szerző:
MTI

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság az ózdi kettős gyilkosság elsőrendű vádlottját, T. Ádámot nem jogerősen pénteken. A holttest, illetve a fegyver eltüntetésében segítőket, azaz T. Ádám barátnőjét és annak lánybarátját - a másod-, és harmadrendű vádlott - a bíróság felmentette.

A Czibrik Attila vezette bírói tanács bizonyítottnak találta, hogy a 25 éves elsőrendű vádlott 2008. szeptember 24-én végzett egy helyi vállalkozóval - aki pénzt hitelezett neki -, valamint annak tízesztendős kislányával. A bírói testület felidézte a történteket és a bűncselekmény előzményeit is, illetve részletesen ismertette az elsőrendű vádlott gyilkosság utáni cselekedeteit is. Czibrik Attila indoklásában kitért arra, hogy az elsőrendű vádlott - aki az életfogytiglani fegyházbüntetésből az elsőfokú, nem jogerős döntés szerint feltételesen sem bocsátható szabadlábra - személyisége alapján korábbi sérelmeit sokáig magában hordozza, általában mindenért másokat hibáztat, bűntudata nincs, antiszociális egyéniség, mindez azonban beszámíthatóságát a bűntett elkövetésekor nem befolyásolta. Tettét a hideg számítás jellemezte. Korábban pénzhamisítás miatt volt már büntetve - fűzte hozzá.

T. Ádám hallgatja az ítélethirdetést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság előtt
©

Az emberölések elkövetéskor T. Ádám indulatos lehetett, de kóros indulat nincs benne. Magatartását a bíró manipulatívként jellemezte, és azt mondta: valódi megbánást egy pillanatig sem tanúsított, a két lány - a másod- és harmadrendű vádlott - életében azonban komoly törést okoztak a történtek. Az életfogytiglanra ítélt vádlott cselekménye miatt - az áldozat meggyilkolásával - 10-15 helyben élő család vesztette el megélhetését, a bűntett országos felháborodást váltott ki - közölte a bíró.

Az áldozat vállalkozó férfi, és 10 éves kislánya a bűncselekménykor azonnal meghalt, ha azonnal megoperálták volna mindkettejüket, akkor sem lehetett volna megmenteni őket az orvostudomány mai állása szerint.

A bíró kitért arra is, hogy az elsőrendű vádlott változtatgatta vallomásait, mindig az adott helyzetnek megfelelően. A két lány vallomásai egybehangzóak voltak. A lőfegyver emberélet kioltására alkalmas eszköz volt, "alattomban" hátulról, igen közelről adott le lövéséket, tehát esélyt sem adott áldozatainak az esetleges menekülésre.

A büntetőper május 10-én kezdődött el Miskolcon, a megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlottat az ügyészség előre kitervelten, több emberen, aljas indokból és célból, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta. A bíró azt is megjegyezte, hogy T. Ádám hideg cinizmussal nyilatkozott a holttestek eltüntetésekor a barátnő, illetve annak lánybarátja felé, teljes körű beszámítási állapotban. T. Ádám szándéka egyértelműen emberéletek kioltására irányult - fűzte hozzá.

Az elsőrendű vádlott 2008. szeptember 24-én munkahelyének telephelyére csalta a vállalkozót, majd megölte, mivel hárommillió forinttal tartozott neki. Azzal azonban nem számolt, hogy a hitelező férfi magával viszi 10 esztendős kislányát is, aki a kocsiban várakozott. Amikor a vádlott meglátta a gyermeket, őt is a műhelybe csalta, majd hátulról fejbe lőtte. A kislányt egy környékbeli völgyben rejtette el, a vállalkozó holttestét barátnőjének lánybarátjával egy vízgyűjtő medencébe dobta, amiről azt hitte, savat tárolnak benne. A bűncselekmény nyomainak eltüntetésében segédkező lányok a bűncselekmény másod- és harmadrendű vádlottjai.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Egy nap alatt 241 körözött ember került elő

Egy nap alatt 241 körözés alatt álló embert kutattak fel és azonosítottak a rendőrök, közülük 116-ot elfogató parancs alapján fogtak el, míg 125-nek a tartózkodási helyét eltűnés vagy más okból kellett megállapítani - közölte honlapján a rendőrség. Az elfogott, illetve felkutatott körözés alatt állók közül 57-en még kiskorúak.

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán