szerző:
MTI

A Jobbik szerint azt a tendenciát lehet megfigyelni, hogy a kormánytöbbség a parlamenti bizottságokban folyamatosan leszavazza az ellenzéki módosító indítványokat, így a párt szerint azok még akkor sem kerülhetnek az Országgyűlés elé, ha a legnagyobb társadalmi igényeket elégítenék ki.

Gyenes Géza, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának jobbikos alelnöke a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón kifejtette: pártja egyetért azzal, hogy a közfeladatokat ellátó személyeket a jelenleginél még nagyobb védelem illesse meg, a Jobbik ugyanakkor ezt a védelmet - a kormánytöbbséggel ellentétben - nem csak a pedagógusokra, hanem az egészségügyben, a szociális ágazatban és gyermekvédelmi ágazatban dolgozókra, illetve a tűzoltókra és a polgárőrökre is kiterjesztené. Hozzátette: a Jobbik javaslatát kedden az Országgyűlés mellett az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság sem támogatta, holott az "előterjesztők is érezték, hogy hibáztak" az érintettek körének kiválasztásában, de a "kétharmados gőgjük" nem engedte, hogy ezt a hibát kijavítsák. 

A parlament kedden szavazott a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításához benyújtott módosító indítványokról. Az előterjesztés szigorúbban büntetné a tanárokkal szemben elkövetett erőszakos bűncselekményeket. 

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gaudi-Nagy Tamás arról beszélt, a kormánytöbbség ahelyett, hogy hatályon kívül helyezte volna a holokauszttagadás büntethetőségét, mint a "diktatúra egyik önkényuralmi jogszabályát", csupán egy további elemet, a kommunista rendszerek által elkövetett népirtások tagadásának tiltását építette be a Btk.-ba. "Senki sem vitatja, hogy a kommunista rendszerek áldozatainak száma jelentősen meghaladja a holokauszt áldozatainak számát", és ettől a módosítástól még nem lesz kevésbé korlátozva a véleménynyilvánítás, valamint a tudományos kutatások és a történelmi vita lehetőségének szabadsága - fűzte hozzá. 

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja emlékeztetett: a parlament a Bajnai-kormány utolsó parlamenti időszakában fogadta el a Btk. azon módosítását, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a holokauszttagadás. A jobbikos politikus szerint ez egy, a világban nagyon ritka, a véleménynyilvánítás szabadságát súlyosan csorbító, alkotmányellenes eszköz. Megjegyezte: az LMP-s Schiffer András is a Jobbikéval megegyező tartalmú módosító indítványt nyújtott be ebben a kérdésben, mondván a véleménynyilvánítási szabadság sokkal többet ér, mintsem ideológiai frontok mentén korlátozzák a szabad viták lehetőségét. 

Gaudi-Nagy Tamás egy másik módosító indítványában azt kezdeményezte, hogy a politikai szabadságjogaikat gyakorlókat ne kelljen biztosan letöltendő börtönbüntetésre ítélni. A politikus szerint ugyanis egy "forró fejű tüntető, aki a társát védi meg egy rátámadó rendőrtől, abban a vélelemben, hogy ő jogszerűen cselekszik" társadalmilag kevésbé veszélyes cselekményt követ el, mint azok, akik egy "kis faluban egy intézkedő rendőrjárőrre szamurájkarddal és botokkal" támadnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kormányprogram: "jókívánság-gyűjtemény" és "közhelyparádé"

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányprogramja a nemzeti szemfényvesztés programja, éppen a lényeg hiányzik belőle, hogy miként oldják meg a problémákat. "Nincsenek konkrétumok, a határozati javaslat jókívánság-gyűjtemény" - ezt már az LMP egyik vezérszónoka mondta. Míg Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint unos-untalan elismételt paneleket tartalmaz a leendő kormány programja.

MTI Itthon

Az LMP támogatja a Jobbik Trianon-vitanapját

Az LMP támogatja a Jobbik arra vonatkozó kezdeményezését, hogy Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel politikai vitanapot tartson az Országgyűlés június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulóján.

hvg.hu Itthon

Százával mennek polgárőrnek a Magyar Gárda tagjai

A Magyar Gárdának van ötlete arra, hogy a feloszlatás ellenére tovább működjön, a részleteket nyár közepén, nagyszabású rendezvényen készülnek nyilvánosságra hozni - írja a Népszabadság szerdán.

MTI / hvg.hu Itthon

Kisebb parlament: a Fidesz megtette az első lépést

A kormányalakítással összefüggő törvényjavaslatok tárgyalásával kezdte meg munkáját a parlament hétfőn. A Fidesz 200 fős parlamentet akar, amit a Jobbik sem ellenez. Az MSZP-t a Fidesz "renkívüli hatalomkoncentrációja" aggasztja.

MTI Itthon

Túl gyors a tempó a Jobbiknak

A Jobbik szerint az ellenzéki frakcióknak nincs elég idejük arra, hogy érdemben tanulmányozzák a Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslatokat és az Országgyűlés olyan mennyiségben, illetve tempóban tárgyal javaslatokat, ami nem indokolt.

MTI Itthon

Parlament: indul az alkotmányozás

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtt a parlamentben bejelentette: a kormány országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi egy alkotmányozó bizottság felállítását a parlamenti pártok részvételével. A Jobbik azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés határozatban ítélje el "Izrael állam nemzetközi és emberi jogokat sértő folyamatos atrocitásait".

MTI Itthon

A Fidesz másképp nevezné el június 4-t, mint a Jobbik

A Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítaná a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét közös törvényjavaslatában a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt. A Jobbik a parlamenti alakuló ülés napján olyan javaslatot nyújtott be, amely trianon emléknappá nyilvánítaná ezt a dátumot.

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

Karácsony: A java csak most kezdődik

Karácsony: A java csak most kezdődik

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit