szerző:
Csikász Brigitta

Ejtette az ügyész a robbanóanyaggal való visszaélés vádját a hat évvel ezelőtt Törökbálinton történt detonáció miatt indult eljárásban. A Pyro-Technik Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatóját bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság, a cég három munkatársával szemben pedig a több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés vádja maradt fenn.

Három évvel ezelőtt kezdődött a törökbálinti petárdaraktár-robbanás ügyének tárgyalása a Budakörnyéki Bíróságon. Akkor a Pest Megyei Főügyészség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével és robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolta a Pyro-Technic Kft. négy vezetőjét. Mára már maga az ügyészség látja másképp a történteket.

©

A vádhatóság korábbi álláspontja szerint a 2004. augusztus 5-én a törökbálinti volt Mechanikai Művek területén lévő pirotechnikai raktárban bekövetkezett robbanás oka az volt, hogy megsértették a raktárépületnek és a raktározási szabályoknak a pirotechnikai tevékenység végzésére vonatkozó szigorú szabályait, valamint a raktárépületben engedély nélkül tároltak fekete lőport. A robbanáshoz a raktárépület szerkezetének kialakítása, a szikramentes padozat részleges hiánya, a tárolási, raktározási szabályok figyelmen kívül hagyása vezetett. A mintegy hetven kilogramm feketelőpor és 230 kilogramm robbanóképes anyag detonációja miatt a tűzijáték-szolgáltatással és kereskedelemmel foglalkozó Pyro-Technik Kft. három munkatársa életét vesztette, további öt ember nyolc napon belül, egy személy pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

 

©

A történtek miatti személyi felelősség tekintetében az ügyészség számos dolgot rótt fel a cég vezetőinek. Többek között úgy látta, Tóth Ferenc elsőrendű vádlott, a Pyro-Technik akkori ügyvezető igazgatója, a másodrendű vádlott, a cég műszaki igazgatója és a harmadrendű vádlott, a kft. üzemeltetési vezetője a munkaköri leírásukból fakadó kötelezettségeikkel szemben megszegték a rájuk vonatkozó foglalkozási szabályokat. A vádhatóság szerint a vádlottak nem gondoskodtak arról, hogy a raktározás a vonatkozó előírásoknak megfelelően történjen, a másod- és harmadrendű vádlottat közvetlen felelősség terheli azért, mert nem szervezték meg, és nem hajtatták végre a beosztottakkal az összes biztonsági előírást. Az elsőrendű vádlott, Tóth Ferenc pedig nem gondoskodott arról, hogy a kft. által végzett gazdasági tevékenységek ellátásához szükséges, érvényes szakhatósági engedélyeket beszerezze.

Mindezekhez képest a tárgyalásokon meghallgatott tanúk vallomásai és szakértők véleménye alapján a 2010. június 1-jén maga az ügyész ejtette a jelenlegi ügyvezető igazgatóval, Lengyel Gáborral szemben a robbanóanyaggal való visszaélés vádját, így őt bűncselekmény hiányában fel is mentették. Három vádlott-társa is mentesül ezen vádpont alól, de velük szemben még fenn áll a több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés vádja.

Az ügyész indoklása szerint azért kellett ejteni a robbanóanyaggal való visszaélés vádját, mert a feketelőpor pirotechnikai célú alkalmazása esetén pirotechnikai alapanyagnak tekintendő. Polgári terméknek minősül, aminek gyártását – a Kormányrendeletnek megfelelően – az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) engedélyezi. Az ORFK Közbiztonsági Főigazgatóságának Rendészeti Osztálya engedélyezte, ezért az ügyészség megállapította, hogy a cég peremartoni telephelyén szabályszerűen tárolták a feketelőport.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Törökbálinti robbanás: a vád szakértőit kizárták az eljárásból

Kizárta a bíró az eljárásból a törökbálinti robbanás ügyében folyó tárgyaláson azt a két szakértőt, akiknek a szakvéleményére az ügyészség a vádat alapozta. Mivel Bródy Béla ügyész új szakértők kirendelését kérte, a tárgyalást novemberre napolta el a bíró.

MTI Itthon

Megkezdődött a törökbálinti robbanás vádlottainak pere

A vád ismertetésével megkezdődött a Budakörnyéki Bíróságon a törökbálinti petárdaraktár-robbanás büntetőpere. A Pest Megyei Főügyészség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével és robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolja a Pyro-Technic Kft. négy vezetőjét.

Csikász Brigitta Itthon

Hamis vádaskodás a törökbálinti robbanás ügyében

Miközben javában zajlik a törökbálinti petárdaraktár-robbanás büntetőpere, hamis vád miatt ötven nap közmunkára ítélték T. Gábor egykori rendőrt, aki azt állította, hogy a raktár tulajdonosai, a Pyro-Technic Kft. vezetői olyan vallomás megtételére akarták rábírni, amely felmentette volna őket a rendőrségi gyanúsítás alól.

Kunhalmi Ágnes: Jobb később, mint soha

Kunhalmi Ágnes: Jobb később, mint soha

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is