szerző:
hvg.hu

Vízben áll a Bódva völgye, házak dőlnek össze Edelényben, Szendrőn és a vízzel teljesen elborított Felsőzsolcán. Óriási vizet hoz a Hernád, és egyre több utat kell lezárni a Duna elől is.

Továbbra is tucatnyi települést zár el az víz a külvilágtól Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az árvízi védekezésben mintegy húszezren vesznek részt, az árvíz gondot okoz a távolsági és a helyi közlekedésben is. Az országban 1330 kilométer hosszon van harmadfokú, vagy rendkívüli árvízi védekezés az országban. Országosan a kitelepítettek száma 5050-re emelkedett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re. 

Felsőzsolca. A galériához kattintson!
©

1 2 3 4 5 6 7
21
Sorrend megfordítása

Árvíz-hírek

Árvízzel kapcsolatos percről-percre tudósításunk véget ért, további, árvízzel kapcsolatos hírt olvashatnak itt.

Vizsgálódik az ombudsman

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az árvízi védekezéssel kapcsolatban; Szabó Máté a katasztrófahelyzetek, valamint az ártéri területeken történő építkezések jogi szabályozását is vizsgálja.

Gyűjtés ár- és belvízkárosult SM-betegeknek

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány anyagi támogatással segíti, s szükség esetén gyűjtést is szervez az ár- és belvízkárosult SM betegeknek, illetve családjuknak. Olvasson tovább itt!

A római parti lakók elkezdhetnek visszaköltözni

A római parti lakók szerdán megkezdhetik a visszatérést a hullámtérben lévő otthonaikba - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek. A Duna apadásával összhangban a cég megnyitja a közlekedés elől eddig ideiglenesen elzárt védvonali átjárókat, illetve megkezdi a mobil gátak bontását.
   
Szerdán több torlaszt már lebontottak a Római parton a FCSM dolgozói annak érdekében, hogy az ártéren levő ingatlanok tulajdonosai minél előbb megkezdhessék a takarítást és a fertőtlenítést.
   
A Margitszigeten csütörtökön kezdik meg a csaknem 50 ezer homokzsákból épült, másfél kilométeres nyúlgát bontását. Várhatóan a hét végére a zárások túlnyomó részét feloldják.

Szlovákiában nem befolyásolja a szavazást az árvíz

Várhatóan nem befolyásolja az árvíz a szombati szlovákiai választások lebonyolítását; a legtöbb árvíz sújtotta településen meg tudják tartani a szavazást.

Szlovákiában drágulhat az élelmiszer az árvíz miatt

Az ár- és belvizek több mint 180 ezer hektáron tették tönkre a termést Szlovákiában, az elmúlt hetek katasztrofális időjárását az élelmiszerek drágulásán keresztül mindenki pénztárcája megsínyli - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán. A lap szerint az előzetes becslések szerint drágább lehet a kenyér, a liszt, az olaj, a krumpli, valamint több zöldség- és gyümölcsféle is.

Gyűjtés Szegeden

Jótékonysági gyűjtést indított a borsodi árvíz károsultjainak megsegítésére a szegedi székhelyű Mátrix Közhasznú Alapítvány. A civil szervezet, az Orpheus Állatvédő Egyesület és a Karitácíó Alapítvány önkéntesei a védekezési munkákban is részt vettek a Hernád és a Sajó mentén, a folyók lassú apadásával pedig azokon próbálnak segíteni, akik minden vagyonukat elvesztették az árvíz miatt.
   
A hétfőn indult egy hónapos gyűjtés során használható állapotú ruhákat, cipőket, gumicsizmát, ágyneműket, matracokat, bútorokat, törölközőket, takarókat, tisztító-fertőtlenítő szereket, használati tárgyakat - többek között konyhai vízmelegítőt, hosszabbítót -, játékokat, tartós élelmiszereket várnak a szegedi M-Klubban hétköznap reggel 7-től délután 3 óráig.
   
Az alapítvány azok segítségét is várja, akik pénzadományokkal tudják támogatni a rászorulókat.

Apadás és gépfegyveres őrködés

Borsod valamennyi folyója - a Tisza kivételével - lassan, de apad. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja. A Tiszán továbbra is jelentős árvízveszély van - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Elkezdtek visszaköltözni az emberek több településen

Az ár lassú levonulásával spontán visszaköltözés kezdődött a Borsod megyei Sajóecsegen, Felsőzsolcán a korábban kitelepített emberek közül 17-en már visszatértek otthonukba. Azok, akiknek a háza veszélyessé vagy lakhatatlanná vált, visszamehetnek a szállásra - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedd este.

Csökkennek a vízszintek az észak-magyarországi folyókon

A Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszán stagnál a vízszint, de a felsőbb részeken apadás tapasztalható. Felsőzsolcánál is apad a folyó, a tetőzés óta több mint fél méterrel lett kisebb a vízszint, kedden délután 435 centiméteres volt a vízállás. A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme még mindig lassú. Hídvégardónál a folyó 333 centiméteres rekordszinttel tetőzött, jelenleg 255 centiméteres a vízszint. Szendrőnél a 325 centiméteres tetőzési érték óta 62 centimétert apadt a folyó, azaz 263 centi a Bódva vízállása. 

A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már több mint félméteres apadást mutat, míg feljebb egyre intenzívebb a vízszintek csökkenése. A Takta továbbra is nagyon lassan apad. A Tisza kedden délelőtt tetőzött Tiszabercelnél 711 centiméteres vízállással, Tokajnál a vízszint a kora délutáni órákban 810 centiméterre emelkedett és további kisebb áradásra kell számítani.

1 2 3 4 5 6 7
21

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vastag csekkel lépett ki saját cégéből az Android atyja, befuccsolhat a mobilja

Vastag csekkel lépett ki saját cégéből az Android atyja, befuccsolhat a mobilja

És akkor Vajna Tímea közelebb került a 37 milliárdos örökséghez

És akkor Vajna Tímea közelebb került a 37 milliárdos örökséghez

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel