szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Semjén Zsolt szerint semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a szerdán elfogadott, kettős állampolgárságról szóló törvényben, az semmilyen európai, nemzetközi fórumon nem támadható.

A KDNP elnöke a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Szlovákiával kapcsolatban azt mondta: "mi mindenkivel megpróbáltunk és megpróbálunk szót érteni, akivel lehet, azonban akik nem akarnak velünk szót érteni, azoknak a kedvéért nem adhatjuk fel a legtermészetesebb jogainkat". Megjegyezte, hogy Szlovákia már elfogadott egy hasonló törvényt.

"Ahogy nem sérti Magyarország érdekeit, nem okoz kárt Magyarországnak, sőt üdvözlendő, hogy ha egy magyarországi szlovák, mondjuk a Pilisben, felveszi a szlovák állampolgárságot, (...) ugyanúgy elvárjuk azt, hogy mindenki vegye tudomásul": nem jelent veszélyt egyetlen ország számára sem, ha a határon túli magyarok élnek természetes jogaikkal - hangsúlyozta.

Semjén Zsolt a szerda reggeli szavazásra utalva úgy fogalmazott: soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy "a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek". Óriási eredmény, hogy több mint 97 százalékos többséggel fogadta el az Országgyűlés a jogszabályt - vélekedett, hozzátéve, hogy az elfogadott állampolgársági törvényben nincs első- és másodosztályú állampolgár, "egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van".

A pártelnök szólt arról is, hogy szerdán nemmel voksolt az előterjesztésre három szocialista, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor, "Kovács László pedig szánalmasan elsunnyogta a szavazást". "Ez az óriási nemzeti többség, ami megnyilvánult, ez bizonyítja azt, hogy a gyurcsányizmus valóban a történelem szemétdombjára került" - fogalmazott. Semjén Zsolt személyes megjegyzésként hozzátette: "ezért a mai napért érdemes volt képviselőnek lenni".

Egy szlovák televízió munkatársának felvetésére a KDNP elnöke azt mondta: amikor Szlovákia hasonló törvényt hozott, Szlovákia sem tartotta szükségesnek, hogy részletes tárgyalások legyenek. Az állampolgárság megadása minden országnak szuverén belügye - szögezte le. "Szlovák barátainkkal szívesen folytatunk párbeszédet, de a szlovák választási kampányba nem vagyunk hajlandóak bekapcsolódni" - közölte.

Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni azokért a szlovák állampolgárokért, akik felveszik a magyar állampolgárságot, ám így - ha beváltják a szlovákok az ígéreteiket - elveszik tőlük a szlovák állampolgárságot, Semjén Zsolt úgy válaszolt: ez példátlan etnikai diszkrimináció lenne, és szögesen ellentétes a szlovák alkotmánnyal is. "Nagyon rossz történelmi hangsúlyokat vetít előre az, amikor Szlovákia vonatkozásában embereket fosztanak meg az állampolgárságuktól és a jogaiktól" - emelte ki. A politikus ugyanakkor rámutatott: semmiképpen sem szabad összetéveszteni a szlovák népet a mostani szlovákiai választási kampánnyal.

A választójogra vonatkozó felvetésre kifejtette: a mostani törvénnyel a határon túl élő magyaroknak pontosan ugyanaz a jogállása, mint most egy külföldön élő magyarnak. Abban az esetben van szavazati joga, ha magyarországi lakcímmel rendelkezik - jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e ezt megváltoztatni, tervezik-e kiterjeszteni a szavazati jogot, a pártelnök úgy reagált: erre a választójogi törvényben kell visszatérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Szlovákia is módosítja állampolgársági törvényét

Saját állampolgársági törvényének módosításával válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára. A pozsonyi módosítás várhatóan július 17-én, a függetlenségi nyilatkozat elfogadásának évfordulóján léphet életbe.

hvg.hu Itthon

Megszavazták a kettős állampolgárságot - percről percre

Az Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amely egyszerű és kedvezményes honosítást tesz lehetővé a határon túli magyarok számára. Válaszlépésként Szlovákia is módosította saját állampolgársági törvényét. Események percről percre.

MTI Világ

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése a kettős állampolgárságról

Határokon túli állampolgárság címmel elemzésben foglalkozott szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung a szomszédos országokban élő magyaroknak állampolgárságot kínáló budapesti törvénytervezettel. A konzervatív napilap annak kapcsán közölte az írást, hogy a tutzingi evangélikus akadémia diplomaták, történészek, politológusok és társadalomtudósok részvételével nemzetközi tanácskozást rendezett a témáról.

Elkapták a férfit, aki feltörte a perselyt egy józsefvárosi templomban

Elkapták a férfit, aki feltörte a perselyt egy józsefvárosi templomban

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát