szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte a Kulcsár-ügyben hozott elsőfokú döntést és új eljárásra utasított. A bíróság ezzel igazat adott a Fellebbviteli Főügyészségnek, amely szerint az elsőfokú ítéletben olyan súlyos eljárási hibák vannak, amelyeket másodfokon nem lehet kijavítani.

Órákon keresztül sorolta a Fővárosi Ítélőtábla a hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélet hibáit a Kulcsár-ügyben. Az új eljárásra utasító másodfokú végzés nyomán  már nyilvánvaló, hogy még évekig nem zárulhat le a büntetőeljárás, hiszen az elsőfokú bíróságnak meg kell ismételnie a meglehetősen kiterjedt bizonyítást, vagy ennek egy részét, ha pedig fellebbezésekre kerül sor, akkor ismét másodfokra kerül az ügy.

Két éve – az első fokú ítélet kihirdetése óta – tartó előzetes letartóztatásának megszüntetését kérte az ítélőtáblától a K&H Equities Rt. volt brókere, Kulcsár Attila és meg is kapta. Indoklásként a hatóságokkal való együttműködést hozta fel, és azt, hogy olyan bűncselekményért tölti előre a büntetését, amelyet az ügyészség szerint sem követett el. De hogy jutott idáig a hét éve folyó büntetőeljárás?

Hibák az eljárásban. Kulcsár szabadon távozhatott
©

Az ügy 2003-ban a Pannonplast-botránnyal pattant ki. A cég elnök-vezérigazgatója ugyanis beadvánnyal fordult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a Pannonplast-részvények felvásárlását célzó ügyletek miatt. Az ebben részt vevők mindannyian a K&H Equities Rt. ügyfélkörébe tartoztak. A felügyelet a brókercég üzletágvezetője, Kulcsár Attila által összehangolt felvásárlást elmarasztalta, amit 2003. június 16-án közzé is tett. Szász Károly, a felügyelet elnöke aztán ennek a határozatnak tulajdonította, hogy megverték őt.

Mintegy három héttel később, 2003. július 7-én pedig már a K&H bankcsoportnál 1997-ben portásként kezdő, majd onnan – hamis iskolai végzettséget igazoló papírokkal – brókerré és üzletágvezetővé avanzsált Kulcsárt kirúgták, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a brókercéget átvilágítva több hamis, a valósnál nagyobb összegeket kimutató egyenlegértesítéseket találtak, amelyek ráadásul K&H-logós fejléccel és pecséttel voltak ellátva. Ennek azért van jelentősége, mert Kulcsárnak sikerült elérnie azt, hogy ügyfeleinek, ne a bank más tőle független alkalmazottai, hanem ő adjon értesítést arról, hogy áll a befektetésük.

A bróker a cégek számlái fölött szabadon rendelkezhetett, s az ügyfeleket az sem érdekelte, ha Kulcsárék illegális tranzakciókat végeztek. És azért, hatáskörükben engedélyezték, hogy Kulcsárék azt a pénzt használják, ami nem az övék, sikerdíjat kaptak. A pénzt viszont nem csak használták, hanem kisebb hozamokat mutattak ki a valósnál, a maradékot pedig saját vállalataikba tették. A pénzt offshore cégeken – a Britton Llc-n és a Montrade Ltd-n – futtatták át, s azoktól tisztára mosva legálisan működő kockázati befektetőkhöz, a magyarországi Britton-cégcsoporthoz került.

Az NBH, majd a bank és a károsultak feljelentései alapján sikkasztás és pénzmosás miatt megindult nyomozás során a hatóság azt állapította meg, hogy Kulcsár és társai mintegy 23 milliárd forintra tehető sikkasztással konkrétan 8,3 milliárd forint kárt okoztak magánszemélyeknek és cégeknek. A K&H Equities így szabálytalanul kezelte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. (ÁAK) 13 milliárd forintját, igaz ez nem veszett el, a vállalat még időben kimentette a pénzét. Az ügyletek legnagyobb vesztese az első Orbán-kormány alatt autópályát építő Betonút Zrt. volt. A cég 10 milliárd forintját bukta el.

A számonkérés elől külföldre távozó Kulcsár Attilát Bécsben kapta el 2003 júliusában az osztrák rendőrség, majd két hónappal később a K&H bank vezérigazgatóját, Rejtő E. Tibort Hegyeshalomnál fogták el és tartóztatták le. Az ex brókert 2004 márciusában adták ki hazánknak. Rajta és a bankvezéren kívül gyanúsított lett az ÁAK volt vezérigazgatója, Bitvai Miklós, a Betonút egykori vezérigazgató-helyettese és résztulajdonosa, Garamszegi Gábor, Kulcsár volt asszisztense, Pinizsi Hajnalka, a bróker készpénzszállító taxisa, Szekér Gyula. Valamint a Pannonplast-felvásárlásban is érintett Britton cégcsoport egyik vezetője, Mészáros János, az ő titkárnője, továbbá két K&H-alkalmazott, valamint a pénzmosással gyanúsított szírek: Hasan El Abed és Mahmoud Abdo (HVG 2003. december 20.). Az utóbbi elhagyta az országot.

Az előzetes letartóztatásba kerültek közül Rejtő E. 10 millió forintos, a szír Hasan 30 milliós – rekordnak számító – óvadék ellenében engedtek szabadlábra. Velük együtt gyanúsított lett, majd a vádlottak padján kötött ki Kerék Csaba, a Britton Kft. tulajdonosa, Csuka László, a K&H Equities Rt. vezérigazgatója, Forró Tamás, a Zöld Újság Rt. elnök-vezérigazgatója és – többek között – Váradi János, az MSZP X. kerületi önkormányzati képviselője, a KÖBETA Rt. igazgatósági tagja. Ő volt az ügy egyetlen politikus az ügyben. Ugyan Kulcsár egyik vallomásában Puch László volt MSZP-pénztárnok és Baja Ferenc államtitkár ellen vallott, de ők nem kerültek bele az eljárásba. A vádlottak az ügyészség előtt Kulcsár Attilán kívül egytől egyig tagadták a terhükre rótt cselekményeket, vagy egyenesen megtagadták a vallomástételt.

[[ Oldaltörés (A vádemelés és az elsőfokú ítélet) ]]

A Fővárosi Főügyészség 2005. augusztus 23-án emelt vádat. Ihász Sándor főügyész akkori közlése szerint 298 embert kérdeztek ki, és csak Kulcsárt 45 alkalommal hallgatták ki. A nyomozás során 55 ezer oldalnyi irat és 110 ezer oldalnyi melléklet keletkezett. Az ügyészség szerint összesen 23 milliárd forintot mozgattak a sikkasztások idején, 1998-2003 között, de a kár végül csak 8,3 milliárd forint lett. Sikerült azonban ebből 6,3 milliárd forintnyi vagyon zár alá venni – a pénz mellett lefoglaltak svájci bankszámlákat, ibizai nyaralót és utánfutót is –, így a tényleges kár 2 milliárdot tesz ki.

A K&H Equities Rt. egykori brókerének és huszonegy társának büntetőpere 2006. május 3-án kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Két év múlva, az elsőfokú ítélethirdetés után a vádlottak közül egyedül Kulcsárnak – az első rendű vádlottnak – kellett megkezdenie sikkasztásért és magánokirat-hamisításért a kiszabott, nyolc év szabadságvesztés letöltését, amiből másfelet előzetes letartóztatásban már leült. A másodrendű vádlott Kerék Csaba 5 év, a harmadrendű vádlott, a Montrade Ltd. képviselője, Schönthal Henrik sikkasztás és magánokirat-hamisítás mellett pénzmosás miatt is 4 év szabadságvesztést kapott. Bitvai Miklósra és Garamszegi Gáborra 3-3 év, El Abed Hassanra pedig 1 é 8 hónap börtönbüntetést szabtak ki. A többiek – köztük – Forró Tamás is felfüggesztett szabadságvesztést vagy pénzbírságot kaptak, mint például Csuka László is, neki – ha a büntetés jogerőssé válna – 450 ezer forintot kellene kifizetnie.

A két év után a Fővárosi Ítélőtáblára került eljárás azonban a Fellebbviteli Főügyészség szerint több sebből vérzik. Úgy látják, a tényállások hiányosak és semmitmondók, sőt megkérdőjelezik az alapbűncselekmény minősítését, azt, hogy nem is sikkasztásról, hanem csalásról van szó. (HVG 2010. május 1.) A kettő között a különbség az, hogy míg a sikkasztó a sajátjaként használja a mások által rábízott pénzt, addig a csaló másokat tévedésbe ejtve gazdagszik meg. A csalást pedig az alapozná meg, hogy az ügyfelek nem Kulcsárra, hanem a K&H bankcsoportra bízták a pénzüket. Az ügyészség véleménye szerint a vádlottakra egyébként is súlyosabb büntetést kellett volna kiszabni.

Kulcsár Attila azzal is védekezett a bíróságon, hogy valójában csak 2-3 milliárd forint nincs meg. Nyilván nem számolta hozzá azt, hogy a K&H bankcsoport különféle polgári perekben több mint 10 milliárd forintot fizetett ki az Equities brókercég ügyfeleinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kulcsár-ügy: Romániában is büntetőper indult

Romániában is büntetőper indult a napokban a brókerbotrány kapcsán, melyben a magyarországi eljárás három vádlottját kívánják bíróság elé állítani - mondta védőbeszédében a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön az egyik olyan vádlott ügyvédje, akinek védencét mindkét büntetőperben felelősségre akarnak vonni.

A hazai légiiparban is kifejlesztik a kormánybarát-felismerő rendszert

A hazai légiiparban is kifejlesztik a kormánybarát-felismerő rendszert

„Nem innen indulna Tenerifére járat” – vidéki repterek fejlesztéséért bolondul a kormány

„Nem innen indulna Tenerifére járat” – vidéki repterek fejlesztéséért bolondul a kormány

333 lóerővel érkezhet az új VW Golf R

333 lóerővel érkezhet az új VW Golf R