:
MTI

Kósa Lajos debreceni polgármester tölti be a Fidesz ügyvezető alelnöki posztját, erről Orbán Viktor pártelnök javaslata alapján csütörtök estébe nyúló ülésén döntött a párt elnöksége.

Kósa Lajos, a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta, mivel Orbán Viktor munkáját nagymértékben leköti majd a kormányzati munka, a miniszterelnökség, ezért az ő feladata lesz a párt "üzemszerű" működésének megszervezése. A feladatai között említette még a párt felkészítését az önkormányzati választásokra, hogy azt sikerrel abszolválják. Azt a hibát nem szeretnék elkövetni, mint 1998-2002 között, hogy a kormányzás "kicsit elsodorta a pártszervezetet", s 2002-re a kapcsolat a választókkal gyengült - mutatott rá. Az nincs napirenden, hogy a pártelnöki és a miniszterelnöki posztot szétválasszák, s ügyvezető alelnök korábban is volt, amikor a Fidesz kormányzott - jegyezte meg Kósa Lajos.

A nemzetbiztonsági bizottság körüli vita kapcsán azt mondta: határidő köti, hogy az ellenzék rendezze a kialakult helyzetet. "Holnap délelőtt valamikor ennek ki kell derülni", mert egy órakor Sólyom László megnyitja az ülésszakot, megválasztják a házelnököt, s szeretnék elkezdeni a törvényalkotást, mert sok vesztegetni való ideje nincs az országnak - mondta Kósa Lajos.

A Fidesz alelnöke megjegyezte: megdöbbentek azon, hogy az MSZP a nemzetbiztonsági bizottságot átengedte a Jobbiknak. Mindenre számítottak, csak erre nem, de nem most először csalódnak a szocialistákban - fogalmazott. Arról, hogy a szocialisták akár törvényt is módosítanának, azt mondta, a vonatkozó jogszabály szerint az ellenzék adja a testület elnökét. A parlament megalakulása előtt pedig nem is lehetne módosítani a nemzetbiztonsági törvényt.

A politikus beszélt arról is, hogy három csoportra osztották a valószínűleg még a kormány megalakulása előtt benyújtandó törvényjavaslatokat. Az első törvénycsomag, amelyet pénteken beadnak, ahhoz szükséges, hogy a kormány megalakulhasson. Ehhez módosítani kell az alkotmányt, a minisztériumok felsorolásáról szóló jogszabályt, a köztisztviselői törvényt - sorolta Kósa Lajos.

A következő, várhatóan hétfőn a parlament elé kerülő törvénycsomag, azokat a javaslatokat tartalmazza, amelyeket a "választókkal a kampányban megbeszéltek". Ezek közé sorolta a kettős állampolgárságról, kisebb parlamentről, kisebb önkormányzatokról szóló indítványokat, az ehhez kapcsolódó választójogi, eljárási változtatásokat és a háromcsapás törvényt. Megemlítette a pedagógusok védelmét az iskolai erőszaktól, a családi pótlék rendszerének átalakítását. Mint mondta, akinek nincs nyolc általános iskolai végzettsége, ne lehessen jogosítványa, akinek van vezetői engedélye, de nincs meg ez a végzettsége, egy bizonyos határidőn belül meg kellene szereznie.

A harmadik javaslatcsomag az önkormányzatokkal és a mindennapi élettel kapcsolatos, és előkészítés alatt áll egy negyedik, a gazdasági javaslatokat tartalmazó csomag is - tette hozzá Kósa Lajos.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Kósa: nem csak az aranyérem van meg, a világcsúcs is

Nem csak az aranyérem van meg, de a világcsúcs is - utalt sportpéldán keresztül pártja választási eredményeire Kósa Lajos Fidesz-alelnök vasárnap a budapesti Vörösmarty téren. Hangsúlyozta egyúttal, "a Kánaánt nekünk kell felépíteni".

MTI Itthon

Kósa Lajos: rendkívüli intézkedések jöhetnek

Rendkívüli, a költségvetést tehermentesítő intézkedésék bevezetésére lehet szükség - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

hvg.hu Itthon

A megzsarolt Rónai nem tudja, miért őt találták meg

Talán a választások miatt került elő éppen most a Kósa Lajosról valótlanságokat tartalmazó videó - mondta a hvg.hu-nak az ominózus felvételen látható Rónai Attila. A Nemzetbiztonsági Iroda közleménye szerint pedig a férfit megzsaroló emberek nem a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai voltak.

hvg.hu Itthon

Ők heten, akik 1990 óta képviselők

Egy MSZP-s képviselő kivételével csak fideszes honatyák mondhatják el magukról, hogy az első szabad parlamenti választások óta az Országgyűlésben dolgoznak és ezt teszik majd a következő négy évben is. Igaz, közülük ketten annak idején még az MDF színeiben politizáltak.

MTI Itthon

Csalás a Kósa elleni videó

Valótlan állításokat tartalmaz és kényszer hatása alatt született az az interneten közzétett videófelvétel, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolja Kósa Lajos debreceni polgármestert és a város vagyonkezelő cégét - írta a Népszabadság, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szerdai számában.

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Snétberger Ferenc tanítványai most megmutatják, mit tudnak

Snétberger Ferenc tanítványai most megmutatják, mit tudnak

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban