szerző:
MTI

Az elszámoltatásért felelős, azt koordináló kormánybiztost nevezett ki Papcsák Ferenc személyében a kormány háromnapos rendkívüli ülésének második napján - jelentette be Lovasberényben vasárnap a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter - aki az új kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatót - elmondta: Papcsák Ferencnek az lesz a feladata, hogy az elszámoltatást koordinálja, valamint a közpénzek jövőbeni tiszta, jogszerű, takarékos felhasználásáért jogszabályokra, törvényekre tegyen javaslatot a kormánynak. Feladata lesz továbbá, hogy megnevezze azokat a felelősöket, akik az állam részéről korábban részt vettek olyan gazdasági döntésekben, amelyek egyértelműen károsak voltak az országnak és az adófizetőknek, és megtegye azokat a jogi lépéseket, amelyek következményeként a felelősöknek a törvény előtt kell majd számot adni tetteikről.

Papcsák Ferenc három ügycsoportot nevezett meg, amelyekkel a kormány is foglalkozott a vasárnapi ülésen: az egyikben az off-shore-cégekkel összefüggésben a Wallis-csoport, Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Nemzeti Bank szerepel, a másodikban a ferihegyi repülőtér és a Malév privatizációja, a harmadikban pedig közérdekű adatokkal való visszaélésről van szó Gyurcsány Ferenc és Veres János esetében a 2006-os választások előtt állítólag meghamisított államháztartási adatok miatt.

Papcsák Ferenc 2002-től a Fidesz országgyűlési képviselője, tagja az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, valamint a gazdasági és informatikai bizottságnak. 2006 őszétől tagja a fővárosi önkormányzat közgyűlésének, valamint alelnöke a pénzügyi és közbeszerzési bizottságnak. A Fidesz számvizsgáló bizottságának tagja, a parlamenti frakció szakértője. Az Országgyűlés honlapján olvasható életrajza szerint 1993-ban szerzett jogi diplomát. Több gazdasági társaságban vállalt vezető szerepet, ügyvédi irodája gazdasági joggal, jogi tanácsadással foglalkozik.

2004-ben a bíróság jogerősen felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte a volt baktalórántházi alpolgármestert a körzetben a 2002-es választásokon lezajlott választási csalás miatt, kimondva, hogy a hangfelvétellel bizonyított szavazatvásárlás Papcsák Ferenc javára történt. Az MSZP felszólította Papcsákot, hogy mondjon le így szerzett mandátumáról.

2003-ban Papcsák Ferenc ellen magánokirat-hamisítás vétsége miatt indult büntetőeljárás, mert a gyanú szerint a fideszes képviselő ügyvédi irodája az Orbán-kormány informatikai államtitkárságától 240 millió forint értékben jogi tanácsadásra és jogszabály-előkészítésre kapott megbízást, ám az Informatikai Kormánybiztosságnak (IKB) benyújtott, teljesítést igazoló jegyzőkönyvekben valótlanul olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek munkavégzését is feltüntette, akik munkát nem végeztek. Papcsákot végül felmentették, két társát, Sík Zoltánt, az Orbán-kormány informatikai kormánybiztosát és Ormos Zoltán ügyvédet 100 ezer, illetve 115 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották.

Szijjártó és Papcsák
©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pelle János Vélemény

Fleck Zoltán a kétharmadról, az elszámoltatásról, a demokrácia önvédelméről

Az 1989-90-es rendszerváltás során létrehozott jogi konstrukciók megmerevedésének okait elemzi többek között Fleck Zoltán jogszociológus Változások és változatlanságok. A magyar jogrendszer a rendszerváltás után c. kötete, amely a Napvilág Kiadó gondozásában jelent meg. A ELTE tanszékvezetőjét, akinek kutatási területe a jogállam intézményrendszere, azon belül is az igazságszolgáltatás társadalmi támogatottsága a mai helyzet jogi vonatkozásiról kérdeztük.

HVG Itthon

Lesz-e valódi fideszes elszámoltatás?

Mentelmi ügyeket vizsgálva igyekezett a HVG kideríteni, vajon várható-e a jelenlegi kormányerő tagjainak komoly elszámoltatása akkor, ha a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerez a soron következő parlamenti választásokon.

hvg.hu Vélemény

Balsai-misszió: pártközpontból vezényelt korrupciómentesítés?

Az, hogy a beiktatott kormányra bízzuk távozó elődje ügyeinek megítélését, olyan, mintha a futballbíró helyett a Fradi döntené el, hogy az Újpest szabálytalankodott-e. A várhatóan hatalomra kerülő Fidesz kormány elszámoltatás-felelőse Balsai István lesz. Keller László már egyszer csődöt mondott ezen a poszton, le is váltották. Jobb lenne a korrupciós ügyek kivizsgálását az ügyészségekre, bíróságokra bízni.

MTI Itthon

A Fidesz felsorolta az elszámoltatás műsorrendjét

Tíz plusz egy üggyel kezdené a Fidesz kormányra kerülése után az elszámoltatást, a felelősségre vonást: ezek közé tartozik a BKV "szétlopása", a kormányzati negyed, a sukorói kaszinóberuházás, a bábolnai földeladás, a Magyar Televízió székházának építése, a Magyar Posta székházának eladása, a "ferihegyi történések" - így a Malév privatizációja, majd visszaállamosítása -, a 2006. októberi 23-i események, a gazdaság adatainak meghamisítása, az állami vezetők végkielégítésének ügye, valamint az állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata.

hvg.hu Itthon

Kövér: remélem, hogy volt miniszterek is bíróság elé állnak majd

Kövér László bízik abban, hogy a Fidesz kormányra kerülése után kezdődő elszámoltatások következtében volt miniszterek is bíróság elé állnak majd. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjújában leszögezte: pártja jelenlegi előnye az MSZP számára már ledolgozhatatlan.

Itthon

Orbán újabb selyemzsinórja Simornak

A Magyar Nemzetnek adott interjúban Orbán Viktor ismét elküldte a selyemzsinórt Simor Andrásnak: „…egyelőre azt várjuk, hogy a Nemzeti Bank elnöke ahelyett, hogy súlyos károkat okozna Magyarországnak, az ország érdekében maga oldja meg a kialakult helyzetet.” A leendő miniszterelnök szerint a nemzeti együttműködés rendszerével új politikai rendszer születik, amely a „baloldali oligarchák” megdöntött rendszere helyébe lép.

MTI Itthon

Balsai: politikai felelősségre vonás nem lesz, számonkérés igen

Politikai felelősségre vonás nem lesz a kormányváltás után, de az elkövetett bűncselekményekért: lopásokért, csalásokért felelniük kell a politikai döntéshozóknak - jelentette ki keddi szekszárdi sajtótájékoztatóján Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

Agüero autóbalesetet szenvedett

Agüero autóbalesetet szenvedett

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Vasárnap dőlhet el, mi lesz Szegeden ragadt Fidesz-kampánycsapattal

Vasárnap dőlhet el, mi lesz Szegeden ragadt Fidesz-kampánycsapattal

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén