szerző:
MTI

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt. Számos település megközelíthetetlen Észak-Magyarországon, igen sok út járhatatlan. Több településen kitelepítették a lakosok egy részét, a borsodi folyókon pedig rekordvízszintre számítanak.

A veszélyhelyzet kihirdetése mellett Borsodban azt is kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson. Veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság is a Zagyva-Tarna vízrendszer területén, ahol kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ennek következtében pedig a két folyón újabb jelentős árhullám indult el. A megyei bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője. Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint a Zagyván és a Tarnán meginduló újabb árhullám miatt szerdán 8 órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. A borsóhalmi és jásztelki szükségtározók újbóli megnyitására várhatóan késő este kerül sor.

Vízátfolyás, illetve áradás miatt több falu is megközelíthetetlen az országban, így Viszló, Debréte, Rakacaszendre, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Dédestapolcsány, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Sajóvelezd településekre, valamint Nekézseny, Nagybarca és Bánhorváti nevű községekbe nem lehet bejutni. Szerdán délelőtt Tornaszentandrás és Tornabarakony is megközelíthetetlenné vált, itt a Bódva öntötte el az utakat. Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út. Továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, és igen sok út csak egy nyomsávon járható.

A MÁV-Start Zrt. a Volán-bérleteket és a menetjegyeket is elfogadja egyes vonatokon, mert Putnok és Kazincbarcika között a közúti vízátfolyások miatt nincs buszközlekedés - közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese. A Budapest-Pécs vonalon áradások és belvizek miatt Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Sásd és Godisa állomások között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 10-15 perc késéssel közlekednek. A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között szintén a víz miatt előreláthatóan 2010. június 7-ig vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád megállót nem érintik, mivel az közúton megközelíthetetlenné vált.

A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk állomások között vízátfolyás miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét. A szerelvények 5-10 perc késéssel tudnak csak közlekedni. További, átlagosan 10 perc késést okoz az, hogy Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt lezárták az egyik vágányt, és a másik vágányon váltakozó irányban kell közlekedniük a vonatoknak. A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti állomások között a víz alámosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon az utasokat vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt előreláthatólag 2010. június 10-ig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Magyarnándor és Nógrádkövesd között a heves esőzés elmosta a vasúti pályát. Az utasokat Nógrádkövesd és Balassagyarmat között előreláthatóan június 5-én éjfélig vonatpótló buszok szállítják.

Kitelepítések, vészhelyzet Pásztónál

A hasznosi víztározó gátja stabil, nem kell gátszakadástól tartani - mondta a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára a helyszínen, szerdán kora hajnalban. Pásztón és a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó Hasznoson a kedd esti és éjszakai órákban mintegy kétezer embert költöztettek ki otthonaikból a Mátrából lezúduló víz miatt. Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, a védekezésben részt vevő katasztrófavédelem, mentők és rendőrség munkatársai, a vízügyi szakemberek és a védelmi bizottságok tagjai szerdán kora hajnalban tájékozódtak a helyszínen a gát állapotáról.

A hasznosi víztározóban folyamatosan apad a vízszint, de a kedden kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van - közölte a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Becsó Zsolt szerint a kétmillió köbméter vizet gyűjtő víztározó szintje reggel 7 órakor 16 méter 24 centiméteren tetőzött, és folyamatos az apadás. Kedvezőnek nevezte, hogy kedd este fél 10 óta nem esik az eső.

A borsodi Rakacaszenden - amely gyakorlatilag minden irányból megközelíthetetlen - szerdára virradóra 15 családot, mintegy 45 embert kellett kiköltöztetni. Lukács Attiláné, a település polgármestere szerint szerda hajnalban két melléképület már romba dőlt. A lakóházakat körbe vette a víz, ezek között van vályogház is, és olyan is, amely már meg is roggyant. Az érintettek többségét az iskolában szállásolták el, másokat rokonok fogadtak be. "Ilyen víz még soha nem volt" - fűzte hozzá a polgármester. Mint mondta, volt olyan család, amelyet éjszaka csónakkal kellett kimenekíteni az otthonából.

Átbukik a víz Sátoraljaújhelyen

Három helyen már átbukik a Ronyva a töltésmagasításokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen. Stumpf Imréné sajtóreferens szerda reggel közölte: "addig harcolnak, amíg csak lehet". Jelenleg a városliget, a sportcsarnok felé ömlik a legtöbb víz, ezt próbálják feltartóztatni. Hozzátette: egész éjjel védekeztek, reggel hat óráig majdnem minden rendben volt, mintegy 15 kilométeres részen szinte már a lehetetlent is megtették, de három helyen fél hét körül átbukott a vízfolyás.

Mintegy ötszázan dolgoznak az árvízi védekezésnél, mind a négy középiskolából a diákok is részt vesznek a munkában. A Ronyva legnagyobb mellékvízfolyása a Bózsva-patak, a legfrissebb mérések szerint 9 centimétert már apadt, de ez egyelőre Sátoraljaújhelynél még nem érezhető - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a városban az ár ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt. Akkor mintegy 700 házat vett körbe a víz és körülbelül ugyanennyi embert kellett kitelepíteni. A sátoraljaújhelyi szlovák-magyar határátkelőt lezárták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Összedőlt egy ház Bikácson

Összedőlt egy lakóház kedden a Tolna megyei Bikácson, az ott lakó férfit sikerült időben kimenekíteni - közölte a katasztrófavédelem.

MTI Itthon

Rekordot dönthet a borsodi folyók vízszintje

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szerda reggel.

MTI Itthon

Nyolcvan embert kellett kiköltöztetni Borsodban

Eddig több mint nyolcvan embernek kellett elhagynia otthonát Borsod-Abaúj-Zemplénben, az áradások és a nagymennyiségű csapadék miatt. A megyében több település megközelíthetetlen az áradások miatt.

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt