szerző:
MTI

Hatályban tartja a Vona Gáborra, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökére kiszabott 30 ezer forintos pénzbírságot a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság - hirdette ki a végzést a hétfőn Budapesten tartott szabálysértési tárgyaláson Kovács József bíró.

A bíró a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés elkövetése miatt kiszabott pénzbírságot hatályban tartó végzés indoklásában elmondta: a BRFK a tavaly július 4-re a fővárosi Erzsébet térre a Magyar Gárda jogerős feloszlatása ellen meghirdetett demonstrációt megtiltotta. Aznap a rendőrség folyamatosan felszólította az ott lévőket, hogy hagyják el a teret, ellenkező esetben tömegoszlatást alkalmaznak.

Kovács József megállapította: Vona Gábor, akit a helyszínen eljárás alá vontak, először leült a tömegben, majd az ellene foganatosított rendőri intézkedéssel szemben nem tanúsított ellenállást, és elvitték az Erzsébet térről. A bíró a hatályos jogszabályokra hivatkozva rámutatott: Vona Gábor tudta, hogy mi a célja a rendőri felszólításnak, nevezetesen, hogy a területet el kellett hagyniuk, ennek azonban nem tett eleget.

A bíró arra is kitért, hogy annak megállapításáról, miszerint a tüntetés feloszlatása jogszerű volt-e vagy sem, a hétfői végzés nem rendelkezik. Erről - jegyezte meg - a Fővárosi Bíróság egy már folyamatban lévő eljárásában hoz majd ítéletet. A két ügy a bíró véleménye szerint világosan elválasztható egymástól. "A tényállást teljesen tisztázni lehetett", ezért hozhattak hétfőn végzést a pénzbírság hatályban tartásáról. A rendőrök intézkedései között voltak jogszerű elemek, de hogy voltak-e jogszerűtlenek, arról szintén a fent említett bíróságnak kell határoznia - tette hozzá.

A bíró utalt arra, hogy "a rendőrségtől elvárható lett volna", hogy a bíróság és az üggyel kapcsolatos minden szervnek rendelkezésére bocsássa a tüntetésről szóló kép- és hangdokumentumokat, ugyanis éppen a Vona Gáborral kapcsolatos felvételek hiányoztak, amit végül a tárgyaláson az eljárás alá vont ügyvédje bocsátott rendelkezésre.

A bíró a tárgyaláson az iratok ismertetése során elmondta: Vona Gábor korábban tett vallomásában a rendőri intézkedés jogszerűségét vonta kétségbe. A Jobbik elnöke, aki országgyűlési képviselőként lemondott a mentelmi jogáról, vallomásában nem tartotta magát felelősnek az ügyben. Mint mondta, spontán demonstráció volt az Erzsébet téren, amiről a televízióból értesült. Azért ment a gárdisták közé, hogy szolidaritását fejezze ki a július 2-án kelt feloszlatásukról szóló ítéletet illetően.

A bíró ismertette Nagy György Gábor és Horváth Balázs intézkedő rendőrök jelentését is, miszerint Vona Gábor ellenszegült, "izmait kifeszítette", ezért őt földre vitték, megbilincselték.

Gaudi-Nagy Tamás, Vona Gábor ügyvédje hétfőn beterjesztett eljárási indítványában azt kérte a bírótól, hogy függesszék fel az eljárást, mert a Fővárosi Bíróságon lévő ügy éppen azt tárgyalja, hogy jogszerű volt-e a július 4-ei demonstráció. Ezt a bíró elutasította. Másik iratot is benyújtott, ami azt tartalmazta, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány belső utasítást adott július 3-án, miszerint jogerősen feloszlatták a Magyar Gárdát, ezért aki gárdista egyenruhában megjelenik, az garázdaságot követ el, és ellene azonnal intézkedni kell.

További benyújtott irata szerint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány utasításában arról intézkedett, hogy a gárda egyenruhában rendezvényre menőket ebben meg kellett akadályozni. Az általa felolvasott Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalásának egy részlete szerint "gyors reagálású büntetés kategóriába esett a július 4-ei intézkedés, ezért jogszerű volt a gárdisták július 4-i demonstrációja". Meglátása szerint Tóth Gábor rendőrségi feljegyzése szerint is "jogsértő volt az intézkedés".

A bíró erre ismertette a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalásának azon részletét is, amelyben indokolták a feloszlatás szükségességét. Ebben többek között szerepel, hogy köveket, üvegeket dobáltak a tüntetők a rendőrökre, illetve az, hogy testületileg gárdaegyenruhában voltak, amivel "mások szabadságát sértették".

A BRFK jogi képviselője, Péri Balázs kiemelte: a terület elhagyására vonatkozó felszólításnak nem tett eleget az eljárás alá vont személy, ezért sújtották 30 ezer forintos pénzbírsággal. Meglátása szerint Vona Gábor személyi felelőssége továbbra is fennáll, mert ottmaradt a tömegben a felszólítás ellenére. Idézte a gyülekezési jogról szóló törvényt is, amely előírja, hogy a rendezvények nem járhatnak más jogainak sérelmére, és nem kelthetnek gyűlöletet.

Arról is beszélt, hogy a rendezvény bejelentése túl későn, még aznap jött, erre a rendőrség nem tudott felkészülni. Mint mondta, a tömeg feloszlatásának legnyomósabb oka az volt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly július 2-án a mozgalmat és egyesületet egyaránt feloszlatta. Ez alapján alkotmányellenes a gárda működése, mert "a rendfenntartás csak az állam joga". A gárda országos kapitánya a rendezvényen vezényszavakat adott, ami azt sugallta, hogy a szervezet fel sem oszlott - mutatott rá.

Meglátása szerint a feloszlatás jogos volt a rendőrségi törvény és a vonatkozó jogszabályok alapján is. A rendőrök nem zárták el a távozás irányát, aki akart, elmehetett - jegyezte meg.

Vona Gábor a tárgyalás után a jelen lévő újságíróknak elmondta: nem lepte meg a végzés, tiszteletben tartja a bíróság döntését, de elfogadni nem tudja, mert "továbbra is úgy érzi, hogy amit tavaly július 4-én tett, az nem volt jogszabálysértés", ellentétben a rendőrségi intézkedéssel. Gaudi-Nagy Tamás az MTI-nek elmondta: a végzéssel szemben  panaszt tesznek az Alkotmánybíróságnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Feloszlatott gárdatüntetés: megkezdődött a per

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon hétfőn az a közigazgatási per, amelyben a magát gárdafőkapitánynak nevező Kiss Róbert azt kéri a bíróságtól: állapítsa meg, hogy a rendőrség jogszerűtlenül oszlatta fel tavaly július 4-én Budapesten, az Erzsébet téri gárdatüntetést.

MTI Itthon

Vona lemondott mentelmi jogáról

Vona Gábor lemondott mentelmi jogáról az Országgyűlés alakuló ülésén viselt ruházata kapcsán az ellene esetlegesen induló szabálysértési eljárás miatt.

Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

Elérhetetlen lett a bíróság honlapján a Handó Tündének hálálkodó levél

Elérhetetlen lett a bíróság honlapján a Handó Tündének hálálkodó levél

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Lassan kiderül, mire számíthatnak a katás vállalkozók jövőre

Lassan kiderül, mire számíthatnak a katás vállalkozók jövőre

Hosszú Katinka tizenhetedszer is rövidpályás Európa-bajnok lett

Hosszú Katinka tizenhetedszer is rövidpályás Európa-bajnok lett

Világszerte megugrottak az élelmiszerárak

Világszerte megugrottak az élelmiszerárak