szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP választmánya azt javasolta a párt kongresszusának, hogy Balogh András történészt, jelenlegi thaiföldi nagykövetet válassza meg a párt köztársasági elnökjelöltjének, a kongresszus pedig 94,3 százalékkal megszavazta. Más jelölt neve a nyilvános szakaszban nem került szóba.

Az MSZP az egyetlen parlamenti ellenzéki párt, amely képes államfőjelöltet állítani, és ezzel a lehetőséggel akkor is él, ha tudja, kevés az esély arra, hogy a jelenlegi összetételű Országgyűlés meg is válassza jelöltjüket - közölte Simon Gábor, a választmány elnöke a párt vasárnapi kongresszusa előtt ülésező választmány döntéséről beszámolva.

A hvg.hu kérdésére, hogy Sólyom Lászlón nem gondolkoztak-e el, tekintettel arra, hogy a jelenlegi köztársasági elnök nem fideszes pártkatona, viszont Balognál némileg több esélye van az államfői poszt elnyerésére, Simon úgy felelt: „A Magyar Szocialista Párt választmánya amellett tette le a voksát, hogy saját, általunk, a mi értékrendünket képviselő köztársaságielnök-jelöltet javasoljunk a kongresszusnak és majd a Parlamentnek is.” Simon azt is elmondta, hogy a választmány egyhangúlag hozta meg döntését, és az elnökséggel egyetértésben tesznek javaslatot személyére a kongresszusnak. Olyan jelöltet javasolnak - fűzte hozzá -, aki a Magyar Köztársaság, modern polgári Magyarország eszméjét képviseli, ahogy az MSZP teszi. 

Korábban Szanyi Tibor MSZP-s képviselő a hvg.hu-nak nem zárta ki, hogy akár Sólyom László újraválasztása mögé is felsorakozhat a párt, mint ahogyan azt sem, hogy adott esetben egy Fidesz által jelölt, számukra elfogadható személyt is támogatnának.

Még Simon Gábor sajtótájékoztatója előtt Kiss Péter alelnök, volt kancelláriaminiszter tartott rögtönzött sajtótájékoztatót. Azokban a kérdésekben, amelyekben a Fidesz új rendszert, új állami ideológiát építő szándékát látjuk, határozott és elvi ellenzék leszünk - mondta. Minden más, gyakorlati, az emberek mindennapi életéről szóló kérdésben pedig mérlegelünk, hogy mi az, amit támogatunk, mi az, amit nem - tette hozzá. "Nem a Fideszre vadászva kell a Parlamentben lenni, de az emberek érdekeit védeni kell. Például a parkolási törvényre igent szavaztunk, és hogyha más ügyekben – mint a köztisztviselői törvény – határozott nemet kell mondani, és ha kell, akciókat is kell kezdeményezni, akkor azt is tesszük.” - mondta.

A tízkor kezdődő kongresszusra 10.35-kor megérkező Mesterházy Attila frakcióvezető is rövid, rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. A hvg.hu kérdésére, miszerint egyetért-e Balogh András köztársasági elnöki jelölésével, úgy felelt: „Maximálisan egyetértek. Nagyon régóta ismerem professzor urat, azt gondolom, hogy egy kiváló jelölt, megfelel azoknak a kritériumoknak, amiket mi a magunk számára kialakítottunk. Nagyon örülök, hogy a választmány is egyhangúan támogatta őt.”

A kongresszus egy része nyilvános. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter – legalábbis az MSZP honlapja szerint az –, az Országos Választmány elnökhelyettese elvtársaknak szólította a kongresszusi sokaságot. Utána Lendvai Ildikó pártelnök, majd Kovács László volt pártelnök, volt kétszeres
külügyminiszter szólalt föl Balogh jelölése mellett. Őket Búr Gábor történész, majd Kocsis András, a Kossuth Kiadó igazgatója követte, ugyancsak a bangkoki nagykövet jelölését támogatva.

Mandur László volt házalelnök, a kongresszus levezető elnöke a kongresszusi képviselőkkel megszavaztatta köztársaságielnökjelölt-jelöltnek Balogh Andrást, majd a kongresszus zártan, a sajtó kizárásával folytatódott. Más jelölt melletti fölszólalás, legalábbis a kongresszus nyilvános szakaszában, nem volt. "Mezítlábas" küldöttektől úgy tudjuk: a kongresszus zárt részén már Balogh Andráson kívül nem jött szóba más köztársaságielnökjelölt-jelölt, így Sólyom László sem. A kongresszus 94,3 százalékkal Balogh Andrást megszavazta köztársaságielnök-jelöltnek.

A Hírszerző délelőtt még azt sejtette, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetleg szakítós beszédet tart a kongresszus zárt részén. Úgy tudjuk, bírálta ugyan a pártvezetést, és határozott csapásirányt várt el, de szakításról szó sem esett, sőt: az exkormányfő egészen mérsékelt volt korábbi, a pártvezetést élesen bíráló önmagához képest. 

Egy szocialista küldött munkatársunkat arról informálta, hogy a zárt ülésen félreérthetetlenül bírálták Szili Katalint, amiért a volt házelnöknő – szembemenvén a frakció álláspontjával – egyetlenként részt vett az Országgyűlés június 4-iki trianoni emlékülésén. A hvg.hu rákérdezett Lendvai Ildikónál az esetre, aki úgy felelt: „Egyenesen, névre fordítható célzást nem hallottam, de olyan hozzászólást többet is, amely azt igényelte, hogy a frakció a maga politikai alternatíváját megjelenítő alkalmakkor egységesen viselkedjen és egységesen lépjen föl.” Azon kérdésünkre, hogy akár a párt, akár a frakció részéről Szili számíthat-e büntetésre, az ellenzéki pártelnöknő úgy reagált: „Nem hangzott el ilyen javaslat a kongresszuson.”

Bajnai levele

Bajnai Gordon volt miniszterelnök – aki egyébként nem tagja az MSZP-nek – külföldön van, viszont nyílt levéllel fordult a kongresszushoz, amelyben köszönetet mond, elsősorban Magyarországnak, amiért "a magyar polgárok munkájukkal és kitartásukkal lehetővé tették a válságkezelés sikerét, és ezzel mára nemzetközileg elismert példát mutattak".

Egy éve volt úgy, hogy vészhelyzet fenyegetett, ma viszont a miénk Európa egyik legstabilabb államháztartása - írta az exkormányfő. "Az elmúlt egy évben az számított felelőtlennek, aki tagadta a veszély elhárításához szükséges nehéz döntések szükségességét. Ma már az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel." - fogalmazott. Az elmúlt hónapokban sokszor elmondtuk, soha ilyen rövid nem volt az út egy ostoba és felelőtlen politikai nyilatkozat és az emberek zsebe között. Most talán egyre többen kezdik érteni, hogy mire gondoltunk, mitől tartottunk - írta Bajnai. "Egy dologért nem vállaltunk felelősséget és most sem tesszük: mások ígéreteiért. Minden párt tisztában lehetett Magyarország lehetőségeivel és minden kockázatával"  - írja a pártnak küldött üzenetben, hozzátéve: nem lehet nem észrevenni, hogy elkezdődött ezeknek a felelőtlen és teljesíthetetlen ígéreteknek a visszavonása a jól ismert cinikus politikai taktikával: a meglepetés színlelésével, a tények elferdítésével, az elődök hibáztatásával.

Legyen hát világos és egyértelmű: sem az ígéretért, sem a valóra váltás elmaradásáért nem tehető felelőssé más, csak az, aki az ígéretet
megfogalmazta - írta Bajnai Gordon, majd közölte, szurkolni fog azért, hogy a szociaisták sikerre vigyék a magyar baloldal ügyét.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Orbán Viktor mint az MSZP köztársaságielnök-jelöltje?

A Magyar Szocialista Pártnak ötvenkilenc fős parlamenti frakciója van. Mivel legalább ötven képviselő aláírása szükséges a köztársaságielnök-jelöléshez, az MSZP – egyetlen ellenzéki pártként – önállóan képes jelöltet állítani a négy hét múlva esedékes választásra. A hvg.hu a forgatókönyvekre volt kíváncsi. Szanyi Tibor a szocialista eszköztár lehetséges eleméről beszélt, amikor Orbán Viktor jelölését említette.

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban