szerző:
MTI

Szivattyúznak, homokzsákokkal készülnek az árra a Bódva menti településeken, a Borsod megyei Szalonnán egy családot már ki kellett költöztetni. Észak-Magyarországon még több víz jön.

Szalonnán, a település belterületén lévő Nádas-patak is megáradt, de ha nem zuhog egész éjszaka az eső, ez a víz vélhetően levonul szerdára virradóra - mondta Hankó Gyula, a település független polgármestere az MTI tudósítójának. A Bódva közelében lévő házaknál már felkészültek, az ár láthatóan emelkedik. Itt korábban - áprilisban és májusban is - több ház állt vízben, egy családnak kellett eddig elhagynia otthonát. 

Szendrő és Szalonna között egyelőre járható az út, a két település között folyik át a Bódva felé a Rakaca-patak, amelynek szintén magas a vízállása, de még nem öntötte el az utat. Szendrőben öt szivattyú üzemel, a Szuhogy felé vezető út melletti házakat védik, ahol korábban is - áprilisban, májusban - komoly elöntés volt. Hatvanan védekeznek. 

Szaniszló János, Szendrő független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a Szendrőbe vezető közút jobb oldalán hatalmas belvizes terület van, a Bódva pedig ütemesen árad. A Rakacai víztározóban is egyre magasabb a vízszint, kedd este már 810 centiméter fölötti értéket mértek. "A számítások szerint éjfél körül beindulhat az automatikus árapasztó rendszer, azaz a szifonok engedik majd a vizet. Annyi előnyünk van, hogy a Bódva árhulláma még a felső szakaszon érezhető igazán" - részletezte.

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere arról számolt be, hogy a településen a belvíz kimosta a szennyvízhálózat tartalmát, a rendszer egyébként már a májusi rekordárvíz idején megtelt, nem bírja el ezt a mennyiséget. "Olyan utcákból is jelezték a szennyvízelöntést, ami eddig szóba sem jött" - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy megkezdték a homokzsákok előtöltését a Bódva áradása miatt, egyelőre húsz ember dolgozik ezen. Éjszakára  kihelyezik a fáklyákat a Bódva gátja mentén, ahol folyamatosan figyelik a folyó vízállását és a töltés állapotát.

Még több víz jön

Folytatódott az esőzés Észak-Magyarországon és a szlovákiai vízgyűjtőkön a kedd délutáni órákban - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője, Csont Csaba. Késő este újabb csapadéktömbök érkeznek keleti irányból, jelentősebb eső a Bükktől északra a Sajó és a Bódva, valamint a Hernád vízgyűjtőjén hullik. Reggel 7-től 17 óráig leesett csapadék általában 10-30 milliméter között volt, de a Bükkből 30-50 milliméternyit is jelentettek. 

A Sajó szlovákiai szakasza és mellékvizei áradnak és az újabb csapadékzóna most éri el a Sajó felső vízgyűjtőjét. A jelenlegi vízállások alapján Sajópüspökinél 350 centiméter körüli tetőzésre számítanak, de a további esőzés miatt ez az érték még emelkedhet. "Amennyiben az este folyamán a teljes vízgyűjtőn 20 milliméter körüli csapadék hullik, úgy a vízszint megközelítheti az eddigi legmagasabb (400 centiméteres) szintet - tette hozzá Csont Csaba. 

A Bódva tovább árad, és legnagyobb mellékvize az Ida-patak is. Az elmúlt 2-3 órában intenzív esőzés volt a térségben és jelenleg is esik, így az éjszaka folyamán további áradásra kell számítani. Hídvégardónál este hat órakor 264 centiméteres vízállást mértek - itt az eddigi legnagyobb vízszint (LNV) 305 centiméter -, Szendrőben pedig 208 centis a folyó vízszintje, itt a májusi LNV 291 centiméter volt. Hozzátette: "a jelenleg és a továbbiakban jelzett csapadék hatására a Bódván, Hídvégardónál az eddigi LNV-t meghaladó vízszint kialakulása várható".

A Hernád szlovákiai szakasza és mellékvizei szintén tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás elérte a másodfokú (250 centiméter) készültségi szintet. A jelenlegi vízállások és a még hulló csapadék alapján a Hernádon Hidasnémetinél - amennyiben továbbra is esik - LNV-hez közeli vízszintek kialakulása lehetséges - ismertette. 

A Tarna felső szakasza árad, de a kora délutáni óráktól az esőzés intenzitása jelentősen csökkent. A folyón kialakuló árhullám magassága megközelíti, de várhatóan nem haladja meg az előző nagy árhullám tetőző vízszintjeit. A Bodrog lassan árad, itt is további vízszintemelkedésre kell felkészülni. Az előrejelzések szerint a Bodrog vízgyűjtőjén, szerdán és csütörtökön is lehet jelentősebb eső, így várhatóan a hét végére a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakulnak ki. 

A Tisza Tiszabercel alatt nagyon lassan apad, a vízállások a másodfokú készültségi szintek felett vannak. A Tisza felső szakaszán egyelőre nem alakultak ki vízszintemelkedések, ugyanakkor árhullám vonul le a Szamoson és ez Vásárosnamény alatt újabb mérsékelt áradáshoz vezet majd. Az előre jelzett csapadék hatására azonban itt is indulhat árhullám, Tokajnál kedden még gyenge apadás, majd szerdától újra áradás valószínű. A Tisza és a Bodrog áradása miatt itt tartósan magas vízszintre kell felkészülni. Amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a vízállások a hét végére megközelíthetik, vagy meghaladhatják a harmadfokú (800 centiméter) készültségi szintet.

A Ronyva szlovákiai szakasza és hazai mellékvize a Bózsva is árad. Az eső továbbra is esik a térségben és a legfrissebb információk alapján a Bózsva áradása a Hegyközben a májusi árvíznél is jelentősebbnek ígérkezik. "A fentiek alapján várható, hogy a Ronyva vízszintje az éjszaka folyamán Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja május 17-i árhullám 460 centis tetőzési szintjét" - közölte a szakember.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Orbán beállt kampány-telefonosnak is

Orbán beállt kampány-telefonosnak is

A Fidesz nem ment el, ezért határozatképtelen lett a Strache-ügy miatt összehívott ülés

A Fidesz nem ment el, ezért határozatképtelen lett a Strache-ügy miatt összehívott ülés

Álmok és rémálmok az EP-választáson – olvasóink már szavaztak

Álmok és rémálmok az EP-választáson – olvasóink már szavaztak

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Alakul a pécsi ellenzéki összefogás

Alakul a pécsi ellenzéki összefogás