szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balogh András bangkoki nagykövet lehet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) államfőjelöltje - írja a Népszabadság a pénteki lapszámban.

A szocialisták ötvenkilenc fős frakciójukkal egyedüli ellenzéki pártként tudnak köztársasági elnököt jelölni, személyére várhatóan a szombati kongresszuson tesznek javaslatot.

Lendvai Ildikó pártelnök korábban azt mondta: „két lehetséges forgatókönyv került szóba: vagy tudomásul veszik, hogy a kétharmad fog dönteni és viszonyulnak a Fidesz és a KDNP részéről komolyan felmerülő elnökjelöltekhez, vagy jelölnek egy, az MSZP szempontjából ideális jelöltet, akiből nyilván nem lesz köztársasági elnök”.

A Népszabadság úgy értesült, Lendvai Ildikó többekkel is tárgyalt, s "megtalálták azt a köztiszteletben álló, vállaltan baloldali érzelmű személyt, aki az MSZP köztársaságielnök-jelöltje lesz".

Felmerült Glatz Ferenc neve is, de a lap forrásai szerint a többségi elvárásoknak leginkább Balogh András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora (fotó róla itt), az MSZP Tudományos Tagozatának volt elnöke, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumának korábbi vezetője felel meg.

A hvg.hu-nak a hét elején Szanyi Tibor MSZP-s képviselő azt mondta, szerinte Sólyom László mandátumát kellene meghosszabbítani, de adott esetben a Fidesz jelöltjét is tudnák támogatni. Egy másik, név nélkül nyilatkozó szocialista képviselő pedig azt mondta, akár a jelöltként felmerült Vizi E. SZilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét is tudnák támogatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Orbán Viktor mint az MSZP köztársaságielnök-jelöltje?

A Magyar Szocialista Pártnak ötvenkilenc fős parlamenti frakciója van. Mivel legalább ötven képviselő aláírása szükséges a köztársaságielnök-jelöléshez, az MSZP – egyetlen ellenzéki pártként – önállóan képes jelöltet állítani a négy hét múlva esedékes választásra. A hvg.hu a forgatókönyvekre volt kíváncsi. Szanyi Tibor a szocialista eszköztár lehetséges eleméről beszélt, amikor Orbán Viktor jelölését említette.

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban