szerző:
hvg.hu

A viharos szél és az esőzés szinte az egész országban gondot okoz. A Dunántúlon és Észak-Magyarországon több patak is kilépett a medréből, a nagyvárosokban pedig fákat csavart ki a szél.

A Sajó, a Hernád és a Bódva vize lassanként apad, de a Sajón, a tiszai torkolatnál érződik a Tisza visszaduzzasztó hatása. 

Borsod megyében még hatvanegy településen védekeznek az ár ellen, az elmúlt huszonnégy órában 2300-an voltak a gátakon: vízügyi dolgozók, katonák, rendőrök, polgári védelmi szakemberek és helybéli lakosok. Ez idáig már 1 millió 311 ezer homokzsákot raktak le.

Az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forintos lehet az árvízkár.

©

 

 

1 2 3 4 5 6 7
21
Sorrend megfordítása

A kukorica- és napraforgóvetések megsínylik az esős időjárást

A búzavetésekben várhatóan nem okoz nagy kárt, a kukorica- és napraforgótáblák viszont minden bizonnyal megsínylik a viharos, esős időjárást, s a földeket elborító vizet - mondta el Láng László, az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetének tudományos osztályvezetője. A búzavetésekben csak az okozhat nagy kárt, ha a vízzel borított területek nem száradnak ki viszonylag rövid idő alatt, s a növényvédő gépek nem tudnak rámenni a táblákra. A növényvédelmi munkák elhúzódása, illetve elmaradása miatt ugyanis megjelenhetnek a gabonán a különböző gombabetegségek - tájékoztatott Láng László. Az pedig, hogy az erős szél és a víz sok helyen "lefektette", megdöntötte a búzát, árpát, a betakarítást nehezíti majd. A tudományos szakember szerint a búzánál jobban károsodhatnak a már elvetett kukorica- és napraforgótáblák, egyik növény sem "szereti" ugyanis a hideg, levegőtlen talajt, így a vízzel borított táblákon nem lesz elkerülhető a kipusztulás. Azt, hogy ténylegesen milyen mértékű károkat okozott az erős szél, a heves esőzések, a belvíz és az árvíz,  néhány hét múlva lehet felmérni megbízhatóan - mondta Láng László.

Az éjjel megnyitják az M1-est a főváros felé is

Várhatóan péntek este nyolc óra és éjfél között nyithatják meg az M1-es autópálya jelenleg még lezárt, a főváros felé vezető szakaszát – közölte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. Winkler-Virág András tájékoztatása szerint már befejezték a munkákat, csak arra várnak, hogy kihűljön az aszfalt. Szerda délben kellett lezárni a pályát, nem sokkal a győri körgyűrű előtt, mert a Cuhai-Bakony-ér alámosta az útszakaszt. A lezárás szinte azonnal forgalmi káoszt okozott a megyeszékhely körzetében. Hegyeshalom felé pénteken hajnali öt órakor mindkét sávon megindulhatott a forgalom.

Apad a Bódva Edelénynél

Apad a Bódva vize a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelénynél, az elmúlt 24 órában itt körülbelül 5 centimétert csökkent a víz szintje. A belvárosi hídnál lévő vascsövet azonban - amelyet folyamatosan figyelnek a szakemberek - még mindig nem lehet látni, tehát a folyó vízállása még mindig magas - jelentette az MTI tudósítója pénteken a helyszínről. A kastély melletti töltésen vízügyes szakemberek dolgoznak, itt zúzalékkal és homokzsákokkal zárták el a korábbi vízátfolyások helyét, ezt a részt folyamatosan figyelik, illetve ellenőrzik a töltésmegtámasztást és a gát állapotát is. A település Borsod nevű városrészében - ahol műanyag savtartályokat helyeztek el vízzel telítve, hogy támasszák a töltést - lassan befejeződik a munka, homokzsákokkal is megerősítették ezt a szakaszt. A városban, a Katona József utcában már nincs víz, a szivattyúzással sikerült eltávolítani az utcáról az áradatot, így ott már takarítanak. A Bódva vízállása azonban még mindig jelentős, az átázott töltések fokozott óvatosságot és figyelmet igényelnek.

Helyreállt a vízszolgáltatás Miskolcon

Miskolcon péntek délben megszűnt az árvíz miatti vízkorlátozás - mondta Vojtilla László, a Miskolci Vízmű Kft. igazgatója, aki szerint sikerült stabilizálni a vízellátást, a tároló medencéket pedig feltöltötték ivóvízzel.

Visszaköltözhetnek a kitelepített sátoraljaújhelyiek

Folyamatosan költöznek vissza otthonukba azok a sátoraljaújhelyiek, akik a Ronyva áradása miatt kényszerültek elhagyni házukat. A városban mintegy hétszáz embert költöztettek ki, hétfőn huszonkét utca, a település területének mintegy harmada került víz alá. Ahol vízmentesítették és fertőtlenítették a házakat, megkezdődhetett kitelepítettek visszaköltözése, eddig mintegy félezren tértek vissza otthonukba.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még 780 ember kénytelen ideiglenes szálláson vagy rokonaiknál, ismerőseiknél élni. Az árvízben eddig csaknem 250 ház rongálódott meg.

Árvízi kiadásokra 2,1 milliárdos előleget igényeltek a minisztériumok

Az árvízi védekezésben résztvevő központi szervek összesen 2,1 milliárd forintos előleget igényeltek eddigi költségeik fedezésére - mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára.

Több tízezer hektár termőföld is víz alá került, ezek a káresemények vis maiorként ismerhetők el, amennyiben a termelő bejelenti azokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). A bejelentést május 19-től lehet benyújtani elektronikusan - az egységes kérelem benyújtásához hasonlóan - az ügyfélkapun keresztül.

Még mindig késnek a vonatok Észak-Magyarországon

Főleg Miskolc térségében még mindig  gondot okoz a vasútközlekedésben az árvíz, a dunántúli vasútvonalakon azonban fokozatosan javul a helyzet. Nyékládháza és Miskolc között csökkentett sebességgel közlekednek a járatok. Miskolc és Felsőzsolca között a Sajó hídon 40 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be, Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között pedig a Hernád hídon szintén csökkentett sebességgel járnak a vonatok; emiatt átlagosan 10-15 perces késésekre kell számítani. Péntektől ismét feláras jegyet kell váltani a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon közlekedő InterCity járatokra. Vízátfolyások miatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon Mezőzombor és Tarcal között is csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények, ami további késéseket okozhat a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalszakaszon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, ezért 10-15 percet késnek a vonatok. Lezárták a pályát a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk között; vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel.
  

Újra járható az M1-es Győr felé

A Budapest irányába haladóknak továbbra is le kell térniük az autópályáról Győrnél, és az M19-1. számú főút, majd a 13. számú főút vonalán haladva térhetnek vissza a komáromi csomópontban a sztrádára.

Javul az árvízi helyzet Borsodban

Az éjszakai órákban nem történt rendkívüli helyzet az árvízzel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a folyók, ha igen lassan is, de apadnak - tájékoztatott a megyei védelmi bizottság. A Sajó, a Hernád és a Bódva vize lassanként apad, de a Sajón, a tiszai torkolatnál érződik a Tisza visszaduzzasztó hatása. A felső vízgyűjtő területeken esett az eső, emiatt kisebb árhullámok alakultak ki, az átázott töltések miatt ez újabb feladatot ró majd a védekezőkre - mondta Bojti Imre. A megyében még hatvanegy településen védekeznek az ár ellen, az elmúlt huszonnégy órában 2300-an voltak a gátakon: vízügyi dolgozók, katonák, rendőrök, polgári védelmi szakemberek és helybéli lakosok. A kitelepítettek közül 780 ember még nem térhetett vissza otthonába. A védelmi erők a vízből 2714 állatot mentettek ki - közölte az ügyeletes. Csütörtökön 204 ezer homokzsákkal erősítették a töltéseket, vették körbe az áradat által fenyegetett ingatlanokat, ez idáig már 1 millió 311 ezer homokzsákot raktak le. Péntek reggel újból, teljes szélességben megnyitották Miskolc határában a 3-as utat, és használható az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója is. Jelenleg két településre, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra nem lehet bemenni személyautóval, tucatnyinál több út pedig nem, vagy csak igen nehezen járható a megyében.

Savtartályokat vetnek be az edelényi töltésen

Egy köbméteres savtartályok lehelyezésével próbálják megtartani a töltést Edelény Borsod nevezetű városrészében, ahol átázott a gát.
1 2 3 4 5 6 7
21

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért