szerző:
Kovács István

Május 10-én kezdődött, ma, 14-én hirdetnek ítéletet az ózdi kettős gyilkosság néven elhíresült perben. Az ügyész indítványozása után akár életfogytig tartó büntetést is kaphat a 23 éves T. Ádám, aki 2008. szeptember 24-én hidegvérrel lelőtte hitelezőjét, B. Sándort, és hogy ne maradjon tanú - meggyilkolta B. Sándor 10 éves kislányát, Bernadettet is.

B. Sándor későbbi gyilkosát kicsi korától szinte fiaként kezelte, hiszen hosszú évekig szomszédok voltak. Neki is volt hasonló korú fia, és a két gyerek baráti viszonyban volt. Lovagoltak, együtt jártak díjugrató versenyekre is. Amikor T. Ádám 2007-ben nagyobb összeget, információink szerint 2,8 millió forintot kért tőle kölcsön üzleti célból, a vállalkozó teljesítette kérését.  Ez a kölcsönügylet azután nemcsak a saját, de lánya életébe is került.

T.Ádám és barátnője, M.Judit, akit bűnpártolással vádolnak

A vállalkozó az egy évre kölcsönadott pénzt több alkalommal próbálta visszakérni az egyébként egyetemi tanulmányokat folytató fiatalembertől - sikertelenül. Mivel többszöri hitegetés után sem jutott a pénzéhez, azzal a nyomós érvvel állt elő, hogy nem fizetés esetén szól T. Ádám apjának, aki egyébként neki barátja, és nem mellesleg ugyancsak jómódú vállalkozó volt.

Ezt követően T. Ádám találkára hívta hitelezőjét, 2008. szeptember 24-én délután 6 órára, aminek fültanúja volt az áldozat 24 éves fia, Norbert is. B. Sándor abban az időpontban vitte lovagoltatni kislányát, akivel addig mindig vele tartott hasonló korú barátnője. Aznap viszont – mintha a sors akarta volna – valami miatt a kis barátnő nem szállt be az autóba, így Berni csupán édesapjával indult a lovardába.

T. Ádám a díjugrató

Ádám apjának és Sándornak egymás mellett volt a telephelyük, ezért az ipartelepen beszélték meg a találkozót a pénzátadásra. Ezután apának és kislányának nyoma veszett, a család és a rokonság egész éjjel nem találta őket. A rendőrségen tett bejelentés után 25-én reggel indult meg a nyomozás, és 24 órán belül saját üzemének egyik vízzel teli savtartályában megtalálták a meggyilkolt B. Sándort.

A nyomozóknak már korábban feltűnt, hogy Ádám többször elhajtott a telephely kapuja előtt, sőt segítségét is felajánlotta a keresésben, ezért kihallgatták. Az ellentmondó vallomások miatt hamar gyanúsítottá vált, de tagadott. Ám B. Sándor holttestének előkerülése után megtört és bevallotta, hogy a közeli Gubonna nevű városrész erdős területén rejtette el a meggyilkolt kislányt, akit szintén a telephelyen lőtt hátba. Amikor ugyanis Sándort tarkón lőtte, el akarta tüntetni a terepjáróját, és akkor vette észre az autóban ülő kislányt. Nem akart szemtanút, ezért vele is végzett.

A kihallgatás során kiderült: a gyilkosság helyszínére csalt B. Sándorban fel sem merült, hogy áldozattá válhat. Gyanútlanul besétált az irodaajtón, ekkor került a háta mögé az adósa, akinél egy régi típusú kispuska volt. Egyetlen lövéssel kivégezte hitelezőjét, majd el akarta tüntetni az egyik bizonyítékot, a kapu előtt álló autóját. Mikor odaért, akkor vette észre, hogy Bernadett benne ül, a motor pedig jár. Ekkor a kislányt becsalta az üzemterületre és vele is végzett, majd a holttestet a közeli erdőben rejtette el.

A rendőrökben felmerült a gyanú, hogy akadhatott segítője is a szörnyű tett végrehajtásában, hiszen a meggyilkolt férfit a súlya miatt egyedül nem tehette bele a tartályba. Ezért az elkövető környezetében több személyt is meghallgattak, így vált gyanúsítottá Ádám élettársa, az akkor harmadikos középiskolás M. Judit és az ő hasonló korú barátnője.

Mindketten beismerő vallomást tettek, és egyikük elismerte, hogy a bűncselekmény elkövetése után segítséget nyújtott T. Ádámnak a nyomok eltüntetésében. A gyilkos harmadik évfolyamos középiskolás barátnője másnap még bement az iskolába, ahonnan csak azután távozott, amikor osztálytársai – mivel gyorsan híre ment a brutális kettős gyilkosságnak – azt kiabálták rá, hogy gyilkos.

T. Ádám letartóztatását a kettős gyilkosság után három napon belül elrendelte a bíróság, egy héten belül pedig elmeorvosi szakértő vizsgálta meg. Azóta számos újabb vizsgálaton esett át, amelyek eredményét május 13-án összegezték az orvosszakértők a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. Ott elhangzott: a vádlott nem szenved kóros elmeállapotban, sem skizofréniában, sőt, tudatzavara sincs, és tisztában volt cselekményének súlyával, büntethetőségével, vagyis nincs büntethetőséget kizáró ok. T. Ádám írásban tett vallomásában kifejtette, hogy csak lábon akarta lőni B. Sándort, de megbotlott és estében sült el a puska, ezért találta tarkón áldozatát. A kislány meggyilkolására viszont nem akar emlékezni, ott skizofréniára hivatkozik.

A rendőrség indítványára az ügyészség kitervelten, részben 14 év alatti személy sérelmére aljas indokból elkövetett emberölés miatt emelt vádat T. Ádám ellen. A szakértők véleményének elhangzása után a vádlott ügyvédje új szakértők bevonását kérte, ám ezzel egy nappal túlment a törvényes határidőn. A két lány ellen továbbra is bűnpártolás a vád.

A nagy felháborodást kiváltó kettős gyilkossági ügyben első fokon pénteken hirdet ítéletet Miskolcon a B.-A.-Z. Megyei Bíróság.

Kovács István

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Elkészült a vádirat az ózdi kettős gyilkosság ügyében

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség benyújtotta a vádiratot a 2008 szeptemberében történt ózdi kettős gyilkosság ügyében. Martossy György főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő csütörtökön elmondta: a megyei főügyészség benyújtotta a vádiratot T. Ádám 25 éves vádlottal szemben előre kitervelten, több emberen, aljas indokból és célból, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

MTI Itthon

Előzetesben az ózdi kettős gyilkosság gyanúsítottja

Előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap a Miskolci Városi Bíróság azt a 23 éves férfit, akit előre kitervelten nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítanak - közölte az MTI-vel Szabó József, a Borsod megyei bíróság szóvivője.

Így is lehet beszélni az EP-választásról: lírai kisfilmben buzdít a parlament

Így is lehet beszélni az EP-választásról: lírai kisfilmben buzdít a parlament

Balesetezett a villamos a Fiumei úton - fotók

Balesetezett a villamos a Fiumei úton - fotók

Határon túli magyarok – jogukban áll hallgatni

Határon túli magyarok – jogukban áll hallgatni

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Értelmetlen fület tenne a Google a Fotók szolgáltatásba?

Értelmetlen fület tenne a Google a Fotók szolgáltatásba?

Jött egy szuper új funkció az Instagramba, és hamar rá lehet kattanni

Jött egy szuper új funkció az Instagramba, és hamar rá lehet kattanni