szerző:
MTI / hvg.hu

Megkezdődött pénteken a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) pere pénteken a Tolna Megyei Bíróságon, amelytől a Tolna Megyei Főügyészség a szakszervezet törvényes működésének helyreállítását kérte.

A főügyészség keresetében azt kéri a bíróságtól, hogy hívja össze a szakszervezet legfőbb szervét, a kongresszust, amelynek többek között fel kellene bontania a Jobbik Magyarországért Mozgalommal 2009. május 18-án kötött együttműködési megállapodást. Változtatni kell a szakszervezet működésén is: felügyeleti bizottságot kell választani, meg kell szüntetni a tagtoborzási gyakorlatot, felül kell vizsgálnia a tagkizárásokat és egyértelműen meg kell határozni a testületi szervek hatáskörét.

Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a tárgyaláson az eljárás megszüntetését kérte. Mint mondta, „az ügyészség célja a TMRSZ és az ő lejáratása”, keresetének „inkább politikai, mint jogilag megalapozott indokai vannak”. A főtitkár szerint „a Legfőbb Ügyészség koncepciós eljárást kezdeményezett a Tolna Megyei Főügyészség által, és a szakszervezetet akarja ellehetetleníteni.”

A főtitkár kérte a bíróságtól a felperes ügyészség képviselőjének és a Legfőbb Ügyészség egy ügyészének tanúként való meghallgatását is. Ezzel kapcsolatban a tárgyalást vezető bíró felhívta a figyelmet arra: egy eljárásban egy személy csak egy minőségben vehet részt. A főtitkár felidézte, hogy a Jobbikkal kötött megállapodással kapcsolatban a Tolna megyei főügyészségtől kértek állásfoglalást, amelyben az állt, hogy egy szakszervezet az alapszabályában megjelölt céljainak elérése érdekében együttműködhet más szervezetekkel.

Müllerné Bognár Katalin ügyész válaszában visszautasította a politikai befolyásoltságra vonatkozó felvetést. A Jobbik-megállapodással kapcsolatban adott állásfoglalás kapcsán kifejtette: „ha a TMRSZ tagjai sportolni szeretnének, és ehhez a Jobbik teniszpályát, uszodát tud rendelkezésre bocsátani, erről megállapodást köthetnek.” A szakszervezet alapszabályában is rögzíti, hogy politikamentesen cselekszik, nem indokolt, hogy politikai megállapodást kössön – hangsúlyozta az ügyész.

A hvg.hu információi szerint a tárgyaláson a bíróság kérte a szakszervezet pontos tagkimutatását. Emellett felszólította a főtitkárt, hogy nevezze meg a felügyelőbizottság és Ellenőrző Gazdasági Bizottság tagjait, valamint az utóbbi üléseinek a jegyzőkönyveit nyújtsa be. Emellett a bíróság kérte a küldöttértekezletek jegyzőkönyveinek a benyújtását, amire – úgy tudjuk – Szima közölte, hogy azokat nem tudja benyújtani, mivel a folyamatos támadások miatt a Vezető Testület – amely a TMRSZ alapszabályában nincs is benne – megsemmisítették.

Ezzel szemben a főtitkár egy az általa volt TMRSZ-titkárok miatt rágalmazás miatt megindított magánvádas eljárás során június 2-án a Budai Központi Kerületi Bíróságon a bíró azon kérését, hogy a tavaly november 18-án megtartott küldöttértekezlet jegyzőkönyvét adja be azzal utasította el, hogy azt nem fogja benyújtani. Ennek okát nem indokolta.

A tárgyalás Szima Judit kérésére egyszer félbeszakadt, majd a bíróság elnapolta, miután az alperes rosszullétre hivatkozva ezt kérte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Rendőr-szakszervezeti csaták: egy Szima, egy fordított

Még meg sem jelent, máris vihart kavart Posta Imre könyve, a Rendőr szak-szervezett háború című, s bősz levélváltást indított el a műben szereplő érdekvédelmi szervezetek és a szerző között. Szima Juditnál, a Tettrekész vezetőjénél pedig az verte ki a biztosítékot, hogy elkértük tőle annak a küldöttgyűlésnek a jegyzőkönyvét, amelyen döntöttek a Jobbikkal való együttműködésről.

HVG Itthon

Szima szerint azok mószerolnak, akiket kizártak a szakszervezetből

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) több tagja vitatja az érdekvédelmi szervezet működésének törvényességét. A TMRSZ főtitkára, Szima Judit a HVG-nek adott interjúban kifejtette, olyanok fordultak az ügyészséghez, akiket - méltányossági eljárás lefolytatása után - kizártak a szakszervezetből. Az interjút - Sima Judit kérésére - szerkesztés nélkül, változatlan terjedelemben és formában közöljük.

Itthon

Szima Judit indulna Brüsszelbe?

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára Jobbik-képviselőként Szegedi Csanád helyett szeretne kijutni az Európai Parlamentbe – tudta meg a hvg.hu.

hvg.hu Itthon

Rendfokozatból való lefokozás és pénzbírság Szima büntetése

Lefokozást és pénzbüntetést szabott ki a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárára, Szima Judit alezredesre bujtogatás vádja miatt csütörtökön a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa – értesült a hvg.hu. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

hvg.hu Itthon

Házkutatást tartottak a "jobbikos" rendőrszakszervezetnél

Házkutatást tartott május 31-én a Budapesti Katonai Ügyészség a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezeténél (TMRSZ) a TMRSZ weboldalán 2009-ben megjelent cikk miatt. A korábban a Jobbikkal együttműködést kötő szakszervezet panasszal élt az eljárás ellen. Minderről maga a TMRSZ is beszámolt.

MTI Itthon

A Jobbik és a Tettrekész rendőrszakszervezet megállapodása

Draskovics Tibor miniszter utasítást adott annak vizsgálatára, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) közötti megállapodás hétfői aláírásának körülményei és az együttműködés tartalma összhangban áll-e azokkal a szabályokkal, amelyek a rendőri munka politikamentességét garantálják - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az MTI-vel.

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Karácsony: A java csak most kezdődik

Karácsony: A java csak most kezdődik

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere