szerző:
MTI

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az Orbán Viktor által beterjesztett "A nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezet általános vitáját. A Lehet Más a Politika (LMP) támogatja a nemzeti együttműködést, a Fidesz "Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozat-tervezetét azonban nem. A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja azt, az MSZP ugyanakkor nem támogatja.

Világnézeti, vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül minden csatlakozni szándékozóra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, az erről szóló politikai nyilatkozattervezet általános vitájában.

Mesterházy Attila a vitában elmondta: benyújtottak egy módosító indítványt, amelyben megfogalmazták az általuk elfogadható szöveget. A szocialista frakcióvezető hiteltelennek nevezte, hogy a Fidesz nemzeti együttműködésről beszél, és dokumentuma mottójában a béke, a szabadság és az egyetértés szavak szerepelnek. Azt kérdezte, hogy ha ezt komolyan gondolják, akkor az elmúlt nyolc évben miért nem ez a mottó vezette az akkori ellenzék politikáját. Közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az ország 2010-ben szerezte volna vissza az önrendelkezését. Szerintük ez 1989-ben történt meg és ha igaz lenne, amit a Fidesz állít, akkor saját kabinetje sem lett volna legitim 1998 és 2002 között. 

Mesterházy Attila azzal sem ért egyet, hogy forradalmat vittek véghez az emberek tavasszal. Megjegyezte, ez a "hatalmas többség" 17 ezer szavazattal több ahhoz képest, amennyit 2006-ban az MSZP-SZDSZ közösen kapott. Helyén kell kezelni a dolgokat, a minősítésekkel érdemes a történelmi hűség szerint élni - fogalmazott. Álláspontja szerint a jövő pilléreiről szóló felsorolásból hiányzik a szabadság, a demokrácia és a társadalmi igazságosság.

Schiffer András (LMP) felszólalásában aláhúzta: az LMP minden mandátumot és minden képviselőcsoportot egyenlőnek tart, emellett nem vitatja a Fidesz jogát sem az alkotmányozásra, azonban úgy véli, hogy a párt adós maradt a közjogi terveivel: pontosan mit kívánnak tenni a magyar demokráciával, a közjogi rendszerrel. Rámutatott: az LMP egyetért azzal, hogy nemzeti együttműködésre és a pártok közötti párbeszédre van szükség, azonban ehhez nincs szükség új keretekre, mivel erre jelenleg is lehetőség van az Országgyűlésen belül.

Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta: akármilyen nagy felhatalmazást is kap egy pártszövetség, politikai programját a kormányprogramon belül kell elmondania. Aláhúzta: az LMP nem támogatja majd sem a Fidesz politikai nyilatkozatát, sem az MSZP alternatív nyilatkozat-tervezetét, mivel ezekben a nyilatkozatokban a beterjesztők hamis képzetet állítnak fel amikor szembeállítják a pártokat az emberekkel.

Úgy vélte, meg kell újítani a demokrácia húsz éve elhanyagolt szerkezetét, azonban nem szabad az 1989-ben kialakult kereteken túllépni. Az LMP a demokrácia megjavításában és megújításában partnere lesz akármelyik pártnak, de nem támogat semmilyen olyan döntést, amely túl kíván lépni a demokrácia keretein - tette hozzá.

Mile Lajos (LMP) felszólalásában szintén azt emelte ki, hogy az LMP nem fogja támogatni a Fidesz nyilatkozat-tervezetét, mivel szerinte az együttműködésbe beletartozik az ellenvélemény és a vita is.

Jávor Benedek (LMP) felszólalásában rámutatott: nem lehet egyetlen éjszaka alatt, vagy egy politikai nyilatkozat-tervezet elfogadásával megteremteni a nemzeti együttműködést. Úgy vélte, az együttműködés megvalósításához be kell vonni a teljes társadalmat a fontos döntések meghozatalába, meg kell erősíteni az "aktív állampolgárságot".

A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja a nyilatkozattervezetet. Vona Gábor Jobbik-elnök azt mondta, ha az anyagban benne rejlik az a vágy, hogy túllépjenek az elmúlt húsz éven, hogy megszabadítsák az Országgyűlést az MSZP frakciótól, akkor a Jobbik politikai, társadalmi értelemben is segítségére lesz a nyilatkozat megvalósulásának. Vona Gábor beszéde elején rosszallását fejezte ki, hogy Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök nem vett részt az általa is jegyzett javaslat vitáján.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Varga Mihály: két "csontváz" biztosan van már

Varga Mihály szerint az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság két "csontvázat" biztosan rögzít majd: az egyik az államháztartással kapcsolatos, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével.

Papp Emília Gazdaság

Devizahitelek forintra cserélése

Százmilliárdokat felemésztő, ráadásul erkölcsileg is romboló programmá válhat a lakossági devizahitelek forintra váltása. Más módszer is lenne a rossz adósok sorsának egyengetésére.

MTI Itthon

Hétfőn nyújtják be a "három csapás" törvényt

A Fidesz hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a "három csapás" néven ismert törvényjavaslatát, amely jelentősen szigorítaná a büntető törvénykönyvet - közölte a párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre.

hvg.hu Itthon

A Jobbik máris emelné a tétet

A Jobbik egyik képviselője szerint megalázó követelmény a kettős állampolgársághoz előírt magyar nyelvtudás, s az erről szóló törvényt az új kormánynak még a Trianon-évforduló előtt el kellene fogadnia. A radikálisok a jelek szerint a Fidesz-kormány tervezett törvénymódosítását megalkuvásként állítják be.

MTI Itthon

A Fidesz megfelezné a Fővárosi Közgyűlés létszámát

Új irány 2010 címmel számos törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be ma a Fidesz az Országgyűlésnek. Ebben szerepel a "három csapás" törvény, s egyéb szigorítások, valamint a helyhatósági választásokat és a Fővárosi Közgyűlést érintő módosítások.

MTI Itthon

4 ezer megawattnyi megújuló energiáról beszélt egy leendő államtitkár

Az elkövetkező kormányzati ciklusban a megújuló energiák részarányának növelése a cél, az elsődleges feladat, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hagyományos energiaforrásokra ne lenne szükség - mondta Illés Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályi határában egy geotermikus kút megtekintésekor szerdán.

MTI Világ

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

30 mp alatt felismeri a Google mesterséges intelligenciája, ha áttétet képez a mellrák

30 mp alatt felismeri a Google mesterséges intelligenciája, ha áttétet képez a mellrák

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője