szerző:
MTI

Pintér Sándor szerint aki egészséges és munkaképes, annak meg kell dolgoznia a pénzéért. A belügyminiszter ezt a "segélyért munkát" elvvel kapcsolatos felvetésre válaszolta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Ma nincs olyan helység, ahol ne lenne rendőr, ahol a rendőr ne kopogtatna be az iskolaigazgatóhoz, polgármesterekhez és kérdezné meg, hogy milyen problémákat lát a közbiztonság területén - hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette: az akciónak már most vannak eredményei, de erről részletesen csak az esti órákban, az országos rendőrfőkapitány jelentését követően adnak tájékoztatást. Kifejtette: reményei szerint ez fogja igazolni, hogy hasznos a fokozott rendőri jelenlét. 

A miniszter az MTI kérdésére azt mondta: azért ebben a megyében kezdtek hozzá az akcióhoz, mert a tulajdon elleni bűncselekményeket tekintve ez a legfertőzöttebb és az emberek életérzése is itt a legrosszabb. Ugyancsak az MTI kérdésére kifejtette, hogy az akciót folyamatosan szeretnék kiterjeszteni és előrevetítette, hogy a statisztika a második helyen jelöli meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét. A tulajdon elleni szabálysértésekkel kapcsolatban elmondta, tervezik, hogy visszavezetik az elzárást, mint büntetési formát, ehhez a jelentős jogi változáshoz alkotmánymódosítás szükséges. Hangsúlyozta: az akció során az önkormányzatok által foglalkoztatottakra - így például a mezőőrökre is - számítanak, továbbá a polgárőrökre is.

Szólt a körzeti megbízottak kiemelt jelentőségéről is, mint mondta, a rendőri vezetést felhatalmazta, hogy tárgyaljanak az önkormányzatokkal, melyek azok, amelyek megfelelő lakást tudnak biztosítani az elhelyezésükre. Pintér Sándor szerint van olyan önkormányzat is, amely akkor is biztosítana rendőrlakást, ha a körzeti megbízott máshol szolgál is. 

Külön szólt arról is, hogy a rendőr-iskola programot is bevezették újra, ez azt jelenti, hogy a tanórák után, különösen a városokban az oktatási intézmények környékén megjelennek a rendőrök, részben a diákok kábítószer miatti veszélyeztetettsége miatt. 

Pintér Sándor ismertetése szerint a Belügyminisztériumban megtörtént az átadás-átvétel, mint fogalmazott "első ránézésre nem találtunk jelentős csontvázakat", de különösen az önkormányzati területen az időarányos kifizetések még felülvizsgálatra szorulnak. Felidézte, ígéretet tettek arra, hogy két héten belül látható változás történik a közbiztonságot és a közrendet illetően. Hozzátette: hétfő este eligazítást tartott a rendőri vezetőknek, ennek következményeként kezdődött meg a keddi fokozott rendőri jelenléttel járó akció Borsodban. Az akciót az országos rendőrfőkapitány közvetlenül vezeti, a Készenléti Rendőrség közreműködik benne és célja elsősorban a bűnmegelőzés. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor a választások első fordulóját követően azt ígérte, hogy két nappal a kormány megalakulása után már új vagy akár ideiglenes rendőrőrsök nyílnak, Pintér Sándor azt mondta: jelenleg több mint 600 rendőrrel több van Borsodban a közterületen, mint hétfőn, egy mobil állomás létrehozásán dolgoznak, amelynek révén a számítógépes online kapcsolatot tudnak létrehozni és így nem kell mindenkinek bevonulnia egy központi helyre. Így a későbbiekben több ilyen mobil központból tudnak intézkedni. Fix állomásokat akkor tudnak létesíteni, ha az önkormányzatok ehhez helyet biztosítanak. Hangsúlyozta: a rendőri erő és a szervezés már erre is készen áll.

A közbiztonság olyan befektetés a kormánynak, ami gyorsan megtérül - mondta  tárcavezető, aki pontos összeget nem mondott, hogy mennyit fordítanak erre a célra. Hozzáfűzte: felméréseket végeznek, hogy a keddihez hasonló akciók milyen erőt vesznek igénybe, ezt egy hónap elteltével tudják felmérni és megmondani azt, hogy decemberig ez milyen pluszterhet jelent. 

A rendőri létszámhiányra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: meg kell kezdeni az intézményeknél az ilyen irányú felvételt és tiszthelyettes-képző iskolában keresztféléves képzést indítanak. Mindemellett a gyakorlati képzés erősítését nevezte fontos feladatnak. A miniszter cáfolta és téveszmének nevezte azt a sajtóinformációt, hogy a miniszterek minősített iratokba ne tudnának betekinteni csak azért, mert a nemzetbiztonsági vizsgálatuk nem fejeződött volna be. Hozzátette: ha nem fejeződött volna be a vizsgálat, nem is lettek volna kinevezhetők a miniszterek.

Újságírói kérdésre válaszolva bejelentette: nem lesz külön titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, ez a feladat közvetlenül a belügyminiszterhez tartozik. Arra a kérdésre, hogy tervez-e személyi változást a rendőrség vezetésében, azt mondta: a teljesítménymérést most kezdték el. Hangsúlyozta: a valódi teljesítmény alapján akarja megítélni a vezetők munkáját, ennek ismeretében lehet csak személyi kérdésekről beszélni.

Pintér Sándor szerint aki egészséges és munkaképes, annak meg kell dolgoznia a pénzéért, a belügyminiszter ezt a "segélyért munkát" elvvel kapcsolatos felvetésre válaszolta. Ugyanakkor hangsúlyozta: ha valaki nem egészséges, elesett, akkor igenis az államtól kell megkapnia azt a szociális támogatást, amely a mindennapos megélhetéséhez szükséges. Aki viszont életerős, munkaképes, és csak azért nem tud dolgozni, "mert nem tudunk neki fizető munkahelyet adni", és szociális segélyt kap, akkor ennek egy meghatározott részéért meghatározott munkavégzés megkövetelhető - mondta a tárcavezető. A tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő kérdésre közölte: fennmarad a kilakoltatási moratórium.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

2006-os események: Pintér mindent átad Balsainak

A Belügyminisztérium hatálya alá tartozó szervezetek hiánytalanul rendelkezésre fogják bocsátani a 2006 őszén történtek kivizsgálásához a birtokukban lévő dokumentumokat, parancsokat - mondta Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában csütörtökön.

MTI Itthon

Pintér: az állam nem teljesíti kötelességét

A rendre szükség van, ez az egyik záloga a fejlődésnek - jelentette ki Pintér Sándor leendő belügyminiszter kedden, az észak-borsodi Ózdon, az Orbán Viktor által meghirdetett „nemzeti konzultáció”-sorozat első, közbiztonsággal foglalkozó állomásán.

hvg.hu Itthon

Pintér Sándor majd rendet tesz, ugye?

Két héten belül már érezni fogják az emberek, hogy javult a közbiztonság – ígérte bemutatkozásakor Pintér Sándor leendő belügyminiszter. A korábbi főrendőrre és belügyminiszterre afféle megoldóemberként tekint az új kormány, a csodavárás azonban korábbi eredményeit szemlélve kevésbé indokolt.

MTI Itthon

Orbán és Pintér Ózdon kezdi holnap a „nemzeti konzultációt”

Kedden kezdődik a „nemzeti konzultációk” sorozata, amelyet Orbán Viktor a Fidesz-KDNP választási győzelme után jelentett be. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI kérdésére hétfőn elmondta: a konzultáció első állomása Ózd, ahol a közbiztonságról lesz szó.

MTI Itthon

Pintér Sándor élvezi a Fidesz-frakció támogatását

Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt élvezi a Fidesz-frakció minden tagjának a támogatását és bizalmát - közölte Lázár János, a képviselőcsoport vezetője hétfőn az ATV Jam című reggeli műsorában.

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Újra telefonál a hírhedt kutatócég, keresik a Fidesz-vereség okát

Újra telefonál a hírhedt kutatócég, keresik a Fidesz-vereség okát

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani