szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szivattyúznak, homokzsákokkal készülnek az árra a Bódva menti településeken, a Borsod megyei Szalonnán egy családot már ki kellett költöztetni. Észak-Magyarországon még több víz jön.

Szalonnán, a település belterületén lévő Nádas-patak is megáradt, de ha nem zuhog egész éjszaka az eső, ez a víz vélhetően levonul szerdára virradóra - mondta Hankó Gyula, a település független polgármestere az MTI tudósítójának. A Bódva közelében lévő házaknál már felkészültek, az ár láthatóan emelkedik. Itt korábban - áprilisban és májusban is - több ház állt vízben, egy családnak kellett eddig elhagynia otthonát. 

Szendrő és Szalonna között egyelőre járható az út, a két település között folyik át a Bódva felé a Rakaca-patak, amelynek szintén magas a vízállása, de még nem öntötte el az utat. Szendrőben öt szivattyú üzemel, a Szuhogy felé vezető út melletti házakat védik, ahol korábban is - áprilisban, májusban - komoly elöntés volt. Hatvanan védekeznek. 

Szaniszló János, Szendrő független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a Szendrőbe vezető közút jobb oldalán hatalmas belvizes terület van, a Bódva pedig ütemesen árad. A Rakacai víztározóban is egyre magasabb a vízszint, kedd este már 810 centiméter fölötti értéket mértek. "A számítások szerint éjfél körül beindulhat az automatikus árapasztó rendszer, azaz a szifonok engedik majd a vizet. Annyi előnyünk van, hogy a Bódva árhulláma még a felső szakaszon érezhető igazán" - részletezte.

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere arról számolt be, hogy a településen a belvíz kimosta a szennyvízhálózat tartalmát, a rendszer egyébként már a májusi rekordárvíz idején megtelt, nem bírja el ezt a mennyiséget. "Olyan utcákból is jelezték a szennyvízelöntést, ami eddig szóba sem jött" - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy megkezdték a homokzsákok előtöltését a Bódva áradása miatt, egyelőre húsz ember dolgozik ezen. Éjszakára  kihelyezik a fáklyákat a Bódva gátja mentén, ahol folyamatosan figyelik a folyó vízállását és a töltés állapotát.

Még több víz jön

Folytatódott az esőzés Észak-Magyarországon és a szlovákiai vízgyűjtőkön a kedd délutáni órákban - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője, Csont Csaba. Késő este újabb csapadéktömbök érkeznek keleti irányból, jelentősebb eső a Bükktől északra a Sajó és a Bódva, valamint a Hernád vízgyűjtőjén hullik. Reggel 7-től 17 óráig leesett csapadék általában 10-30 milliméter között volt, de a Bükkből 30-50 milliméternyit is jelentettek. 

A Sajó szlovákiai szakasza és mellékvizei áradnak és az újabb csapadékzóna most éri el a Sajó felső vízgyűjtőjét. A jelenlegi vízállások alapján Sajópüspökinél 350 centiméter körüli tetőzésre számítanak, de a további esőzés miatt ez az érték még emelkedhet. "Amennyiben az este folyamán a teljes vízgyűjtőn 20 milliméter körüli csapadék hullik, úgy a vízszint megközelítheti az eddigi legmagasabb (400 centiméteres) szintet - tette hozzá Csont Csaba. 

A Bódva tovább árad, és legnagyobb mellékvize az Ida-patak is. Az elmúlt 2-3 órában intenzív esőzés volt a térségben és jelenleg is esik, így az éjszaka folyamán további áradásra kell számítani. Hídvégardónál este hat órakor 264 centiméteres vízállást mértek - itt az eddigi legnagyobb vízszint (LNV) 305 centiméter -, Szendrőben pedig 208 centis a folyó vízszintje, itt a májusi LNV 291 centiméter volt. Hozzátette: "a jelenleg és a továbbiakban jelzett csapadék hatására a Bódván, Hídvégardónál az eddigi LNV-t meghaladó vízszint kialakulása várható".

A Hernád szlovákiai szakasza és mellékvizei szintén tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás elérte a másodfokú (250 centiméter) készültségi szintet. A jelenlegi vízállások és a még hulló csapadék alapján a Hernádon Hidasnémetinél - amennyiben továbbra is esik - LNV-hez közeli vízszintek kialakulása lehetséges - ismertette. 

A Tarna felső szakasza árad, de a kora délutáni óráktól az esőzés intenzitása jelentősen csökkent. A folyón kialakuló árhullám magassága megközelíti, de várhatóan nem haladja meg az előző nagy árhullám tetőző vízszintjeit. A Bodrog lassan árad, itt is további vízszintemelkedésre kell felkészülni. Az előrejelzések szerint a Bodrog vízgyűjtőjén, szerdán és csütörtökön is lehet jelentősebb eső, így várhatóan a hét végére a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakulnak ki. 

A Tisza Tiszabercel alatt nagyon lassan apad, a vízállások a másodfokú készültségi szintek felett vannak. A Tisza felső szakaszán egyelőre nem alakultak ki vízszintemelkedések, ugyanakkor árhullám vonul le a Szamoson és ez Vásárosnamény alatt újabb mérsékelt áradáshoz vezet majd. Az előre jelzett csapadék hatására azonban itt is indulhat árhullám, Tokajnál kedden még gyenge apadás, majd szerdától újra áradás valószínű. A Tisza és a Bodrog áradása miatt itt tartósan magas vízszintre kell felkészülni. Amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a vízállások a hét végére megközelíthetik, vagy meghaladhatják a harmadfokú (800 centiméter) készültségi szintet.

A Ronyva szlovákiai szakasza és hazai mellékvize a Bózsva is árad. Az eső továbbra is esik a térségben és a legfrissebb információk alapján a Bózsva áradása a Hegyközben a májusi árvíznél is jelentősebbnek ígérkezik. "A fentiek alapján várható, hogy a Ronyva vízszintje az éjszaka folyamán Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja május 17-i árhullám 460 centis tetőzési szintjét" - közölte a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Az emberek morális állapota tízszer szarabb, mint tíz éve" – Hobo a HVG Teraszon

"Az emberek morális állapota tízszer szarabb, mint tíz éve" – Hobo a HVG Teraszon

Hiába sért uniós jogot a magyar civiltörvény, erre hivatkozva nem kap pénzt egy szervezet

Hiába sért uniós jogot a magyar civiltörvény, erre hivatkozva nem kap pénzt egy szervezet

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás