szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Haladéktalan tulajdonosi vizsgálatot kérnek a Fidesz fővárosi képviselői Demszky Gábor főpolgármestertől a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) Budapest belvárosi, telephelyként bejegyezett ingatlanának 2007-es adásvétele kapcsán.

Wintermantel Zsolt és György István, a Fidesz országgyűlési-fővárosi képviselői közölték: a fővárosi tulajdonú FTSZV Kft. tulajdonában lévő belvárosi ingatlant egy olyan cégcsoport vásárolta meg, amelyhez egyértelműen köthető Horváth, Dóczi és Lehmann ügyvédi iroda egyik tagjához. Emlékeztettek: a Hagyó-ügyben történt nyomozás során a rendőrség házkutatást is tartott ebben az irodában.

Elmondták, hogy az ingatlan- és címnyilvántartásból származó információ szerint a FTSZV Hercegprímás utca ingatlanát 2007. december 5-én az Uruguayban bejegyezett FULEK SA cég tulajdonlásával a Canelones Kft. vette meg. A Canelones Kft. címe a Teréz krt. 23., és ugyan erre a címre volt bejegyezve a Teréz Körút 23. Kft. is, amelynek - és a Canelones Kft.-nek is - ügyvezetője Dudás Nikolett; az adásvétel pillanatában pedig a minősített többségi befolyással bíró tulajdonosa Horváth Iván.

A két képviselő kifejtette: az FTSZV székhelye 2008. június 4-ig a főváros V. kerületében, a Hercegprímás utca 11. szám alatt, az első emeleten volt; az ingatlan-nyilvántartás szerint az iroda 586 négyzetméteres.

A Canelones Kft. 2007. július 10-én alakult, székhelye: Budapest, VI. kerültet, Teréz körút 23., a cég ügyvezetője az adásvételkor Dudás - későbbi nevén Nyolcas - Nikolett volt. E cég tulajdonosa a FULEK SA, amely Uruguayban, Montevideóban van bejegyezve - tették hozzá.

A Canelones Kft. 2007. december 5-én, néhány hónappal a megalakulása után megvette az FTSZV Kft.-től a Hercegprímás utcai ingatlant; az adásvétel előtt két hónappal már szerettek volna a tulajdoni lapon jelzálogot bejegyeztetni, de ezt a fővárosi földhivatal elutasította.

Az adásvétel pillanatában, 2007. december 5-én a Teréz Körút 23. Kft. ügyvezetője Dudás Nikolett volt, e cégnek ekkor minősített többségi befolyással bíró tulajdonosa volt Horváth Iván. A cég tulajdonosai időközben megváltoztak, részben, vagy közvetlenül tulajdonosa lett a FULEK SA.

Wintermantel Zsolt rámutatott: a Horváth, Dóczi és Lehmann ügyvédi irodának jelenlegi címe: V. kerület, Hercegprímás utca 11., I. emelet, ez pedig közös kapucsengőn szerepel a Canelones Kft.-vel. Hagyó Miklós "bizalmi ügyvédje" ingatlanpanamába keveredett? - kérdezte a két politikus.

Az említett ügyvédi társaság interneten megtalálható korábbi címe pedig a Teréz körút 23. - tette hozzá. Hangsúlyozta: Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes és társaságai, ügyvédei körében egyre több a gyanús ügy, ez az ügy is olyan, amit egyértelműen ki kell vizsgálni.

Ezért - folytatta - azt kérik a főpolgármestertől, hogy haladéktalanul rendeljen el tulajdonosi vizsgálatot, kérje be az adatokat, tekintettel arra is, hogy az FTSZV 2008-as üzleti tervének kivonatában nem szerepel egyértelműen behatározható módon ezen ingatlan értékesítése.

György István azt tette hozzá: senkit nem kívánnak meggyanúsítani, vagy rossz hírbe hozni, de a birtokukba került információk a nyilvánosságra tartoznak. Leszögezte: ha Demszky Gábor napokon belül nem tesz érdemi lépéseket, akkor a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának elnökeként rendkívüli bizottsági ülésen kezdeményezi a fenti ügy kivizsgálását.

A  fideszes képviselők közölték: nem tudni, milyen áron adták el az ingatlant. Birtokukban a fővárosi gazdasági bizottság 2007. májusi és novemberi két ülésének kivonata van, ezek az üzleti terv kivonatát tartalmazzák, ezeket a Hagyó Miklós által felügyelt ügyosztályok készítették elő. E papírokban nem szerepel az ingatlan értékesítése, másik kettőé azonban igen, és egy mondat utal arra, hogy a fővárosi cég átköltözetése folyamatban van - tették hozzá.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból