szerző:
MTI

Akár egy-két hónapon belül végezhet az APEH a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatával; a Bajnai-kormányhoz kapcsolódóan mintegy száz főt érinthet az eljárás - írja pénteki számában a Népszabadság.

Ennél tovább akkor nyúlik az ellenőrzés, ha a vizsgált vagyon tulajdonosa késlelteti a munkát, vagy olyan forrást jelöl meg a vagyon eredeteként, aminek az ellenőrzése időigényes. Somogyvári István, a ÁSZ főtitkárhelyettese a lapnak nyilatkozva azt mondta, nem szokványos, hogy a számvevőszéket bevonják a vagyonosodási vizsgálatokba, nem beszélve arról, hogy nincs is kapacitása hozzá. Az ÁSZ már 2008-ban jelezte, hogy a jogszabály végrehajtásához több emberre lesz szüksége, amire ígéretet kaptak, de a mai napig nem történt semmi az ügyben.

A folyamatban az ÁSZ-nak alapvetően az lesz a folyamatban, hogy megnézi, az adott személy tisztségének keletkezésekor született, illetve az állása megszűnésekor készült vagyonnyilatkozata között van-e jelentős eltérés. Amennyiben van, akkor felkéri az APEH-et, hogy folytassa le a vagyonosodási vizsgálatot. Az adóhivatal 2010-ben eddig 789 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be. Ebből megállapítással 660 zárult, a megállapított nettó adókülönbözet hatmilliárd forint volt. Jelenleg 261 vagyonosodási vizsgálat van folyamatban.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Javíthatták az adómorált a vagyonosodási vizsgálatok

Javult az adómorál a vagyonosodási vizsgálatoknak köszönhetően - írja hétfői számában a Napi Gazdaság az APEH szaklapjában megjelent elemzés nyomán, amely szerint legalább is nőtt a hatmillió forint feletti összevont jövedelmet vallók köre, miközben a minimálbéreseké látványosan csökkent.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó: a vagyonadó csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát

A jövő évtől bevezetendő vagyonadó - a nagy értékű ingatlanok és más vagyontárgyak megadóztatása - nem növeli, hanem csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát, mivel a jövedelménél megtakarított adót így automatikusan befizeti az érintett személy - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a NAPI Gazdaság ingatlan konferenciáján.

MTI Itthon

Bajnai levélben sürgeti a kormánytagok vagyonosodási vizsgálatát

Cáfolta a kormányszóvivő a Magyar Nemzet pénteki cikkében foglaltakat, miszerint a most távozó miniszterek és a miniszterelnök megússza a vagyonosodási vizsgálatot. Szollár Domokos az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Bajnai Gordon levélben kérte a kormány tagjait érintő vagyonosodási vizsgálat mielőbbi megkezdését az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ).

Vállalkozás

Mit gondol az APEH módszeréről az Alkotmánybíróság?

Ahogyan az ingatlanadóval, úgy a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatosan is túlzóak az elvárások az Alkotmánybírósággal szemben. A döntés előtt kevesen értették meg (néhányan a döntés után sem), hogy önmagában az ingatlanadó bevezetése nem alkotmányellenes. A jogbizonytalanságot a konkrét megvalósítás jelentheti. Ugyanígy önmagukban a vagyonosodási vizsgálatokat lehetővé tevő jogszabályok sem alkotmányellenesek.

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Itt az első elektromos Aston Martin, ami 610 lóerős lett

Itt az első elektromos Aston Martin, ami 610 lóerős lett

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát