szerző:
MTI

A kormány egyetlen alkalommal sem fogja szó nélkül hagyni a magyarellenességet - jelentette ki Martonyi János, a külügyi tárca várományosa az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt.

Martonyi János a meghallgatáson elmondta, véleménye szerint alkotmánysértő a pozsonyi parlament azon döntése, amely a magyar állampolgárságot kérelmezőket automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságtól. A határon túli magyarok kedvezményes honosításáról szólva Martonyi János bizottsági meghallgatásán közölte: az elmúlt kilencven év történetében szinte példátlan, hogy egy ilyen fontos nemzetpolitikai döntést a hét közül csak egy szomszédos állam kifogásoljon.

A külügyi tárca várományosa az állam és a nemzet érdekeinek összeegyeztetését nevezte a külpolitika fő feladatának. Elmondta, hogy a kormány nemzetpolitikája egy mondatban összefoglalható: ne bántsd a magyart.

Martonyi János sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása nyomán "Szlovákiában ismét felszínre jött a magyarellenesség". Hangsúlyozta, hogy ez ellen fel fognak lépni, a megfelelő fellépéshez azonban nemzeti konszenzus szükséges.

A leendő külügyminiszter elmondta: helyesli, hogy a Magyar Koalíció Pártja a szlovákiai alkotmánybírósághoz fordul a pozsonyi parlament szerdai döntését kifogásolva. Martonyi János hangsúlyozta, a magyar állampolgárságot kérelmezőket a szlováktól automatikusan megfosztó határozat véleménye szerint alkotmányellenes és az 1997-es strasbourgi állampolgársági egyezményt is sérti.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága támogatta Martonyi János külügyminiszter-jelölt kinevezését. A bizottság nyolc tagja közül heten igennel szavaztak, egyedül a szocialista Molnár Zsolt, a bizottság elnöke voksolt nemmel. 

A miniszterjelölt a testület ülésén elmondta, hogy elsősorban a brit modellhez hasonlóan kerül az új kormányzati struktúrában a külügyminiszter igazgatása alá az Információs Hivatal (IH). Hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálatok átszervezésére nem kerül sor, csak az irányítási rendszerben történik változás. Emlékeztetett arra, hogy a hírszerzéssel foglalkozó IH tevékenységének jelentős része szorosan kapcsolódik a külkapcsolatokhoz. Példaként említette a külgazdasági veszélyeket, kockázatokat, a nemzetközi terrorizmust és bűnözést.

Martonyi János elmondta, hogy az IH nem kerül a Külügyminisztériumba, "státusa, hatásköre, önálló költségvetése nem változik". Hangsúlyozta, hogy a döntés erősíti az IH-t, "a politikai befolyás gyengül, tevékenysége távolabb kerül a napi politikától", majd hozzátette, hogy "a hivatal eddig is megfelelő szakmai szinten fejtette ki tevékenységét".

A bizottságban elhangozott kérdésekre válaszolva Martonyi János elmondta, hogy a nemzetbiztonság téren nincs tapasztalata, külügyminisztersége idején 1998 és 2002 között hangsúlyozottan nem észlelt rivalizálást a diplomácia és az IH. "A két terület világos elkülönítése mellett világossá kell tenni, hogy az alkalmazott eszközrendszer, a módszerek különbözők" - tette hozzá.

Staudt Gábor, a Jobbik képviselője - aki tanácskozási joggal vett részt a bizottság ülésén - kérdésére válaszolva elmondta, hogy az IH-val kapcsolatban ingatlaneladás, költözés fel sem merült. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Rég ismert politikusok az Orbán-kormányban

Miután Orbán Viktor, a Fidesz kijelölt kormányfője hétfőn bemutatta kormánya miniszter tagjait, mi is bemutatjuk őket. A politikusok mellett dolgozó államtitkárok személyéről a tájékoztatón nem esett szó.

Itthon

Nacionalista locsogás vagy nemzeti diskurzus

Minden kertben legyen aprójószág. Minden magyar adjon egy százast havonta egy nemzeti alapítványnak. Államosítsák vissza a privatizált vagyont. Ki kell cserélni a teljes káderállományt. Fidesz-közeli értelmiségek néhány „újállam-építő” javaslata.

MTI Itthon

Szavazati jog a kettős állampolgároknak?

Először a kettős állampolgárságot adják meg, a szavazati jog a választójogi törvény témája, amelyhez mindenképpen hozzá kell majd nyúlni - nyilatkozta Semjén Zsolt. A nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben nem tartozik a Külügyminisztériumhoz - jelentette ki szombaton a Magyar Televíziónak adott interjúban Martonyi János arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen lesz a munkamegosztás közte és Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes között.

MTI Világ

Martonyi már tárgyalt a szerb külügyminiszterrel is

A kétoldalú kapcsolatok bővítésének és a regionális együttműködés elmélyítésének lehetőségeit tekintette át nem hivatalos megbeszélésén Martonyi János leendő külügyminiszter és a szerb diplomácia vezetője - közölte a Fidesz sajtóosztálya.

MTI Itthon

Összeült a leendő Orbán-kormány

Megkezdte előkészítő ülését a leendő Orbán-kormány a Parlamentben hétfőn. A résztvevők közül várhatóan nyolcan vezetnek majd tárcát.

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával