szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Patakok öntöttek ki, és utakat is le kellett zárni a vasárnap délutáni, esti felhőszakadások következtében. Fejér megyében húsz embert kellett kitelepíteni megáradt patakok miatt.

Budapesten mintegy tucatnyi családot kell kitelepíteni a XXII. kerületi Hosszú-réti patak kiáradása miatt a Rózsavölgyben. A környéket olajszennyeződés is sújtja, egy autószerelő műhely raktárából ugyanis olajat sodort ki a víz. A 41-es villamos Kamaraerdő helyett csak Budafok kocsiszínig közlekedik, mert a villamospálya víz alatt áll Kőérbereknél. 

Győr megye hét falvában veszélyeztetett házakat kiáradt patak. Bakonypéterden négy épületet, Győrasszonyfán egy utcát öntött el a helyi vízfolyás, míg Nyalkán mintegy ezer zsákkal sikerült megvédeni a víz által fenyegetett 20-25 házat Répcevisen visszatárt medrébe a nap folyamán a másfél hét alatt másodszor kiöntött Pákász patak, amely öt házra jelentett veszélyt, Romándon nyolc kertet, Sopronhorpácson és Völcsejben egyaránt négy-öt házat védenek homokzsákokkal. Veszprémvarsánynál a víz alámosta a vasútvonal töltését, így ott csak egy pályán, sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek a vonatok. Várhatóan hétfő reggelig marad lezárva az M6-os autópálya mindkét útpályája a Tolna megyei Tengelictől délre, mert az özönvízszerű eső miatt a jobbpályán a leállósáv leszakadt a 127-es km-szelvénynél. 

Kudarcba fulladt a 6-os út felszabadítására irányuló törekvés, mert továbbra is víz borítja az úttestet, ezért le van zárva a főút Dunaszentgyörgy közelében; a korlátozás várhatóan hétfő reggelig érvényben marad. A hatos főutat a délutáni esőzés miatt víz és sár borítja Dunaszentgyörgytől délre. A közútkezelő munkagépekkel igyekezett felszabadítani az utat, de a markolók megsüllyedtek, így nem sikerült elvezetni a vizet, sarat. A rendőrség ezért továbbra is eltereli a forgalmat Dunaszentgyörgyön át Fadd felé. 

Felhőszakadás volt a Balaton déli partján, rövid idő alatt húsz milliméter eső esett. Szántódon, Zamárdiban több pincében szivattyúzni kellett a vizet, Balatonföldváron megteltek a vízelvező árkok. Valószínűleg villám csapott egy családi házba a Pest megyei Tápiószőlősön, személyi sérülés nem történt. 

Még délután hatalmas mennyiségű csapadék zúdult Törökbálint-Érd-Budaörs környékére, ahol folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók. A felhőszakadás és jégeső nyomán utakat zártak le, elakadt autókat húztak ki a néhol méteres vízből. Több helyen fákat döntött, nagyobb ágakat tört a 82-es útra Pannonhalma térségében. A tűzoltók már elkezdték az utak letakarítását, de a törzsek, ágak még akadályozzák a forgalmat, ugyanakkor Bakonypéterdre egy megáradt patakhoz riasztottak őket, amely az első jelzések szerint házakat veszélyeztet. 

Nagykanizsán több utca is víz alá került, valamint pincéket öntött el az esővíz. Több utcában is 15-20 centiméteres, az autók tengelyét is elborító sáros víz hömpölygött a felhőszakadást követően. 

Kitelepítések Fejér megyében

Mintegy 20 embert kellett kitelepíteni vasárnap este a Fejér megyei Igar-Vámszőlőhegyen és Igar-Vámpusztán, ahol a nagymennyiségű csapadék nyomán víz-és sár árasztotta el az utcákat - mondta el az MTI-nek a katasztrófavédelem. A kitelepíttek elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott - tette hozzá a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Az MTI úgy tudja, hogy a kitelepítetteknek a helyi szőlészet ebédlőjében biztosítottak átmeneti szállást. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az üresen maradt épületekre rendőrök vigyáznak. A hatalmas esőzés sárral, iszappal árasztotta el Pusztavám egy részén is az utcákat. 

Az időjárásról az utóbbi hetekben legtöbbet szenvedő Fejér megyei községben, Bakonycsernyén a medréből kilépett Súri patak veszélyeztetett négy lakóházat. Homokzsákokkal sikerült megakadályozni, hogy a víz betörjön az épületekbe. Éppen végeztek a zsákok rakodásával, amikor a megáradt patak fölött átvezetett ivóvízvezeték kettétört - mondta el az MTI-nek a község polgármestere. Turi Balázs tájékoztatása szerint a vízszolgáltató elzárta az ivóvizet, s emiatt a Bercsényi és az Ifjúság utcában a vezeték helyreállításáig nem lesz vezetékes ivóvíz. A helyreállítást hétfő reggel kezdik meg.

A meteorológiai szolgálat jelzése szerint az országban bárhol előfordulhat zivatar, amit viharos széllökés, intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fák dőltek a 82-es útra

Több helyen fákat döntött, nagyobb ágakat tört a 82-es útra a vasárnap délutáni vihar Pannonhalma térségében - közölte a katasztrófavédelem győri ügyelete az MTI-vel.

MTI Itthon

Leszakadt az M6-os leállósávja - fotók

Az M6-os autópálya leszakadt leállósávja a Tolna megyei Tengelic közelében vasárnap délután. Délután a heves esőzés alámosta a töltést, és leszakadt körülbelül tíz négyzetméternyi burkolat egy vadátjáró tövében, az autópálya 127-es km-szelvényénél. Az autópálya mindkét irányban le van zárva, előreláthatólag hétfő reggelig. A közlekedőket a 6-os útra terelik.

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?